Ο "ρομαντικός" διευθυντής του Γιάνη Βαρουφάκη

Του Σωτήρη Πίκουλα, εφημερίδα Παραπολιτικά

Ανήσυχο πνεύμα φαίνεται πως είναι ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, Γιώργος Κουτσούκος. Ο ίδιος δηλώνει περισσότερο συγγραφέας παρά οικονομολόγος, που ήταν και το αντικείμενο των σπουδών του. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο άνθρωπος που έχει κληθεί να οργανώσει το υπουργικό γραφείο στην οδό Νίκης, πριν αναλάβει τις νέες του αρμοδιότητες ήταν το πρωί στέλεχος του υπουργείου και το βράδυ ένας ρομαντικός συγγραφέας, που αποτύπωνε σε χαρτί ερωτικές ιστορίες της καθημερινότητας στη μνημονιακή

πρωτεύουσα. Για τους πολλούς ήταν ένας υπηρεσιακός υπάλληλος, στο τμήμα των εφοριακών. Οι συνάδελφοί του λένε τα καλύτερα για εκείνον και προπάντων ότι είναι πολύ έντιμος. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και αποσπάστηκε αργότερα, τα περισσότερα στελέχη που έχουν συνεργαστεί μαζί του τον θεωρούν ήσυχο άνθρωπο, με χαμηλό προφίλ και αρκετά καταρτισμένο. Αυτό φανερώνουν και άρθρα του στην «Αυγή» και στο rednotebook.gr, το οποίο έχει φιλοξενήσει κείμενά του κάποιες φορές. Τις προοπτικές ανέλιξής του είχε παρατηρήσει και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει αρκετές επαφές στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, όπως λέγεται στα πέριξ της Κουμουνδούρου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τοποθέτησε τον κ. Κουτσούκο σε αυτήν τη θέση, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν τον γνώριζε από παλιά. Οι δυο τους ήρθαν σε επαφή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο διευθυντής του υπουργού Οικονομικών ήταν συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και ο νέος «τσάρος» της οικονομίας ένας βασικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, που θα αναλάμβανε το τιμόνι των οικονομικών της χώρας.

Το πάθος

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι το μεγάλο πάθος του νέου διευθυντή του υπουργού είναι η συγγραφή βιβλίων. Εχει γράψει ήδη τρία («Το Σχέδιο» - 2003, «Φιλί στη Θαλάμη» - 2007, «Ενυδρείο» - 2014), τα οποία είναι νουάρ μυθιστορήματα, με έντονο το ερωτικό στοιχείο. Οι βιβλιοκριτικοί ομολογούν ότι οι πρωταγωνιστές των βιβλίων του έχουν αρκετές ομοιότητες με τον ίδιο, υπονοώντας ότι ουσιαστικά είναι εν μέρει αυτοβιογραφικά έργα. Για παράδειγμα, στο «Ενυδρείο» ο πρωταγωνιστής, Παύλος Καρτίνης, διαμένει στο Παγκράτι (όπως και ο συγγραφέας) και είναι λογιστής (όπως παλιά ο συγγραφέας πριν διοριστεί στο υπουργείο), ενώ ως χαρακτήρας είναι ρομαντικός, έξυπνος αλλά και μοναχικός (όπως περιγράφουν και τον κ. Κουτσούκο οι σύντροφοί του στο κόμμα).
Ο νέος διευθυντής του γραφείου του κ. Βαρουφάκη έδειξε από νωρίς το ταλέντο του στο να φτιάχνει ιστορίες. Συγγενικό του πρόσωπο, που ασχολείται και εκείνο με τη συγγραφή βιβλίων, θυμάται τον κατά 10 χρόνια μεγαλύτερο ξάδερφό του να λέει αστείες ιστορίες σε αυτόν και τους συνομήλικους φίλους του, οι οποίες τους έχουν μείνει μέχρι και σήμερα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα με τον αδερφό και την αδερφή του, σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και τώρα διαμένει με τη σύζυγό του στο Παγκράτι.
Τα στενά και βρώμικα σοκάκια και οι πολυσύχναστοι δρόμοι της μουντής Αθήνας δημιούργησαν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο «ξετυλίγει» τις βασικές ιστορίες των βιβλίων του. Αυτό είναι πιο αισθητό στο τελευταίο βιβλίο του, το οποίο περιγράφει την προσπάθεια ενός -μοναχικού μεν, ρομαντικού δε- λογιστή να βρει τον έρωτα, συναντώντας τυχαίες γυναίκες σε γνωστούς δρόμους της Αθήνας. Και όλα αυτά αρχίζουν ενώ έχει υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, οπότε και στην πόλη κυριαρχεί η μιζέρια και οι ταξικές αντιθέσεις της κοινωνίας γίνονται πιο έντονες. Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας εκθέτει ξεκάθαρα και το πολιτικό στίγμα του. Αλλά και στα δύο προηγούμενα οι κύριοι χαρακτήρες είναι μοναχικοί άνθρωποι, που αναζητούν τον έρωτα μέσα σε ένα αστικοποιημένο και απρόσωπο περιβάλλον (προ μνημονίου όμως).

Ο εργατικός
συνδικαλιστής

Ο Γιώργος Κουτσούκος υπήρξε εργατικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια που το σήμερα κυβερνών κόμμα ήταν αντιπολίτευση. Προέρχεται από τον Συνασπισμό, τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, και ήταν συνδικαλιστής στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι το 2012 ήταν μέλος του τμήματος Εργατικής Πολιτικής της Κουμουνδούρου, ενώ από το 2012 και μετά ήταν μέλος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν προϊστάμενός του ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Γιάννης Μηλιός. Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι δυο τους δεν ταίριαξαν απόλυτα, μιας και ο κ. Κουτσούκος ήταν πιο κοντά στον κ. Δραγασάκη, ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού. Ωστόσο, δεν προκάλεσε ποτέ προβλήματα, αν και υποστηρίζει με «στρατιωτική» αφοσίωση τις θέσεις του. Εκτός από το μεγάλο φορτίο της διαχείρισης του φαινομένου «Βαρουφάκης», προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή στις δύσκολες σχέσεις του υπουργού με τον Γιώργο Χουλιαράκη, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλή σχέση, όπως και με τον Νίκο Θεοχαράκη, σύμβουλο του κ. Βαρουφάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα