Ο νεότερος ΥΠΕΞ του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Είναι μόλις 28 ετών και είναι υπουργός Εξωτερικών. Ο λόγος για τον Σεμπάστιαν Κουρτς, για τον οποίο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έκανε πολυσέλιδο αφιέρωμα...

"Έχει ξαναγράψει ποτέ το "Der Speigel" κάτι τέτοιο για έναν Αυστριακό πολιτικό", αναρωτιέται η αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", σχολιάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα στο νέο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, για τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης,

Σεμπάστιαν Κουρτς, τον "νεαρότερο υπουργό Εξωτερικών στον κόσμο", ένα είδος "υμνολογίας" με την ευκαιρία των 28ων γενεθλίων του.

Η αυστριακή εφημερίδα, τιτλοφορώντας το σχόλιο της "Ένας γερμανικός ύμνος γενεθλίων για τα 28 του", παραθέτει αποσπάσματα από το δημοσίευμα του "Der Spiegel", που διαπιστώνει πως "ο νεαρότερος υπουργός Εξωτερικών του κόσμου έχει κερδίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κύρος και αναγνώριση τόσο εντός του υπουργείου του, με τους 1.200 διπλωμάτες και υπαλλήλους, όσο και εκτός του μικρού αυστριακού κόσμου".

"Με την πρώτη ματιά ο Κουρτς φαίνεται λιγότερο υπουργοποιήσιμος και περισσότερο ως μοντέλο από τον κατάλογο του Hugo Boss", γράφει, μεταξύ άλλων, το γερμανικό περιοδικό για να παρατηρήσει ταυτόχρονα πως, "κλείνοντας κάποιος τα μάτια και ακούγοντάς τον να μιλάει πιστεύει πως αυτός πρέπει να γεννήθηκε πολιτικός", και στο πλαίσιο αυτό άλλαξε ύφος και ατμόσφαιρα στο υπουργείο, δίνοντας σε διπλωμάτες και ειδικούς μια νέα αυτοπεποίθηση, ακούγοντάς τους προσεκτικά και λέγοντάς τους ότι χρειάζεται τις ικανότητές τους.

Σχολιάζοντας τα αποσπάσματα από το "Der Spiegel", το οποίο κάνει λόγο για "μια μικρή επανάσταση" που συντελείται γύρω από το νεαρό υπουργό Εξωτερικών, η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει πως το γερμανικό περιοδικό είναι όχι μόνον πλήρους θαυμασμού για τον "αστέρα από τη Βιέννη", αλλά επαινεί ταυτόχρονα και τους τρεις στενότερους συνεργάτες του στο υπουργείο.
Η "Κουρίρ" παραπέμπει στα συμπεράσματα του συντάκτη του "Der Spiegel", Κρίστοφ Σόιερμαν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να ενισχύσει τη θέση της Αυστρίας στην Ευρώπη και, έχοντας άποψη, υποστηρίζει, για παράδειγμα, την παροχή όπλων στους Κούρδους στο Ιράκ, ή την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ασκεί κριτική στον Τούρκο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητάει να μην υπάρξουν όπλα της ΕΕ για τη Ρωσία. Με μια λέξη, "κάνει τη μικρή Αυστρία αρκετά μεγάλη".

Ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία –με τους Σοσιαλδημοκράτες– συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, Σεμπάστιαν Κουρτς, γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1986 στη Βιέννη και είναι από τις 16 Δεκεμβρίου του 2013 υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, του οποίου την προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει από τον Απρίλιο του 2011 - μετά από ανασχηματισμό της - υφυπουργός Ενσωμάτωσης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είναι από το 2009 αρχηγός της Νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος, έχοντας επανεκλεγεί το 2012 με πλειοψηφία 100%, είχε συγκεντρώσει στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, 35.700 σταυρούς προτίμησης, τους περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο Αυστριακό βουλευτή.

Σήμερα θεωρείται η ελπίδα του Λαϊκού Κόμματος για τον μέλλον, ενώ συγκαταλεγόταν μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος, ως διάδοχος του παραιτηθέντα την περασμένη εβδομάδα από όλα τα αξιώματα –του αρχηγού του κόμματος, του αντικαγκελάριου και του υπουργού Οικονομικών– Μίχαελ Σπίντελεγκερ, αλλά, λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της πολιτικής "απειρίας" του, τελικά επελέγη ο υπουργός Οικονομίας και Επιστημών Ράινχολντ Μίτερλενερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα