Ο Αντιναύαρχος Αποστολάκης στην τελετή για τη βύθιση του «ΨΑΡΑ» από τους Γερμανούς

Στην εκδήλωση Μνήμης για την θλιβερή επέτειο της βυθίσεως του αντιτορπιλλικού «ΨΑΡΑ» στη διάρκεια της ναζιστικής επιθέσεως εναντίον της Ελλάδος τον Απρίλιο του 1941, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον όρμο Πάχης Μεγάρων, παραβρέθηκε χθες το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, ως προελέχθη, στον όρμο Πάχης Μεγάρων, στο ίδιο δηλαδή σημείο που βυθίστηκε το άτυχο πλοίο, μαχόμενο κατά των γερμανικών βομβαρδιστικών, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

20 Απριλίου 1941, και εκτός του Αρχηγού ΓΕΝ, τον Στόλο εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας ΠΝ και η πυραυλάκατος «ΜΠΛΕΣΣΑΣ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντιτορπιλικό «ΨΑΡΑ» ήταν ένα από τα τέσσερα σύγχρονα για την εποχή του αντιτορπιλλικά ιταλικής σχεδιάσεως και κατασκευής τύπου “Dardo” και είχε συμμετάσχει επιτυχώς σε όλες τις ναυτικές επιχειρήσεις του Στόλου μας στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Κορυφαίες στιγμές αυτής της συμμετοχής του «ΨΑΡΑ» στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν οι επιδρομές και προσβολές του δεξιού τμήματος του ιταλικού στρατού που πολεμούσε στο παραθαλάσσιο μέτωπο, στους Σαγιάδες Θεσπρωτίας, μαζί με το αδελφό πλοίο «ΣΠΕΤΣΑΙ».

Τελικώς, το «ΨΑΡΑ» βυθίσθηκε μαχόμενο, την Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 1941, στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων, όπου ήταν αγκυροβολημένο μαζί με άλλα πλοία του Στόλου, μετά από επίθεση Γερμανικών βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως Ju-87 Stuka, με συνολικές απώλειες 37 άνδρες του πληρώματός του.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα