Οι δανειστές σφίγγουν την θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας

Σκληραίνουν την στάση τους οι δανειστές και συνεχίζουν τις ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα από το Euroworking Group που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την Ελλάδα, καθώς οι δανειστές φαίνεται να απορρίπτουν το σενάριο τμηματικής καταβολής των δόσεων προς τη χώρα μας, έναντι παροχής 2-3 σημαντικών μέτρων, όπως ήταν η ελληνική πρόταση.

Σύμφωνα με πηγή

του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο παραμένει θολό το τοπίο για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και για το εάν αυτή θα γίνει.
Στην ερώτηση πάντως αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς να έρθουν τα χρήματα από τις δόσεις, τόσο τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές όσο και για μισθούς και συντάξεις, η ίδια πηγή περιορίστηκε να απαντήσει «κανένα σχόλιο».

Βασικές εστίες διαφωνίας που διαπιστώθηκαν με τους δανειστές είναι τα εργασιακά και η απελευθέρωση των απολύσεων και το ασφαλιστικό και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Πεδίο συνεννόησης, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πάντως στις αποκρατικοποιήσεις , αλλά προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να επιμένουν στον εισπρακτικό στόχο.

«Θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με κάποιο μίνιμουμ απαιτήσεων για επενδύσεις, έστω και αν μειωθεί το τίμημα για να μην πέσει στον «κουβά» του χρέους η είσπραξη, αλλά να ενισχύσει την απασχόληση και το ασφαλιστικό» έλεγε η ίδια πηγή.

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών έλεγαν πως «ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει επειδή είναι ένας κακός νόμος θα το κάνουμε την ώρα που μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε σωστά, ακόμα και σταδιακά. Δεν θα δημιουργήσει τρύπα, θα φέρει μικρότερα έσοδα αλλά θα καλυφθεί με ισοδύναμα, περικοπές δαπάνών ή άλλα έσοδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα