Νέο επίραμμα για τις στολές των στρατιωτικών

Ένα από τα ωραιότερα - κατά την προσωπική μας άποψη - σήματα/επιράμματα στη στολή των στρατιωτικών καθιερώθηκε με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), με την καθιέρωση της χρήσεως του Εθνόσημου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις στολές των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, και θα φέρονται στη στολή τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα σχέδιο του βετεράνου σχεδιαστή στρατιωτικών σχολών και εμβλημάτων Ιωάννη Μυλωνά, ο οποίος και στο παρελθόν και τώρα έχει αποσπάσει εύσημα για τη δουλειά του.

Ως γνωστόν, το Εθνόσημο, όπως προβλέπεται

στον Νόμο 48 (ΦΕΚ Α΄ 08/7.6.1975), είναι το επίσημο έμβλημα του Ελληνικού κράτους και το Εθνικό σύμβολο, που τοποθετείται σε όλα τα ενδύματα και στολές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως Εθνόσημο δε θεωρείται ο σταυρός επί θυρεού, περιβαλλόμενος από φύλλα δάφνης. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης "κανείς δεν «ξήλωσε», όπως από κάποιους κακόβουλα αναφέρεται, την Ελληνική σημαία από τις στολές των Ελλήνων αξιωματικών. Άλλωστε το Εθνόσημο – στο οποίο περιλαμβάνεται η ελληνική σημαία – δεν είναι διακοσμητικό των στολών, όπως αντιμετωπίζεται από τους ίδιους κακόβουλους σχολιαστές, αλλά το Εθνικό μας σύμβολο. Οι δε πολεμικές σημαίες είναι όμοιες με το Εθνόσημο, δηλ.λευκός σταυρός σε κυανό πλαίσιο. Άλλωστε και οι αξιωματικοί των ΕΔ δίνουν πάντα τον όρκο τους παρουσία της αντίστοιχης Πολεμικής Σημαίας του Κλάδου τους".

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του νέου σήματος αναγράφεται πάνω από το Εθνόσημο η λέξη "ΕΛΛΑΣ" αποκλειστικά με Ελληνικούς χαρακτήρες, ανεξαρτήτως του η στολή και το σήμα φέρεται στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό. Έτσι αντικαθιστώντας το "HELLAS", που αναγραφόταν πάνω από την Ελληνική Σημαία για όσους υπηρετούσαν στο εξωτερικό, προβάλλεται και αποτυπώνεται στη μνήμη των ξένων η ονομασία της χώρας μας μέσω του Ελληνικού αλφάβητου, κάτι άλλωστε που κάνουν σχεδόν όλα τα ξένα κράτη, αναγράφοντας τη χώρα τους με το δικό τους αλφάβητο.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα