Οι υπασπιστές του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να μην επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, λόγω των σημαντικών υποχρεώσεών του ως επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο καθημερινά φροντίζει να έχει πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας, όπως και για τα τεκταινόμενα στην κεντροδεξιά παράταξη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι παραμένει πιστός στη θέση του όπως την

περιγράφει διαρκώς στους συνομιλητές του. «Εχω και λόγο και φωνή και άποψη σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας. Η καρδιά μου είναι εδώ», επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον του για την εγχώρια πολιτική κατάσταση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποίησε τη δυνατότητα που του δίνει η Κομισιόν και πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε τη συγκρότηση γραφείου στην Αθήνα, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως τα «μάτια και τα αυτιά» του, καθώς τον ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις, τα παρασκήνια και το κλίμα, όπως διαμορφώνονται καθημερινά από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Επικεφαλής της εν Αθήναις έδρας του κ. Αβραμόπουλου, επί της Βασιλέως Γεωργίου, είναι ο Αριστείδης Καλογερόπουλος, ο οποίος αποτελεί το πολιτικό alter ego του, αφού βρίσκεται κοντά του σε όλη την πολιτική διαδρομή του. Κινούμενος μεταξύ Αθήνας και Βελγίου, με πολυετή καριέρα σε κομβικά πόστα σε διπλωματικές αντιπροσωπίες της Ελλάδας στο εξωτερικό, λειτουργεί ως ο «αντ’ αυτού», αναλαμβάνοντας ειδικές αποστολές, όπως επαφές με τις ξένες πρεσβείες και με εκπροσώπους του ξένου Τύπου στην Αθήνα.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και άλλα δύο στελέχη του επιτελείου του Ελληνα επιτρόπου, από τον χώρο της δημοσιογραφίας, ο Χάρης Παυλίδης και ο Χάρης Χατζηχαραλάμπους. Ο πρώτος είναι στο πλευρό του από τα χρόνια της δημαρχιακής θητείας του κ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα, ενώ έχει διαγράψει και αξιοπρόσεκτη δημοσιογραφική διαδρομή. Ο δεύτερος ήταν στο πλευρό του Θεόδωρου Κασσίμη στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, έχοντας την ευθύνη για θέματα της Ομογένειας από τη θέση του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού. Το 2010 εντάχθηκε στο επιτελείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου και έκτοτε εξελίχθηκε στον άνθρωπο που χειρίζεται με αποτελεσματικότητα την επικοινωνιακή στρατηγική του.

Οι παραπάνω μεταφέρουν στον Αρκά πολιτικό όλα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ διατηρούν τακτική επαφή με πρόσωπα της κυβέρνησης, όπως με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θεόδωρο Μιχόπουλο, αλλά και με κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με Τσίπρα

Την αποκατάσταση των σχέσεων του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα, που είχαν διαταραχθεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, επισφράγισε η συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το θέμα που είχε δημιουργηθεί με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε στη συνάντηση», ανέφεραν πηγές από την πλευρά του επιτρόπου, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν το αντίθετο, με τον πρωθυπουργό και τον Ελληνα επίτροπο να συμφωνούν ότι η παρεξήγηση ανήκει στο παρελθόν. Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», οι δύο άνδρες συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», για την οποία ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε να μην εμπλέκεται το Μεταναστευτικό στην όλη διαδικασία. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Ελληνα επίτροπο να βοηθήσει στην ενίσχυση των καλών σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την ηγεσία Γιούνκερ, κάτι για το οποίο εκείνος δεσμεύτηκε.

«Γίνεται παρέλαση στο γραφείο του»

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ

Το παζλ των συνεργατών του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αθήνα συμπληρώνουν η Λένα Πατουχέα, που αποτελεί την εξ απορρήτων συνεργάτιδά του, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του από την εποχή που εκείνος ήταν στην πλατεία Κοτζιά, ο Σπύρος Σπυρίδων και ο επί χρόνια συνεργάτης του Γιώργος Κατσαούνος. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, παρακολουθούν στενότερα τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο Σπύρος Σπυρίδων διατηρεί επαφές με αρκετούς «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ ο Γιώργος Κατσαούνος συνομιλεί τακτικά με μια σημαντική ομάδα μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. «Αυτή την περίοδο γίνεται παρέλαση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο γραφείο του κ. Αβραμόπουλου. Βουλευτές και κομματικοί παράγοντες επισκέπτονται την έδρα του επιτρόπου στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα, μεταφέροντας τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξελίξεις», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Ν.Δ. «Ο επίτροπος είναι ισχυρός παράγοντας της Κεντροδεξιάς και είναι φυσικό αυτό που συμβαίνει», αναφέρει το ίδιο πρόσωπο.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Είναι γνωστό ότι ο κ. Αβραμόπουλος διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με 30-35 «γαλάζιους» βουλευτές, στους οποίους συνιστά ψυχραιμία. «Θεωρώ ότι η προτεραιότητα για την Ελλάδα σήμερα είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της στο εξωτερικό. Διότι, εάν δεν συμβεί αυτό και δεν βοηθήσουμε και εμείς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επέλθει η οικονομική καταστροφή μας και η αμφισβήτησή μας ως ισότιμου εταίρου της Ε.Ε.», αναφέρει σε συζητήσεις του. Ο επίτροπος υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να ακολουθήσει στρατηγική δικαίωσης από τα λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά «να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση της παράταξης και των δομών του κόμματος». Οσο για τα σενάρια που τον εμφανίζουν ως τον κατάλληλο για κάποιον κεντρικό ρόλο στο κόμμα μελλοντικά ή γενικότερα στα εσωτερικά της χώρας, αποφεύγει να τοποθετηθεί, δηλώνοντας ότι για αυτόν «η χώρα είναι πάνω απ’ όλα».

Keywords
Τυχαία Θέματα