Οι αλήθειες για τις business του Σταύρου Παπασταύρου

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου έως και πριν από λίγους μήνες ήταν από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της κυβέρνησης Σαμαρά. Οχι ως υπουργός, αλλά ως σύμβουλος. Ηταν ο κεντρικός συνομιλητής της τρόικας, είχε την εμπιστοσύνη του πρώην πρωθυπουργού και σχεδόν την απόλυτη στήριξη των media. Η αναφορά του ονόματός του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή

για τις διαπραγματεύσεις και η διαμάχη του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον στήριξε στον απόλυτο βαθμό, έδειξε ότι το Μαξίμου βάζει και πάλι στην ατζέντα τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, στοχοποιώντας επί της ουσίας τον ίδιο. Ο 47χρονος δικηγόρος φαίνεται ότι έχει μπει στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρη, ο οποίος έχει διατάξει δικαστική έρευνα για αυτόν, αφού, σύμφωνα με τον έμπειρο εισαγγελικό λειτουργό, έχει διαπραχθεί το αδίκημα της ψευδορκίας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και προέκυψε, όπως λένε οι πληροφορίες, από καταγγελία πολίτη (σ.σ.: εικάζεται ότι είναι δικηγόρος) που κρίθηκε σοβαρή. Ο Στ. Παπασταύρου φαίνεται ότι, εκτός από τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί στο όνομά του στην HSBC με καταθέσεις 5,4 εκατ. δολάρια, είχε και έναν δεύτερο στην ίδια τράπεζα σε offshore εταιρεία, με καταθέσεις ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Οι περιπέτειες του πανίσχυρου δικηγόρου ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν κάτοχος ενός λογαριασμού ύψους 5,4 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα HSBC της Γενεύης (λίστα Λαγκάρντ). Το όνομά του έγινε γνωστό μετά την εκτενή διεύρυνση της λίστας από το ΣΔΟΕ το 2013. Την έρευνα για τον Σταύρο Παπασταύρου (που ήταν εκείνη την περίοδο το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) είχε αναλάβει η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στην «ηλεκτρική» καρέκλα της Περιφερειακής Διεύθυνσης (που χειρίζεται τους φακέλους και άλλων πολιτικών προσώπων) τον Νίκο Παναγιωτόπουλο διαδέχθηκε ο Μεσσήνιος Γιώργος Κωστολιάς, αλλά ούτε αυτός στέριωσε, αφού πρόσφατα υπέβαλε την παραίτησή του.

Η ίδια λίστα περιλαμβάνει και το όνομα της Μαρίας Παντελή, η οποία εμφανίζεται με καταθέσεις ύψους 550 εκατ. δολαρίων. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο λογαριασμός των 550 εκατ. ανήκε στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου CM Σάμπυ Μιωνή, μαζί με τον Αγγελο Μεταξά, και περιείχε χρήματα πελατών τους προς διαχείριση. Την εποχή που ο Γαλλο-ιταλός Ερβέ Φαλτσιάνι υπέκλεπτε τη λίστα των καταθετών της τράπεζας, οι δύο συνεταίροι είχαν πουλήσει την εταιρεία τους στο EFG Group.

ΚΑΥΓΑΔΕΣ

Ποια είναι η αλήθεια όμως και γιατί συνεχίζει να εμπλέκεται το όνομα του Στ. Παπασταύρου στην υπόθεση; Παπασταύρου και Μιωνή είναι αδελφικοί φίλοι εδώ και 35 χρόνια. Γνωρίστηκαν στο Κολλέγιο Αθηνών και αμέσως έγιναν φίλοι. Στο ίδιο σχολείο εκείνη την εποχή φοιτούσε και ο Μάκης Βορίδης, όπως επίσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Συμμαθητής των τεσσάρων θυμάται ακόμα τους ομηρικούς καυγάδες Βορίδη και Μιωνή (είχαν πιαστεί ακόμα και στα χέρια). Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα οι δύο άνδρες δεν έχουν καλές σχέσεις, ενώ όταν ο Μ. Βορίδης ήταν υπουργός, όπως λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Στ. Παπασταύρου τον απέφευγε.

Στ. Παπασταύρου και Σ. Μιωνή, όμως, δεν χάθηκαν μετά την αποφοίτησή τους από το Κολλέγιο Αθηνών. Το 1997 ο ιδιαίτερα ευφυής και δραστήριος Σ. Μιωνή μαζί με τον Αγγελο Μεταξά (γόνο της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που εμπορεύεται αλκοολούχα ποτά), μετά τη ρωσική κρίση ομολόγων, ίδρυσαν την εταιρεία CM, με έδρα το Λουξεμβούργο, που το 2006 κατέληξε στην τράπεζα EFG (με αντίτιμο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια), διατηρώντας το δικαίωμα της διαχείρισης για πέντε χρόνια.

Το καλοκαίρι του 1999, ο Στ. Παπασταύρου είχε δεχτεί ένα σκληρό χτύπημα της μοίρας. Η σύζυγός του πέθανε ξαφνικά στον ύπνο της, ενώ το παιδί τους ήταν μόλις λίγων μηνών. Ο Σ. Μιωνή, που εκείνη την ημέρα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ταξίδεψε εσπευσμένα στην Αθήνα. Την ημέρα της κηδείας, όμως, συνέβη κάτι αναπάντεχο. Οπως λένε φίλοι του επιχειρηματία, «ψηλαφώντας τον λαιμό του, ανακάλυψε ότι είχε πρησμένους λεμφαδένες». Ηταν μόλις 30 ετών. Η διάγνωση λίγες ημέρες μετά ήταν τρομακτική. Καρκίνος. Αμέσως ο Σ. Μιωνή ξεκίνησε χημειοθεραπείες στις ΗΠΑ για έξι μήνες. Αν και οι γιατροί, ύστερα από λίγο καιρό, του είπαν ότι είχε διαφύγει τον κίνδυνο, εντούτοις, αποφάσισε να ρυθμίσει τα θέματα της περιουσίας του. Κάλεσε τον αδελφικό του φίλο Σταύρο και τον όρισε διαχειριστή μέρους της περιουσίας του. Μάλιστα, υπάρχει η πληροφορία ότι είχαν κάνει και έγγραφη συμφωνία.

Οταν έγινε γνωστό το 2013 ότι ο Στ. Παπασταύρου είχε λογαριασμό στην HSBC ύψους 5,4 εκατ. δολάρια, οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι τα χρήματα ήταν μέρος της περιουσίας του Σ. Μιωνή.

ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ

Ο Στ. Παπασταύρου τον Μάιο του 2013 υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με την κατάθεση των 550 εκατ. δολάρια και τόνισε ότι είχε διαχειριστεί μόνο έναν λογαριασμό, ύψους 5,4 εκατ. δολαρίων, ως πληρεξούσιος δικηγόρος του Σ. Μιωνή. «Θα το πω άλλη μία φορά για εκείνους που, δήθεν, δεν το ξέρουν: Ημουν δικηγόρος διεθνούς επενδυτικής εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που δραστηριοποιείτο κυρίως στο εξωτερικό... Δεν έχω, όμως, καμία σχέση με φαντασιώσεις για λογαριασμούς 550 εκατομμυρίων ευρώ, με Siemens, C4I, Κατάρ κ.λπ.» είχε δηλώσει ο κ. Παπασταύρου, κάνοντας λόγο -τότε που αποκαλύφθηκε το θέμα- για πόλεμο λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως φέρεται να κατέθεσε, με τον κ. Μιωνή τον συνέδεε παιδική φιλία και ήταν δικηγόρος του από το 2005. Κάποια στιγμή, όταν εκείνος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, τον έκανε πληρεξούσιο δικηγόρο του στον λογαριασμό ύψους 5,4 εκατ. δολαρίων, προκειμένου, αν χρειαστεί, να μπορέσει να τον διαχειριστεί.

«Με τον λογαριασμό αυτό σταμάτησα να έχω σχέση το 2011, όταν ο κ. Μιωνή ξεπέρασε τα προβλήματά του και μετέφερα το ποσό στον προσωπικό του λογαριασμό», φέρεται να είπε ο κ. Παπασταύρου. Το ίδιο ακριβώς είχε επισημάνει και ο Σ. Μιωνή σε κατάθεση που είχε δώσει εκείνη την εποχή σε τρία μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής - μεταξύ αυτών και στη σημερινή πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής είχαν πάει στο Ισραήλ, όπου κατοικούσε ο επιχειρηματίας. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η κ. Κωνσταντοπούλου είχε αναγνωρίσει την αλήθεια όσων έλεγε ο κ. Μιωνή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξωχώρια εταιρεία συμφερόντων του κ. Παπασταύρου, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Virgin Islands.

Keywords
Τυχαία Θέματα