Ο Αβραμόπουλος ενημέρωσε τους πάντες για τις εξελίξεις για τα υποβρύχια!

Πλήρη ενημέρωση, τρίωρης διάρκειας, προς τα μέλη της Επιτροπής Αμύνης και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής παρέσχε σήμερα, αναφορικά με τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των τεσσάρων υποβρυχίων που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις κατασκευής τους στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ του Σκαραμαγκά, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνεπικουρούμενος από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Αρχηγό ΓΕΝ

Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Γεν.Διευθυντή Εξοπλισμών πτέραρχο (Ι) ε.α. Δημήτρη Γεωργιόπουλο.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και σε αυτήν είχαν προσέλθει στη μεγάλη αίθουσα Ενημερώσεως του ΓΕΕΘΑ, συνολικώς 24 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ένας εκ των Ανεξαρτήτων. Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων συμφώνησαν κατ’αρχάς με τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, ως προς το σκέλος της παραλαβής των υποβρυχίων, ώστε «να διασφαλιστεί το εθνικό συμφέρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», όπως ελέχθη, διατυπώθηκαν όμως και επιφυλάξεις αναφορικά με το σκέλος των προβλημάτων των ΕΝΑΕ και των εργαζομένων τους, εξαιτίας των διαφορών που υφίστανται και έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ.

Από πλευράς του Δ.Αβραμόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν ώστε να επιτευχθούν

* Αποσύνδεση και αποδέσμευση του αμυντικού υλικού, δηλαδή η παραλαβή των υποβρυχίων, από το υπόλοιπο πρόβλημα που αφορά στη λειτουργία και το μέλλον των ΕΝΑΕ.

* Η παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» (Type-214AIP) και «ΩΚΕΑΝΟΣ» (Type-209/1200 υπό εκσυγχρονισμό) από το ΠΝ, με την ευθύνη και το συντονισμό του οποίου θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και θα ενταχθούν επιχειρησιακά στον Στόλο, το συντομότερο δυνατό.

* Αυτό θα επιτευχθεί με τη διάθεση ποσού 75,5 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται δεσμευμένο σε σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ.

* Διαχωρίστηκε η υπόθεση της παραλαβής των υποβρυχίων, από τις διαφορές της πωλήσεως των ΕΝΑΕ, με ενέργειες για την προστασία των χρημάτων που κατέβαλε για την ναυπήγηση των υποβρυχίων ως τότε (δηλ. 2,5 δισ. ευρώ).

* Καταλογίστηκαν για πρώτη φορά, τόσο στα ΕΝΑΕ, όσο και στις εταιρείες που εμφανίσθηκαν ως επενδυτές, το σύνολο των ποσών που καταβλήθηκαν, από το 2010 έως τα μέσα του 2011, στα ΕΝΑΕ, θεωρώντας ότι καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

* Προσφυγή στο Πρωτοδικείο με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των ΕΝΑΕ για να εξασφαλιστεί η συντήρηση των υποβρυχίων, ενώ έγινε σαφές στην ιδιοκτησία τους ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη να αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο για κάθε ζημία των υποβρυχίων, που προκαλείται από την παραμονή τους σε κλειστά ναυπηγεία.

* Παραγγελία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την επεξεργασία των νομικών ζητημάτων σχετικά με την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου διά της δικαστικής οδού.

Ο υπουργός, αφού στάθηκε ιδιαιτέρως στο ρόλο και συμβολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αποδέχτηκε σχετικό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρακτικά της συναντήσεως αυτής. Στη συνέχεια ο Δ.Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στα ΕΝΑΕ «Τρίαινα», τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα