«Οχι» των τραπεζών σε κούρεμα δανείων των επιχειρήσεων media

Ανατροπές, και μάλιστα μεγάλες, φαίνεται πως δρομολογούνται σε σχέση με τα δάνεια που εξασφάλισαν τα προηγούμενα χρόνια από τις τράπεζες οι επιχειρήσεις media. Το σχέδιο που ήθελε τα πιστωτικά ιδρύματα από τη μία να κουρεύουν τα δάνεια και από την άλλη να κεφαλαιοποιούν μέρος αυτών φαίνεται ότι δεν προχωρά. Και αυτό γιατί οι ελεγκτές των τραπεζών θεωρούν ότι η πλειονότητα των σχετικών

δανείων συνοδεύεται από υψηλές επισφάλειες. Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των τριών μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, τα δάνεια ήταν πάνω από 370 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος τους το ίδιο διάστημα πέρασε οριακά τα 105 εκατ. ευρώ και οι ζημίες τους έφτασαν τα 20 εκατ. ευρώ. Με τα δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι τα δάνεια αυτά δεν μπορούν ποτέ να πληρωθούν και σε σημαντικό βαθμό θα μετατραπούν σε ζημίες των τραπεζών.

Το πρόβλημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι και οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν σήμερα επιτύχει να μετατραπούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία των μετοχών τους συνεχίζει να ελέγχεται από το ΤΧΣ. Αυτό το κουβάρι δεν είναι εύκολο να ξετυλιχθεί και γιατί τα ίδια κεφάλαια των ζημιογόνων επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι πλέον πολύ περιορισμένα.
Μάλιστα, η κυβέρνηση δείχνει να αδυνατεί να παρέμβει, ενώ οι τραπεζίτες, ακόμη κι αυτοί που είχαν έρθει σε κάποια συμφωνία, φαίνεται να αλλάζουν στάση. Πάντως, ορθολογικές λύσεις υπάρχουν.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προχωρήσουν η μετοχοποίηση των σχετικών δανείων και η πώληση των μετοχών σε ανοικτούς δημόσιους διαγωνισμούς από την πλευρά των τραπεζών. Διαγωνισμούς που θα διέπονται όμως από ειδική νομοθεσία, η οποία (α) θα επιτρέπει τον δικαστικό τους έλεγχο, με την υπαγωγή τους σε ευρωπαϊκές οδηγίες που καθορίζουν παρόμοιες διαδικασίες, για να αποφευχθούν χαριστικοί διαγωνισμοί, και (β) θα προβλέπει αυστηρές διαδικασίες ελέγχου «πόθεν έσχες» σε όσους συμμετέχουν σε αυτούς. Το τι θα συμβεί όμως στην πράξη μπορεί κανείς να στοιχηματίσει ότι θα είναι πιο περίπλοκο και πολύ λιγότερο διαφανές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταδίκη της εφημερίδας Δημοκρατίας για συκοφαντική δυσφήμιση στον Μηταράκη!

Επιστροφή στο σενάριο της συγχώνευσης ΔΟΛ – «Πήγασου»

Η Ελληνική Μυθολογία του Ιωάννη Κακριδή στα Παραπολιτικά!

Το περιοδικό "Μ' αρέσει να πλέκω με βελόνες" το Σάββατο με τα Παραπολιτικά

Το 8ο cd του Αντώνη Ρέμου με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ!

Σπόντες Λαζόπουλου για τους μισθούς του Θεοδωράκη στην ΕΡΤ

Τρεις μεγάλες προσφορές αυτό το Σάββατο με την ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Φυλλορροεί η εφημερίδα «Espresso»

Ποσά-πρόκληση για τα ντοκιμαντέρ του Καναλιού της Βουλής!

Keywords
Τυχαία Θέματα