Οι 12 άμεσες δράσεις ανακούφισης της αγοράς

1. Ο ορισμός της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης». Στην έννοια της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» προτείνεται να υπάγονται οι επιχειρήσεις που δεν είχαν οφειλές πριν το 2010 και όλες οι υποχρεώσεις τους δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από το 40% του τζίρου τους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να εντάσσονται αυτόματα σε όλες τις υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ με την ένταξη τους στις ρυθμίσεις να αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις, η καταγγελία δανειακών συμβάσεων και τα αστικά μέτρα εναντίον

τους. Η ΕΣΕΕ έχει από μακρού καταθέσει στο ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΑΑΝ αιτιολογική έκθεση και νομικό κείμενο σχετικής τροπολογίας.

2. Η διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιβιώσει έως σήμερα αλλά εξακολουθούν να κινδυνεύουν με κλείσιμο. Οι επιπτώσεις των λουκέτων στην κοινωνική συνοχή και στην τοπική αγορά σχετίζονται άμεσα με τα θέματα της εγκληματικότητας και του ανεξέλεγκτου παρεμπορίου, μπορούν να αποβούν μοιραίες για την πλήρη μεταστροφή της εικόνας των πόλεων.

3. H υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜΜΕ ως μοχλού καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης.

4. Η ενίσχυση των συνεργειών – συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων με την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη διακυβέρνηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

5. Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ΜΜΕ στις πηγές ρευστότητας, μέσω του σχεδιασμού και ενεργοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία συντελούν στην συρρίκνωση του κόστους απόκτησης κεφαλαίων.

6. Η αύξηση της χρηματοδότησης προς τις ΜΜΕ. Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι η δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις ΜμΕ. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν οι δομές των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Βασικός στόχος θα είναι η συγκέντρωση - συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης στην ΑΤΜΕ και η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο καθώς επίσης και η παροχή μικρό-δανείων, "micro finance" αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, μαζί με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ΕΤ/IGG θα μπορεί να έχει πρωτεύοντα και όχι συμπληρωματικό ρόλο, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει ένα δυναμικό - στοχευμένο management, σε σημεία που οι άλλες Τράπεζες δεν μπορούν να προσεγγίσουν, μέσω απλών - τυποποιημένων χρηματοδοτικών προϊόντων για την άμεση ανταπόκριση στο πρόβλημα της ρευστότητας και των εγγυήσεων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

7. Ο έλεγχος των καταναλωτικών προϊόντων πολυεθνικών ομίλων που ευθύνονται για τις «υψηλές ελληνικές τιμές» και η αντιμετώπιση της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς όσων ελέγχουν τα ράφια και τα ψυγεία με το σύστημα των ενδοομιλικών συναλλαγών και υπερτιμολογήσεων (ν. 3728/2008 Κανόνες Τεκμηρίωσης Τιμών Ενδοομιλικών Συναλλαγών).

8. Η Συμφωνία Κυρίων με τους εμπόρους για συγκράτηση και μείωση των τιμών με σύνθημα "Μία τιμή //χαμηλή τιμή".

9. Αλλαγή των όρων φερεγγυότητας των επιχειρήσεων και θέσπιση ενός "point system Τειρεσία" με αξιολόγηση της εμπορικής πίστης πάνω στην αρχή της "δεύτερης ευκαιρίας".

10. Καμία περαιτέρω παρέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος. Διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με βάση τις αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών, των Εμπορικών Συλλόγων και των τοπικών κοινωνιών.

11. Ενίσχυση θεσμικής ικανότητας των κοινωνικών εταίρων με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

12. Ανάληψη υλοποίησης δράσεων προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων στα νέα οικονομικά δεδομένα (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Keywords
Τυχαία Θέματα