Οι... "ταυρομάχοι" του Θρύλου έτοιμοι για τη μάχη με τη Ρεάλ

Το τέταρτο αστέρι θα διεκδικήσει ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει απόψε στον τελικό της Ευρωλίγκας στο «Παλάθιος Ντεπόρτες» της Μαδρίτης.

Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο θεωρείται από τους περισσότερους ως το φαβορί του τελικού λόγω έδρας αλλά και του «γεμάτου» ρόστερ της με τα βασικά της χαρακτηριστικά να είναι ο γρήγορος ρυθμός και τα υψηλά σκορ.

Λάσο - Σφαιρόπουλος

Λάσο: «Πώς σταματάμε τον Σπανούλη; Είναι εξαιρετικός παίκτης. Έδειξε χθες ξανά το ταλέντο και την ποιότητά του. Μπορώ να σταματήσω

τον Σπανούλη. Να βάλω πέντε παίκτες πάνω του. Αλλά μετά θα με “σκοτώσει” ο Πρίντεζης. Έτσι είναι το μπάσκετ, ομαδικό άθλημα. Ανησυχώ για όλη την ομάδα του Ολυμπιακού»

Σφαιρόπουλος: «Η Ρεάλ έχει ποιότητα σε κάθε θέση. Δεν θα επικεντρωθούμε να σταματήσουμε μόνο έναν. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε απέναντι σε όλη την ομάδα. Είναι καλή, παίζει πολλά χρόνια μαζί. Φέτος είναι ακόμα καλύτερη. Θα τους αντιμετωπίσουμε ομαδικά, όχι ατομικά», δήλωσε ο Έλληνας coach.

Διαιτητές

Οι Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία) και Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία) θα διευθύνουν τον τελικό ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ρεάλ. Μαδρίτης Οι δύο τελευταίοι ήταν και στη νίκη των «ερυθρόλευκων» επί της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό, ενώ ο Πουκλ «σφύριξε» τον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ.

Σπανούλης - Πρίντεζης - Παπαπέτρου

Οι τρεις κορυφαίοι παίκτες του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Ιωάννης Παπαπέτρου δίνουν το... σύνθημα για τον αποψινό τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, (21:00), στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, στη Μαδρίτη.

«Δεν κάναμε καλό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ας μη γελιόμαστε! Πρέπει να κοιτάξουμε να βελτιωθούμε. Απλώς δείξαμε χαρακτήρα και καρδιά για να το πάρουμε. Τώρα πρέπει να κάνουμε καλύτερο παιχνίδι στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης,» δήλωσε ο αρχηγός του Ολυμπιακού, ο παίκτης που με τρία τρίποντα έστειλε την ομάδα του Πειραιά στον 7ο τελικό Ευρωλίγκας στην ιστορία του σε 9 φάιναλ φορ.

Βασίλης Σπανούλης: «Είναι πολύ τιμητικό που σήμερα όλοι μιλούν με κολακευτικά λόγια για μένα. Είναι το μεγαλύτερο παράσημο. Πάντα κάποιος νικάει και κάποιος χάνει. Δεν παίζω εγώ, παίζει ο Ολυμπιακός. Το θέμα είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πλάνο και να το εκτελέσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Για τον τελικό είπε: «Αν η Ρεάλ βρει ρυθμό είναι πολύ επικίνδυνη. Η Φενέρ δεν τα κατάφερε και δέχτηκε σχεδόν 100 πόντους. Αν πάει έτσι το παιχνίδι, δεν έχουμε τύχη. Πρέπει να πάμε το παιχνίδι στο δικό μας ρυθμό και θα έχουμε πολλές πιθανότητες. Η Ρεάλ είναι μια ομάδα που χτίστηκε για την Ευρωλίγκα. Ήρθαμε εδώ να παίξουμε δυο παιχνίδια και να πάρουμε τον τίτλο. Πρέπει να βρεθείς σε καλή μέρα, να το λέει η καρδιά σου και να έχεις καλή ψυχολογία σε έναν τελικό. Η Ρεάλ παίζει πιο σκληρά από άλλα χρόνια, έχουν διορθώσει τα λάθη τους. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε την καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας και πρέπει να βασιστούμε σε αυτήν. Θα είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δυο μεγάλες ομάδες και όποιος το θέλει περισσότερο, θα νικήσει».



Γιώργος Πρίντεζης: «Δεν είμαστε μόνο εγώ και ο Βασίλης στην ομάδα. Είναι πολλοί που μπορούν να σκοτώσουν τον αντίπαλο. Εμάς μας χαρακτηρίζει η ομαδικότητα και ότι παίζουμε για 40 λεπτά. Αυτό θα κάνουμε και σήμερα, στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι παιχνίδια που κατά κύριο λόγο τα κρίνει η ψυχή, πόσο ήρεμος είσαι, πόσο θες να κερδίσεις και να διεκδικήσεις κάθε χαμένη μπαλιά... απλά πράγματα».

Ιωάννης Παπαπέτρου: «Η ομάδα κέρδισε αυτό είναι το πιο σημαντικό και όχι ότι εγώ έπαιξα καλά. Δεν χωράνε προσωπικές διακρίσεις. Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας όλοι». Ο Ντάρντεν έκανε 2 φάουλ νωρίς και κλήθηκε να μπει μέσα. Είχε προετοιμαστεί πως αυτό θα συνέβαινε τόσο γρήγορα; «Ο κόουτς είχε δώσει μεγάλη βαρύτητα όλη τη χρονιά σε αυτό. Συνεχώς λέει πως πρέπει όλοι οι παίκτες να είναι έτοιμοι. Πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος. Οποιον είναι θα σταματήσω στον τελικό. Διαβάζεις τον αντίπαλο. Προσπαθείς να δεις τι κάνει καλά ο αντίπαλός σου για να είσαι προετοιμασμένος, αλλά κυρίως προετοιμάζεις τον εαυτό σου καλύτερα. Όποιος βρεθεί μπροστά σου θέλεις να τον σταματήσεις από την άμυνα και επιθετικά όταν είσαι σε μία ομάδα με τόσο ταλέντο, βρίσκεις κι εσύ χώρο, μερικά μακρινά σουτ, μερικά drive και βρίσκεις τους χώρους σου».

Στοιχεία και αριθμοί του τελικούΕίναι η τρίτη φορά που οι δύο ομάδες συναντιούνται σε τελικό. Η πρώτη φορά ήταν πριν από 20 ακριβώς χρόνια - και πάλι επί ισπανικού εδάφους - όταν η "Βασίλισσα" του Σαμπόνις και του Ομπράντοβιτς είχε κερδίσει στη Σαραγόσα. Ήταν ο τελευταίος τίτλος της Ρεάλ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ακολούθησε κι η επανάληψη το 2013 στο Λονδίνο με του "ερυθρόλευκους" να κάνουν το back-to-back.Η Ρεάλ γίνεται η 4η ομάδα που προκρίνεται σε τρεις συνεχόμενους τελικούς. Το είχε κάνει η Γιουγκοπλάστικα (89-91), ο Παναθηναϊκός (2000-02), η Μακάμπι (2004-06) και η ΤΣΣΚΑ (2006-2009). Οπότε και ο Λάσο γίνεται ο τρίτος προπονητής που το καταφέρνει μετά τον Ομπράντοβιτς, τον Γκέρσον και τον Μεσίνα.Ο Ολυμπιακός θα παίξει σε τελικό για 3η φορά σε 4 χρόνια και για 4η σε έξι, καθώς είχε φτάσει στον τελικό το 2010, το 2012, το 2013 και τώρα το 2015. Το ρεκόρ ανήκει στην ΤΣΣΚΑ με 4/4.Το 2013 ο Ντάρντεν είχε παίξει στον τελικό φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ. Τώρα θα κάνει το ίδιο αγωνιζόμενος με αυτή του Ολυμπιακού.Αυτός είναι ο πρώτος τελικός για τους Ντάνστον, Χάντερ, Λαφαγιέτ, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ, Παπαπέτρου, Αγραβάνη, Καββαδά, Χριστοδούλου, Τσαϊρέλη και Μουράτο. Από τη Ρεάλ αντίστοιχη "πρώτη" είναι για τους Ματσιούλις, Νοτσιόνι, Καμπάτσο, Ρίβερς, Αγιόν.Η τελευταία ομάδα που έχασε τον τελικό παρότι αγωνιζόταν στο γήπεδο της ήταν η Μπολόνια το 2002. Έκτοτε η Μπαρτσελόνα (2003), η Μακάμπι (2004), ο Παναθηναϊκός (2007) έχουν πάρει τον τίτλο.Από την άλλη ο Βασίλης Σπανούλης συνεχίζει αήττητος σε φάιναλ-φορ. Έχει 7/7 νίκες. Στα προηγούμενα τρία είχε πάρει την κούπα και μαζί τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη. Ο μοναδικός παίκτης που ξεκίνησε με 8/8 και ο τελευταίος με τέσσερις τίτλος είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.Ο αρχηγός του Ολυμπιακού χρειάζεται 8 βολές για να γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες βολές στην ιστορία των φάιναλ-φορ. Το σχετικό ρεκόρ κατέχει ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.Αν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κατακτήσει το ευρωπαϊκό γίνεται ο δεύτερος Έλληνας που το καταφέρνει μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Αν αντίθετα το κατακτήσει ο Πάμπλο Λάσο, θα γίνει ο δεύτερος Ισπανός, μετά τον Τσάβι Πασκουάλ.Αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει τον τίτλο, ο Όλιβερ Λαφαγιέτ θα γίνει ο δεύτερος παίκτης που κερδίζει σε δύο συνεχόμενες χρονιές και την Euroleague και το Eurocup. Ο πρώτος ήταν (πριν μερικές ημέρες) ο Ταϊρίς Ράις.
Keywords
Τυχαία Θέματα