Οι κωλοτούμπες του Παναθηναϊκού

Θεωρώ λάθος την προσπάθεια έγκυρων σχολιαστών και αρθρογράφων να παρομοιάσουν τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Αλαφούζο με την Νάντια Κομανέτσι, τον Γιάννη Μελισσανίδη και άλλους διακεκριμένους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, στον τομέα της θεαματικής κωλοτούμπας. Η άποψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, διότι – χωρίς να θέλω να παραγνωρίσω ή να υποτιμήσω την έμφυτη ικανότητα ή το ταλέντο του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

στους ελιγμούς του αθλήματος – οι κωλοτούμπες των Ολυμπιονικών της Γυμναστικής με τις κωλοτούμπες του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην διοικητική του συμπεριφορά, μπορεί να έχουν ομοιότητες, αλλά η διαφορά τους ως προς το αποτέλεσμα είναι χαώδης.

Οι Κομανέτσι, Μελισσανίδης κ.α. με τις κωλοτούμπες τους πέτυχαν τους στόχους τους κατά τρόπο ιδανικό. Εγιναν Ολυμπιονίκες, διάσημοι, πλούσιοι, υπεραθλητές, πρωταγωνιστές του παγκόσμιου Αθλητισμού. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού με την πρόσφατη, γιγαντιαία κωλοτούμπα στο θέμα της τηλεοπτικής διαχείρισης των αγώνων της ομάδας του, οδήγησε την εταιρεία του σε μία ταπεινωτική ήττα, τη χλεύη, ένα πραγματικό διασυρμό, πού θα έχει απίστευτες προεκτάσεις και επιπτώσεις στην ομάδα του, ίσως ακόμα και αγωνιστικές.

Είναι γνωστή, πασίγνωστη στον κόσμο του ποδοσφαίρου, η στάση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο θέμα της τηλεοπτικής συμφωνίας των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας με την συνδρομητική τηλεόραση. Οι σχέσεις Παναθηναϊκού, NOVA, δεν ήταν απλά κακές. Ηταν εχθρικές και αυτό, με πλήρη ευθύνη του κ. Αλαφούζου, ο οποίος θεώρησε πως, αντιτιθέμενος της συμφωνίας με τη NOVA θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο ηγετικό μεταξύ των ΠΑΕ, να δημιουργήσει ένα πυρήνα αντίδρασης κατά του συνδρομητικού καναλιού φαινομενικά, αλλά ουσιαστικά εναντίον του Ολυμπιακού, πού ακριβώς εξ αιτίας της δυναμικής του, φαινόταν να ηγείται των επαφών και συνεννοήσεων μεταξύ της Σούπερ Λίγκας και της NOVA, για την υπογραφή συμφωνίας μετάδοσης των αγώνων πρωταθλήματος κατά την διετία 2015- 2017.

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, πού τροφοδοτούσε συνεχώς ο Παναθηναϊκός με προσωπική εντολή και ευθύνη του κ. Αλαφούζου, ανταλλάχθηκαν σωρεία μηνύσεων, αγωγών, ασφαλιστικών μέτρων, δημοσίων αντεγκλήσεων, πολεμικών ανακοινωθέντων αλλά και απειλών, ή και πράξεων πού ξεπερνούσαν τα όρια ακόμα και της νομιμότητας ( το κάψιμο του αυτοκινήτου της NOVA έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου, όπου απειλήθηκε ο ομαδικός θάνατος – δολοφονία επτά τεχνικών της από «αγανακτισμένους οπαδούς του ΠΑΟ» οι οποίοι βεβαίως ουδέποτε βρέθηκαν για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και ουδέποτε η ενέργειά τους καταδικάστηκε επίσημα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δλδ. από τον κ. Αλαφούζο ).

Παράλληλα, ο κ. Αλαφούζος με το alter ego του, τον αντιπρόεδρο του ΣΚΑΪ, αλλά και της ΠΑΕ ΠΑΟ κ. Παναγόπουλο, έβαλε σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο εναντίον της NOVA, χωρίς να διστάζει να επιτίθεται συχνότατα και εναντίον της Σούπερ Λίγκας και του προέδρου της, κ. Γιάννη Μόραλη. Οι αγορεύσεις του κ. Παναγόπουλου, στις συνεδριάσεις του ΔΣ της Σούπερ Λίγκα, έχουν μείνει παροιμιώδεις. «Ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε διετή επέκταση της συμφωνίας», έλεγε, «διότι κάτι τέτοιο θα στερούσε επί της ουσίας τον συνεταιρισμό από τη δυνατότητα να διερευνήσει εναλλακτικές προτάσεις». Κατηγορούσε ακόμη τη NOVA πως «δεν εκμεταλλεύεται το προϊόν όπως πρέπει», ότι περιορίζεται σε ζωντανές μεταδόσεις αγώνων και δη από την τηλεόραση και ότι τέτοιου είδους κακή διαχείριση, πού υποβιβάζει τον αθλητισμό, δεν γίνεται αποδεκτή από τον ΠΑΟ» ( συνεδρίαση 21 Ιουλίου 2013 ).

Ο κ. Παναγόπουλος, ήταν η αιχμή του δόρατος, ο άνθρωπος πού είχε αναλάβει την «κυριλέ» εκπροσώπηση των συμφερόντων της ΠΑΕ ΠΑΟ, όπως τα εννοούσε φυσικά ο κ. Αλαφούζος, ο οποίος για τον εαυτό του είχε αναθέσει άλλου είδους δράση. «Η NOVA ως συνήθως είναι αντιπαναθηναϊκή… Μήπως θα πρέπει να αντιδράσουν ι οπαδοί του ΠΑΟ ;», ρωτούσε τιτιβίζοντας στο Τουϊτερ, με προσποιητή αφέλεια, απευθύνοντας όμως στην πραγματικότητα το ουσιαστικό μήνυμα – κέλευσμα στους φανατικούς της ομάδας του. Αλλά και από το ραδιόφωνο, συχνά - πυκνά έδινε το στίγμα των προθέσεών του : «Η άποψή μου είναι ότι η NOVA είναι φιλοολυμπιακό κανάλι και αυτό το έχουμε ζήσει πολλές φορές στο πετσί μας» ( Sentra103,3 FM ).

Είναι βέβαιο, κατά τους αντικειμενικούς παρατηρητές, ότι ο κ. Παναγόπουλος τελικά χρησίμευσε στον κ. Αλαφούζο σαν διαπραγματευτικό ατού : «Αυτός φταίει, με τις επιλογές του πού οδήγησαν στην παρεξήγηση μεταξύ μας, άρα τον απομακρύνω για να σας πείσω για την καλή μου πίστη», είναι μία πιθανολογούμενη αναφορά κατά την διαραγμάτευση. Βεβαίως, δεν μπορώ να πω ότι ΠΙΣΤΕΨΑ και ΠΙΣΤΕΥΩ, πως ο κ. Παναγόπουλος απομακρύνθηκε από το πλευρό του κ. Αλαφούζου. Εχω την άποψη, ότι εξακολουθεί και βρίσκεται στη θέση του επί της ουσίας και σε αναμονή της ώρας και της στιγμής πού θα θεωρηθεί κατάλληλη για να επιστρέψει. Η απομάκρυνσή του, δηλαδή ( σύμφωνα πάντα με την προσωπική μου εκτίμηση ) δεν ήταν παρά μία επικοινωνιακή «μούφα», επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων.

Όλα αυτά, λοιπόν, ξεχάστηκαν ξαφνικά και η είδηση, μετά από διαδικασίες πού δεν … έλαμψαν ποτέ στον κόσμο της ενημέρωσης, ανακοινώθηκε η ΠΛΗΡΗΣ και άνευ όρων συμφωνία του κ. Αλαφούζου (ως προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ) με την συνδρομητική τηλεόραση και για την διετία 2015- 2017. Αυτό ακριβώς δηλαδή, πού εδώ και μήνες όχι μόνο απεύχονταν, αλλά καταπολεμούσε με τον πιο σκληρό και εχθρικό τρόπο, προσπαθώντας συγχρόνως να υπονομεύσει και τις σχέσεις του συνδρομητικού με τις άλλες ΠΑΕ.

Αναμφισβήτητο το ταλέντο του στην αιώρηση και την αναρρίχηση επί κάλω

Πρέπει να αναγνωρίσω, ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή της υπόθεσης, από την ολοκληρωτική άρνηση, μέχρι την πλήρη υποταγή άνευ όρων, ο κ. Αλαφούζος διέπρεπε σε πολλά από τα στυλ της ενόργανης γυμναστικής, όπως για παράδειγμα στην αναρρίχηση επί κάλω, στον πλάγιο Ίππο, στην αιώρηση, αλλά ΚΥΡΙΩΣ, εκεί πού διέπρεψε και ο Ιωάννης Μελισσανίδης, δηλαδή στις ασκήσεις εδάφους, όπου κυριαρχούν οι αμέτρητες, θεαματικές και διαδοχικές κωλοτούμπες. Θα ήταν πολύ χαριτωμένο να λέγαμε ότι στο άθλημα όπου μεγαλούργησε και δοξάστηκε ένας Ιωάννης Μελισσανίδης εμφανίστηκε ένας άλλος Ιωάννης, έτοιμος να διεκδικήσει το κομμάτι της δόξας πού του αναλογεί. Όμως, όπως είπαμε, εκείνο πού μετράει δεν είναι η ποιότητα της κωλοτούμπας, αλλά το αποτέλεσμα.

Για τον Παναθηναϊκό, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Η ομάδα πού ιστορικά έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, φτάνει στα όρια της απόλυτης ταπείνωσης, αφού οι άστοχες και εγκληματικά λανθασμένες πράξεις της διοίκησής του συνδέθηκαν άρρηκτα με την λέξη «κωλοτούμπα» και την σημασία της. Προσπάθησε ο κ. Αλαφούζος να οδηγήσει την ομάδα του σε ηγετικό ρόλο στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, αλλά το μόνο πού κατάφερε ήταν να την οδηγήσει σε ρόλο δευτερεύοντα, ρόλο σαν όλων των άλλων, πλήν βεβαίως του Ολυμπιακού, ο οποίος και πάλι βγήκε δικαιωμένος στην αρχική και σταθερή του θέση.

Ο Παναθηναϊκός, παρά τα αντιθέτως διαρρέοντα ( πού προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι του εξευτελισμού ) δεν απεκόμισε ΤΙΠΟΤΑ, απολύτως ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ περισσότερο των άλλων, από την συμφωνία του με τη NOVA στην οποία κατέληξε υποχρεωτικά. Τα οφέλη πού απεκόμισε βεβαίως, είναι πολλά και αξιόλογα, όμως είναι ΤΑ ΙΔΙΑ οφέλη πού υπήρχαν και πριν, όταν ΟΛΕΣ οι ΠΑΕ είχαν συμφωνήσει να υπογράψουν και να στηρίξουν την διετή παράταση της τηλεοπτικής συμφωνίας.

Η πραγματικότητα πού προέκυψε μετά από την εξέλιξη, είναι ότι ο Παναθηναϊκός υπέστη μία ΗΤΤΑ ΒΑΡΙΑ, ήττα πολιτικής, ήττα αξιοπιστίας, ήττα αξιοπρέπειας σαν σύλλογος εκ των κορυφαίων της χώρας.

Πρόκειται, για παράδειγμα, σαν ένας πρώην εστεμμένος, ένας ξεπεσμένος βασιλιάς, να βρίσκει δουλειά υπάλληλος σε μία μεγάλη επιχείρηση, με καλές αποδοχές και να πανηγυρίζει, ξεχνώντας τα παλιά μεγαλεία πού είχε ζήσει σαν βασιλιάς, στο μακρινό παρελθόν.

Φυσικά, μεγάλος κερδισμένος από αυτή την ιστορία είναι η NOVA, η οποία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κωλοτούμπα. Η συνδρομητική τηλεόραση, δεν ήθελε ποτέ τον κ. Αλαφούζο, δεν την ενδιαφέρει ο κ. Αλαφούζος. Η NOVA ήθελε πάντα τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ και τελικά τον πήρε και τον στρίμωξε κάτω από την συμβατική της ομπρέλα.

Οσο για την προσπάθεια για «ηγετική παρουσία» του ΠΑΟ και του κ. Αλαφούζου, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πάει … καλιά της. Γράφτηκε ήδη στα κιτάπια σαν προσπάθεια πού κατέληξε σε δραματικό τέλος, καταλαμβάνοντας τη θέση πού της αξίζει, μεταξύ των μεγάλων στραπάτσων της ποδοσφαιρικής μας ιστορίας …

Keywords
Τυχαία Θέματα