Ο Θεοδωράκης στην παραλία μαζεύει σκουπίδια μόνος του (ΦΩΤΟ)

Συνεχίζει την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος με έμφαση στις παραλίες ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έβγαλε μία σειρά από "selfies" όπου απεικονίζεται ο ίδιος στην παραλία να μαζεύει σκουπίδια.

Στο συνοδευτικό κείμενο ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά με τρόπο ποιητικό για τη βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον τα σκουπίδια, καθώς θέλουν δεκαετίες για να αποσυντεθούν.

Διαβάστε το χαρακτηριστικό κείμενο του Σταύρου Θεοδωράκη:

Πίσω από κάθε σκουπίδι κρύβεται ένας άνθρωπος. Το τσιγάρο που κάπνισες. Ο καφές που απόλαυσες. Η μπύρα

που κέρασες. Η παντόφλα που βαρέθηκες. Το γιαούρτι που έφαγες. Το στυλό που έγραφες. Το πακέτο που τσαλάκωσες. Το λαστιχάκι που έχασες. Το νερό που ήπιες. Το κρασί που μέθυσες. Το μαντιλάκι που σκουπίστηκες. Ή αλλιώς η θάλασσα απορριμμάτων που δημιουργήσαμε.

Στα 100 αντικείμενα που είδες στην παραλία τα 25 ήταν αποτσίγαρα, τα 13 σακουλάκια τροφίμων, τα 12 πλαστικά μπουκάλια, τα 11 πλαστικές σακούλες, τα 10 καπάκια, τα 9 κουταλοπήρουνα, τα 7 καλαμάκια, τα 6 γυάλινα μπουκάλια, τα 4 φελλοί, τα 3 χάρτινες σακούλες

Μια γόπα θέλει κατά μέσον όρο 25 χρόνια για να αποσυντεθεί (είτε τι θάψεις είτε δεν την θάψεις στην άμμο)Πάνω από 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες πετιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμοΣτην Μεσόγειο υπάρχουν ήδη 300 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, κυρίως πλαστικάΤα ψάρια θεωρούν τροφή τα κομμάτια πλαστικού και τα καταπίνουν, επιβαρύνοντας το συκώτι τους με επικίνδυνα χημικάΟι χελώνες τρώνε πλαστικές σακούλες γιατί νομίζουν ότι είναι μέδουσεςΤα πουλιά ταΐζουν τα μικρά τους με κομμάτια από πλαστικά που επιπλέουν γιατί τα περνούν για οστρακοειδή ή αυγά ψαριώνΣε κάποια μέρη τη Μεσογείου η ανάλυση των νερών δείχνει ανάμειξη 50% πλαγκτόν και 50% μικροπλαστικάΤα ψάρια που τρέφονται με το πλαγκτόν καταπίνουν μαζί και πλαστικό το οποίο έτσι καταλήγει ξανά στο πιάτο μαςΑκόμη και σήμερα η Ελλάδα έχει 70 ενεργούς ΧΑΔΑ (χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων ή αλλιώς χωματερές) παρότι για τους 64 υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τουςοι 28 από τους 70 ενεργούς ΧΑΔΑ, βρίσκονται σε νησιά293 ΧΑΔΑ «περιμένουν» για να αποκατασταθούν

Φωτογραφίες από iefimerida

Keywords
Τυχαία Θέματα