Ο Κωστής έφερε τα πρώτα καλά νέα για το 2014!

Η χρονιά ξεκίνησε με καλά νέα, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Κωστή Χατζηδάκη, καθώς παρουσίασε τα απολογιστικά στοιχεία απορρόφησης για το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ για το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο όχι μόνο επιτεύχθηκε,

αλλά υπερκαλύφθηκε καθώς οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δις. ευρώ, έναντι 3,89 δις ευρώ. Έτσι η χώρα μας έφτασε στο 118 % του στόχου. Η δε συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74 %.

Με τα νέα αυτά η χώρα μας στέλνει δύο μηνύματα. Πρώτον, ότι ξεφύγαμε οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων καθώς το 2014 και 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δις ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα υψηλότερο από το στόχο που πετύχαμε σε μία μόνο χρονιά, το 2013. Και δεύτερον, καταρρίπτεται ο μύθος που κυκλοφορούσε στο εξωτερικό, ότι η χώρα μας δήθεν δεν μπορεί να απορροφήσει τα κονδύλια.

Με τους πόρους αυτούς ενισχύονται δράσεις για την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την κοινωνική συνοχή. Όλα τα παραπάνω δεν έγιναν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς του Υπουργού, των συνεργατών του και των αρμόδιων υπηρεσιών που κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να αλλάξουν την εικόνα. Κόντρα στο κλίμα μιζέριας και καταστροφής που καλλιεργείται συστηματικά, από πολλούς στη χώρα μας, κάποιοι αποδεικνύουν ότι αν δουλέψουμε με επιμονή και σύστημα η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα