Οι... θεωρίες και τα γεγονότα

Σε σχέση με την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Κομισιόν έχουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις. Πρώτον, δεν στέκει η θεωρία ότι βγαίνει εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής ή ότι οδηγείται σε απομόνωση.

Απεναντίας, η αποδοχή του από τα ευρωπαϊκά όργανα διαψεύδει όλους εκείνους που τον ήθελαν αποκλειστικό συνομιλητή της αμερικανικής κυβέρνησης και ως εκ τούτου ακατάλληλο για πολυδιάστατη δράση.

Δεύτερον,

δεν υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις και ζωηρές ενστάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που έδειξε να συναινεί διά της καταφατικής σιωπής στην επιλογή του.

Μάλιστα, πολύ σύντομα, και εφόσον ο Δ. Αβραμόπουλος αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής, θα υποδεχθεί στις Βρυξέλλες τον Αλ. Τσίπρα για να συζητήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα της νότιας Ευρώπης.

Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να γνώριζε το πολιτικό του μέλλον εδώ και ένα μήνα, αλλά όσοι τον ξέρουν δύσκολα του παίρνουν κουβέντα γι’ αυτά που θέλει να κάνει ή επιδιώκει να κάνει, δεδομένου ότι η πολιτική του φιλοσοφία δεν εδράζεται στον εκβιασμό των εξελίξεων, αλλά στη φυσική ροή των πραγμάτων. «Εγώ τα αντιμετωπίζω τα πράγματα εφόσον προκύψουν», συνηθίζει να λέει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα είναι καλοδεχούμενα, και τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά στο τέλος μετρά η διαχείριση απέναντι στην ευθύνη των γεγονότων.

Φιλοδοξίες

Μαθαίνω ότι η κυρία Χριστίνα Τρεμόντι, που επιδιώκει να ασκήσει κοινωνική πολιτική και αναζητά πολιτική επιρροή μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει, υπό τον τίτλο «Εδωσα και εγώ φακελάκι», έχει κεφαλαιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό το πρόσφατο συμβάν στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» με τον θάνατο του άτυχου συνταξιούχου. Συνομιλεί με δημοσιογράφους, δίνει συνεντεύξεις Τύπου, ενώ ψάχνει επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά ή την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται να κάνει πολιτική καριέρα είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, πλήρωσε το αποτυχημένο «μπάσιμο» που πήγε να κάνει η Αννα Διαμαντοπούλου στο παιχνίδι της διεκδίκησης της θέσης του επόμενου εκπροσώπου της Ελλάδας στην Κομισιόν. Και αυτό διότι όλες τις προηγούμενες ημέρες σιωπούσε, αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης, και με το που έγινε γνωστό ότι δεν ήταν αυτή η εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου για τις Βρυξέλλες, θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της στο πολιτικό σκηνικό με σκληρές ανακοινώσεις αναφορικά με την πολιτική που ασκεί ο Α. Λοβέρδος στο υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στο ζήτημα των μεταγραφών. Πάντως, η στοχοποίηση του κ. Λοβέρδου, με τον οποίο κάποτε τα είχε κάνει πλακάκια εναντίον του Ευ. Βενιζέλου, συνδέεται και με τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς αμφότεροι έχουν ακόμη ηγετικές βλέψεις.

Ούτε βλέμμα

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παρευρέθηκαν στην Εξόδιο Ακολουθία που τελέστηκε στην Καλλιθέα για τον ύστατο αποχαιρετισμό στον γενικό γραμματέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δ. Στεφάνου, ήταν και ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Πάντως, στο περιθώριο της Νεκρώσιμης Ακολουθίας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους διαδόχους του στο υπουργείο Οικονομικών. Τον Γ. Ζαννιά και τον Γ. Στουρνάρα. Επίσης, είχε θερμή χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ εκείνος που δεν του έριξε ούτε βλέμμα ήταν ο Ευ. Βενιζέλος. Ολοι οι υπόλοιποι του ευχήθηκαν κουράγιο και καλή δύναμη στη δοκιμασία που θα περάσει.

Διπλωματία

Ενδιαφέρουσες διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, στο οποίο πρόεδρος είναι ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Σχεδιάζει την ίδρυση παραρτήματος στο βόρειο Ιράκ, δηλαδή στο υπό ίδρυση κράτος του Κουρδιστάν, όπου για τη θέση του προέδρου προορίζεται ο κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος Τζεμίλ Τουράν. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι ιστορικής σημασίας, αλλά γεννάται το ερώτημα εάν η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι παρούσα…

Με Γερμανούς

Οικογένεια Γερμανών τουριστών απολαμβάνει στις ξαπλώστρες της τον ήλιο και τη θάλασσα σε παραλία της Αιτωλοακαρνανίας. Το θέαμα γίνεται εξόχως σουρεαλιστικό και ιδιαίτερα οξύμωρο, όταν σε απόσταση ακριβώς ενός μέτρου «πνίγεται» το ρατσιστικό μένος κατά του Βερολίνου του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση, που είναι αραχτός και αμέριμνος στη διπλανή ξαπλώστρα. Τη συνέχεια της κοινής τους συνεύρεσης δεν κατάφερα να την πληροφορηθώ.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Δίνει πολιτική και επικοινωνιακή μάχη για να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες στον τομέα ευθύνης του, καθώς βλέπει ότι η θητεία της σημερινής κυβέρνησης δεν θα εξαντληθεί στο τέλος της τετραετίας. Επίσης, θεωρεί ανέφικτη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα