Ο Μιχάλης Μιτζικός δυνατά για την Δημαρχία του Βόλου

Η Δύναμη του Βόλου

ΑΡΘΡΟ του δικηγόρου Μιχάλη Μιτζικού


Η πόλη του Βόλου ήταν δυνατή και πρωτοπόρα στην οικονομία, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στην παιδεία, αλλά και στους εργατικούς αγώνες στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ήταν μια πόλη που καινοτομούσε σε όλους τους τομείς, κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς, μία πόλη που κατασκεύαζε σιδηροδρομικό δίκτυο στο βουνό των Κενταύρων κατά τα πρότυπα της Ελβετίας.
Μία πόλη όπου ο λιμένας της ήταν κέντρο αγορών και εμπορική πύλη για όλη τη Θεσσαλία. Μία πόλη που ήταν η εμπορική πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.



Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η πόλη του Βόλου από πρωτοπόρα ακολουθεί τις εξελίξεις, αγκομαχώντας να μη βρεθεί στο περιθώριο και εν τέλει να μην βρίσκεται στο προσκήνιο των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δρώμενων της χώρας μας.

Παρόλα αυτά η πόλη του Βόλου έχει τη δύναμη να αλλάξει την παρούσα κατάσταση και πορεία.

Ι. Δύναμη της πόλης του Βόλου είναι να αποκτήσει έναν λιμένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ώστε να καταστεί η σημαντικότερη εμπορική πύλη για την κεντρική και την ευρύτερη ηπειρωτική Ελλάδα. Η πόλη του Βόλου θα πρέπει να αναμιχθεί ενεργά στα δρώμενα που αφορούν τον λιμένα της, με στόχο και σκοπό την ανάπτυξή του, ώστε να εξυπηρετεί μέγιστο δυνατό αριθμό εμπορικών πλοίων, που θα καταστήσουν την πόλη του Βόλου κεντρική δύναμη της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της Θεσσαλίας.

Η πόλη του Βόλου θα πρέπει να πράξει τα μέγιστα, ώστε ο λιμένας της να υποδέχεται μέγιστο αριθμό κρουαζιερόπλοιων σε σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή κατάσταση, όπου ελλιμενίζονται ανάμεσα σε παλιοσίδερα και κοντέινερ. Είναι επίσης ακατανόητο εν έτει 2013 η πόλη του Βόλου να μη διαθέτει μαρίνα ελλιμενισμού ικανού αριθμού σκαφών αναψυχής, τα οποία ως γνωστόν φέρνουν υψηλού εισοδηματικού επιπέδου τουρισμού, με θετικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας.

ΙΙ. Δύναμη της πόλης του Βόλου είναι να διαθέτει ένα με σύγχρονες υποδομές σιδηροδρομικό σταθμό, σημείο άφιξης και αναχώρησης ηλεκτροκίνητων αμαξοστοιχιών από και για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα-Μετέωρα.

Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα η σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου Αλμυρός-Αεροδρόμιο-Αερινό-Βελεστίνο και σε συνδυασμό με την πραγματική ανασύσταση της γραμμής Βόλου-Μηλεών, ο Βόλος να επανακτήσει τη θέση που είχε ως κέντρο του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου.

ΙΙΙ. Δύναμη του Βόλου είναι το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου να γίνει ένα από τα πιο σύγχρονα σε προδιαγραφές περιφερειακά αεροδρόμια, ώστε να προσελκύσει το μέγιστο δυνατό αριθμό αεροπορικών εταιρειών και να αποτελέσει πύλη της Κεντρικής Ελλάδος για την Ευρώπη.

Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου - Κεντρικής Ελλάδος να καταστεί άμεσος συνδετικός κρίκος της πόλης του Βόλου με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΙV. Δύναμη της πόλης του Βόλου είναι να πράξει τα μέγιστα, ώστε το Πανεπιστήμιό της να καταστεί ένα από κορυφαία της περιφέρειας, να δημιουργήσει πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης, πόλο έλξης φοιτητών, αναδεικνύοντας το Βόλο ως σημείο αναφοράς υψηλών επιπέδου πανεπιστημιακών σπουδών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

V. Δύναμη της πόλης του Βόλου είναι να υποστηριχθεί ο αγροτικός τομέας, ο οποίος παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και να ενισχυθεί η μεταποίηση των προϊόντων αυτών, ώστε να αποτελέσει μία σταθερή αναπτυξιακή δομή της πόλης μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή και εξαγωγή υψηλού επιπέδου βιολογικών προϊόντων.

VΙ. Δύναμη της πόλης του Βόλου είναι να επαναφέρει τον πολιτισμό της στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της και μνημεία, αξιοποιώντας ιδιαιτέρως τα αρχαία θέατρα της Δημητριάδος, Φθιώτιδων Θηβών (Μικροθήβες), δημιουργώντας πόλο έλξης τουρισμού, συμβάλλοντας περαιτέρω στην οικονομία της περιοχής μας.

VIΙ. Δύναμη της πόλης του Βόλου είναι να αναλαμβάνει κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, καταστώντας το Βόλο σημείο αναφοράς του αθλητισμού στην Ελλάδα και εκτός συνόρων.

VIIΙ. Δύναμη της πόλης του Βόλου είναι η απευθείας ένταξη σε ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με σκοπό να συμβάλει τόσο σε μία υγιή αναπτυξιακή τροχιά της πόλης μας, όσο και στη βελτίωση ποιότητας ζωής των δημοτών μας, η οποία δεν θα επηρεάζεται από βουλές και αποφάσεις των Αθηνών ή άλλων διοικητικών κέντρων.

Ο Βόλος θα βρει τη δύναμη να τραβήξει μπροστά. Είναι ζήτημα χρόνου και ανθρώπων που θα το προσπαθήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα