Οι καλύτεροι προορισμοί για Πάσχα στην Ελλάδα!

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής στην Κέρκυρα, ιεροτελεστικά στην Πάτμο ή κατανυκτικά στα Μετέωρα; Kάνουμε focus στους προορισμούς με το πιο ιδιαίτερο πασχαλινό χρώμα στην Ελλάδα.


Κέρκυρα

Υπό τους ήχους του "Adagio"

Το πιο ατμοσφαιρικό και μελωδικό Πάσχα στην Ελλάδα.

Αξίζει να το ζήσετε έστω και μία φορά. Οι φιλαρμονικές δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην περιφορά των επιταφίων αλλά και στην Ανάσταση. Τη Μ. Πέμπτη οι μπάντες κάνουν τις τελευταίες πρόβες στην Πιάτσα Πίνια, ενώ αργότερα στο Ντουόμο, την καθολική μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, διαβάζονται τελετουργικά τα 12 Ευαγγέλια. Τη Μ. Παρασκευή προετοιμαστείτε να περάσετε ολόκληρη την ημέρα στην Παλιά Πόλη. Από τις 11 το πρωί που τελείται η Αποκαθήλωση στη λειτουργία του Αγίου Σπυρίδωνα –υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου– μέχρι τις 11 το βράδυ που παρελαύνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, γίνονται δεκάδες περιφορές, πάντα συνοδεία των φιλαρμονικών, οι οποίες παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Όλες οι λάμπες στην πόλη έχουν μοβ χρώμα, ενώ η Παλιά Φιλαρμονική παίζει το «Adagio» του Αλμπινόνι, η Ορχήστρα «Νικόλαος Μάντζαρος» τη «Marcia Funebre» του Βέρντι, ενώ η Ορχήστρα «Ιωάννης Καποδίστριας» τη «Sventura» του Μαριάνι και το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν. Το πρωί του Μ. Σαββάτου, πάλι, γίνεται η πρώτη Ανάσταση κι έρχεται η ώρα του εθίμου των μπότηδων: κανάτια με νερό πετιού­νται από τα μπαλκόνια κάτω στο δρόμο, ενώ αμέσως μετά οι ­φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας εμβατήρια.

Πάτμος

Η αναπαράσταση των παθών

Στο ιερό νησί της Αποκαλύψεως το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλες τις λειτουργίες­ της Μεγάλης Εβδομάδας στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο στη σπηλιά-ασκητήριο του Ευαγγελιστή. Το πιο χαρακτη­ριστικό από τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο στην Πάτμο είναι η Τελετή του Νιπτήρος (το πρωί της Μ. Πέμπτης στην Πλατεία Δημαρχείου ), η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Τη Μ. Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη, γίνεται και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Το ίδιο βράδυ όλοι οι επιτάφιοι κάνουν περιφορά στα καλντερίμια του νησιού και συναντιούνται στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Η Ανάσταση γίνεται στο μοναστήρι. Ανήμερα του Πάσχα, τέλος, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες στη λειτουργία της Αγάπης.

Χίος

Ανάσταση για τολμηρούς

Το διάσημο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο, που έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ­δίνει ιδιαίτερο τόνο στο χιώτικο Πάσχα. Οι ντόπιοι μάλιστα ανεβαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Μακάριου στο βουνό Αίπος για να απολαύσουν το θέαμα από ψηλά, πάνω από τα καπετανό­σπιτα και τα περιβόλια του Βροντάδου. Αν είστε πολύ τολμηροί­, βέβαια, μπορείτε και να πλησιάσετε τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, που είναι το επίκεντρο­ του ρουκετοπόλεμου. Για πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα μπορείτε­ να παρακολουθήσετε την ακολουθία του Επιταφίου στη Νέα Μονή (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ). Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης στα Μεστά, στο οποίο μπορείτε και να συνεισφέρετε μαζεύοντας το πρωί του Μ. Σαββάτου ξύλα για τον αναστάσιμο φανό.

Λεωνίδιο

Πετάει το Πάσχα;

Αν θέλετε να δείτε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά­ αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδας, ο προορισμός είναι ένας: το Λεω­νίδιο. Η νύχτα της Ανάστασης είναι η νύχτα των αερόστατων: με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα πλημμυρίζουν τον ουρανό. Κάθε σπίτι ετοιμάζει το δικό του καιρό πριν, ενώ θα έχετε κι εσείς τη δυνατότητα να προμηθευτείτε δωρεάν το δικό σας.. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μη χάσετε και την τελετή της Αγάπης, καθώς το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ αργότερα θα γίνει τσακώνικο γλέντι στην κεντρική πλατεία, με κρασί, μεζέδες και παραδοσιακές δίπλες αλλά και δημοτικούς χορούς από φουστανελοφόρους και τζουμπελούδες (επίσημη τοπική ενδυμασία).

Μετέωρα

Υπό το φως των κεριών

Κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, ψαλμωδίες και βυζαντινή μουσική... Η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, όπου το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι το προαύλιο. Εδώ οι επιτάφιοι είναι λιτά στολισμένοι, χωρίς τον θόλο με τον οποίο τους έχουμε συνηθίσει. Το βράδυ της Ανάστασης οι λειτουργίες αρχίζουν στις 9 μ.μ. Το Πάσχα στα Μετέωρα μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά και με εξορμήσεις στη γύρω περιοχή, στον Ασπροποτάμο, στο Περτούλι και στην Ελάτη.

Ρούμελη

Όλοι στο λάκκο

Άκρως βουκολικό το Πάσχα στην ευρύτερη περιοχή της Ρούμελης, ήτοι Φωκίδα, Φθιώτιδα κι Ευρυτανία. Στα περισσότερα χωριά, κυρίως της Φθιώτιδας, τον οβελία τον ψήνουν σε λάκκους. Κάθε γειτονιά έχει το δικό της, όπου ανάβουν από νωρίς το πρωί τη φωτιά, στη συνέχεια τη σκεπάζουν με καθαρή στάχτη, βάζουν τα αρνιά στη σειρά (μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα είκοσι) και τα σιγοψήνουν, ενώ δίπλα από το λάκκο στήνεται φαγοπότι με πίτες και κρασί που φέρνουν από κάθε σπίτι.

Μονεμβασιά

Κατάνυξη στο κάστρο

Η φημισμένη πέτρινη καστροπολιτεία είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς που θέλετε να ζήσετε το Πάσχα μιας άλλης εποχής. Οι λειτουργίες γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια, υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αξίζει να παρακολουθήσετε και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα (ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα και άχυρα μέσα στο οποίο υπάρχουν κροτίδες και βεγγαλικά), στον περίβολο της εκκλησίας.

Μυστράς

Πάσχα με αρχαιολογικό χρώμα

Κατανυκτικό και παραδοσιακό, το Πάσχα στη γεμάτη αγριολούλουδα καστροπολιτεία του Μυστρά έχει ιδιαίτερο χρώμα – μάλιστα η ακολουθία της Μ. Πέμπτης γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές φτιάχνουν τσουρέκια και αβγοκούλουρα και ασπρίζουν τα σπίτια τους για τις γιορτινές ημέρες. Το βράδυ μετά την Ανάσταση –εδώ απαγορεύονται τα πυροτεχνήματα– ακολουθεί το παραδοσιακό δείπνο με μαγειρίτσα και την Κυριακή ο οβελίας.

Τήνος

Επιτάφιος μες στη θάλασσα

Με το ορθόδοξο Πάσχα να συμπίπτει φέτος με το καθολικό, οι εορτασμοί στο νησί κορυφώνονται. Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των καθολικών και των ορθοδόξων επιταφίων, που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας. κατόπιν ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου τον οποίο κρατούν οι πιστοί μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό. Παρότι ο κόσμος που παρακολουθεί τη λειτουργία της Ανάστασης στο ναό της Παναγίας στη Χώρα είναι πάρα πολύς, η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, ενώ τα στολισμένα αγάλματα στις καθολικές εκκλησίες είναι απλώς καθηλωτικά.

Πηγή: athinorama.gr

Keywords
πασχα, ελλαδα, πασχα 2012, ιωάννης καποδίστριας, το φως, κερκυρα, focus, ανάσταση, ξωκλήσι, νέα, unesco, φως, ήτοι, κροτίδες, αλλαγη ωρας, τηνος, δωρο πασχα, σταυρος δημας, δωρο πασχα 2012, φωτια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, επιταφιος, βυζαντινη μουσικη, ήτοι, περτουλι, αυτοκινητο, δωρεαν, εξεδρα, θαλασσα, μουσικη, νησι, ξωκλήσι, οβελιας, οθωμανικη αυτοκρατορια, τσουρεκια, φθιωτιδα, φως, ωρα, αξιζει, ανάσταση, ατμοσφαιρα, αχυρα, βραδυ, γειτονια, γινει, γινεται, γινονται, γλεντι, δυνατοτητα, δειτε, εθιμα, εθιμο, ευκαιρια, ευκολα, εκκλησια, εβδομαδα, επτα, ερχεται, ευαγγελια, ευαγγελιο, ζησετε, ιδιο, η τελετη, θολο, κρασι, λαμπες, λειτουργια, μαγειριτσα, μεγαλη εβδομαδα, μεζεδες, μπορειτε, μετεωρα, νερο, νυχτα, νοικοκυρες, ξυλα, παντα, πεμπτη, πιτες, πρωι, συνεχεια, σειρα, σοπεν, σπιτι, σπιτια, το φως, φτανει, φωκιδα, φορα, χρωμα, ψαλμωδιες, εκκλησιες, focus, γλωσσες, χωρα, ιδιαιτερο, ιουδα, κροτίδες, κυριακη, μια φορα, ορχηστρα, σπηλια, unesco, βουνο
Τυχαία Θέματα