Νέα πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση των Τούρκων πριν λίγες ώρες, με την υπέρπτηση μαχητικών τους αεροσκαφών πάνω από ελληνικά εδάφη, και ενώ εξακολουθεί η μεγάλη διακλαδική τους άσκηση “Bayaz Firtina” («Λευκή Καταιγίδα»), που ολοκληρώνεται αύριο.

Πιο συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο οποίος εισήλθε στις 14:46 στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, πραγματοποίησε στις 15:11 υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 2.800 πόδια

τα δύο εξ αυτών και στα 10.000 πόδια τα υπόλοιπα δύο. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15:16. Από τα ύψη τους διαπιστώνουμε ότι επρόκειτο για δύο μαχητικά που εκτελούσαν επιθετική αποστολή (προσβολή κάποιου στόχου) υπό την κάλυψη του άλλου «ζευγαριού» που πετούσε σε μεγαλύτερο ύψος. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Ο ίδιος τουρκικός σχηματισμός των τεσσάρων αεροσκαφών, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησε συνολικώς δύο παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας και 16 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου, εκτός φυσικά της προαναφερθείσης υπερπτήσεως του Ελληνικού εδάφους, όλες στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Από το ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών για όλες τις περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα