Ο Καζαντζάκης "ταξιδεύει" στις Βρυξέλλες

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες "ταξιδεύει" μεθαύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου ο Νίκος Καζαντζάκης καθώς με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη η παράσταση “Αναφορά στον Γκρέκο” του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη ανεβαίνει στις Βρυξέλλες και το θέατρο

ESPACE SCARABAEUS από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης.
Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Τάκη Χρυσικάκου, ο οποίος ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη, ενώ οι μουσικοί Στ. Ψαρουδάκης και Δ. Τσούρτος συνοδεύουν με τη λύρα, την κιθάρα και το τραγούδι τους τη σπαρακτική “Αναφορά” του συγγραφέα στον κορυφαίο ζωγράφο και συντοπίτη του. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης επισκέπτεται τις Βρυξέλλες το Δ. Σ. του λαμπρού Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης”, που εδρεύει στην Μυρτιά Κρήτης και φιλοξενεί πολλά ανεκτίμητα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Με την ευκαιρία αυτή το Δ.Σ. θα έχει ενημερωτικές συναντήσεις με κοινοτικούς εκπροσώπους, και με στόχο την προβολή και τη σύνδεση του Μουσείου με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις ο κ. Γραμματικάκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Μου προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση το γεγονός ότι η μορφή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που σφράγισαν την πνευματική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας, θα έχουν μια σημαντική παρουσία στις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε είθε οι αναζητήσεις, το ανήσυχο πνεύμα αλλά και ο βαθύτερος ανθρωπισμός του Νίκου Καζαντζάκη να προβληματίσουν τη σύγχρονη Ευρώπη και να ενισχύσουν τις απαραίτητες πνευματικές αξίες της”.

Keywords
Τυχαία Θέματα