Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Περιστέρη;

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια πρόταση-έκπληξη, στο πλαίσιο της εμπιστευτικής συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στο πρωθυπουργικό γραφείο και προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους στενούς συνεργάτες, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για την αρχαιολόγο και επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη,

το όνομα της οποίας, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, αναμένεται να συνδεθεί με τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται από τα μέχρι τώρα ευρήματα στην ιστορική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

«Οι πολίτες δείχνουν να επιθυμούν για διάδοχο του Κάρολου Παπούλια ένα μη πολιτικό πρόσωπο, που να μπορεί όμως να τους εμπνεύσει και να τους ενώσει. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η αναζήτησή μας και η κ. Περιστέρη είναι ένα όνομα που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και μας απασχολεί», αναφέρει στα «Π» υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η έμπειρη αρχαιολόγος από την Καβάλα κατάφερε να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στη χώρα μας για μια θετική εξέλιξη, κάτι που είχε να συμβεί χρόνια. «Αποτελεί μια συγκροτημένη προσωπικότητα του ακαδημαϊκού χώρου, που είναι σημείο αναφοράς για όλους τους Ελληνες, πάνω από κόμματα και πολιτικές ισορροπίες», προσθέτει.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις πληροφορίες που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας περί αλλαγής στρατηγικής της κυβέρνησης αναφορικά με την Προεδρική εκλογή, καθώς εστιάζει πλέον σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Τη συγκεκριμένη στροφή, εξάλλου, περιέγραψαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters από τη Νέα Υόρκη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ενδεχομένως να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο ένα μη πολιτικό πρόσωπο, με στόχο τη συναίνεση και την αποφυγή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η οποία θα επιβράδυνε την οικονομική πρόοδο. «Παρ’ ότι ο Πρόεδρος της χώρας δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, μια αποτυχία της Βουλής να τον εκλέξει θα οδηγούσε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με πιθανότητα να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό θα βύθιζε την Ελλάδα σε πολιτική κρίση λίγα χρόνια αφότου απέφυγε τη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε υποψηφιότητες εκτός πολιτικής, αλλά προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμού, κάτι που θα ήταν αντίθετο σε μια παράδοση δεκαετιών», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ευθυγραμμιζόμενος με τα όσα είχε πει στη «Real News» o Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται να είναι ο νέος Πρόεδρος κατ’ ανάγκην πολιτικός».
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή (μη πολιτικού προσώπου) έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι μετρήσεις που έφθασαν το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου, τα αποτελέσματα των οποίων εμφανίζουν την κοινή γνώμη να διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα του γκάλοπ της Alco, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο «Πρώτο Θέμα» και δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί σε ποσοστό 34% πρόσωπο εκτός πολιτικής να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το 28%, που δηλώνει ότι θέλει πολιτικό.


Μυστικό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Δήμα

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να κυριαρχεί η άποψη για επιλογή μη πολιτικού προσώπου που θα διαδεχθεί τον κ. Παπούλια, ωστόσο μια σημαντική μερίδα συνεργατών του πρωθυπουργού επιμένουν ότι, παρά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, αυτός που θα εκλεγεί επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από το ευρύτερο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ο λόγος είναι, όπως υποστηρίζουν, ότι θα πρέπει να μπορεί να σταθεί και να συνομιλεί επί ίσοις όροις με τους ηγέτες ξένων χωρών, δεδομένου ότι αυτός θα είναι ο αρχηγός του ελληνικού κράτους, με υποχρεώσεις που απαιτούν τουλάχιστον γνώσεις διπλωματίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, πρώτος στη σχετική λίστα που υπάρχει και ανανεώνεται διαρκώς από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ο Σταύρος Δήμας, μετά την άρνηση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, αλλά και την απροθυμία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να εμπλακεί στη συζήτηση. «Ο κ. Δήμας θα μπορούσε να είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης και, όπως παραδέχονται ακόμα και στελέχη από άλλα κόμματα, θα ήταν ένας πολύ καλός Πρόεδρος», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει τις σχετικές διαβουλεύσεις.
Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να απορρίπτει τη συγκεκριμένη πρόταση, γι’ αυτό και στις αρχές Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τον πρώην επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία. Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανή υπερκομματική στήριξη της υποψηφιότητας Δήμα, με αρκετούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές να εμφανίζονται θετικοί σε μια τέτοια περίπτωση. «Στο δίκτυο των επαφών του κ. Δήμα περιλαμβάνονται Ευρωπαίοι ηγέτες, ισχυροί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και πολιτικοί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κάτι που αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο», αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ. που τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα