Νέα Δημοκρατία: Η νέα γενιά βουλευτών ετοιμάζει ιδεολογική πλατφόρμα

Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν είναι μόνο οι επίδοξοι διάδοχοι του Αντώνη Σαμαρά που πρωταγωνιστούν στις έντονες ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία. Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να αναπτύσσει κινητικότητα και μια ομάδα από τη νέα γενιά στελεχών και βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

που φιλοδοξούν να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις στην κεντροδεξιά παράταξη, διεκδικώντας χώρο για τη διατύπωση του δικού τους αφηγήματος.

Πρόκειται για νεοεκλεγέντες βουλευτές και για νέα σε ηλικία μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είτε έχουν διαχειριστεί υπουργικά χαρτοφυλάκια είτε όχι και μπορεί να μη δείχνουν προς το παρόν συντονισμένοι σε μια συγκεκριμένη στρατηγική αναφορικά με τα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος ή την αντιπολιτευτική τακτική του, αλλά φαίνεται να στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΟΙ ΕΠΤΑ

Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Κώστας Σκρέκας και οι βουλευτές Α’ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος, Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, Κορινθίας Χρίστος Δήμας, Αρκαδίας Κώστας Βλάσης και Αρτας Γιώργος Στύλιος. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από τη θυελλώδη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας γευμάτισαν και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να κρατήσουν ουδέτερη στάση στη διαμάχη μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και των αμφισβητιών της, προτάσσοντας τη σημασία της ενότητας της παράταξης, αλλά και της ριζικής ανανέωσής της, προκειμένου «να μην καταλήξει ένα κόμμα γερόντων». Στόχος της «παρέας των 7», όπως χαρακτηρίζονται στο εσωκομματικό μέτωπο, είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, την οποία και θα καταθέσουν προς δημόσια διαβούλευση, χωρίς να φιλοδοξούν να εμπλακούν στη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας που, όπως λένε, «άνοιξε και έκλεισε». «Δεν είμαστε ομάδα, ούτε θέλουμε να λειτουργήσουμε στη λογική των ομαδοποιήσεων», συνηθίζουν να απαντούν σε όποιον ρωτά για τα σχέδιά τους, επισημαίνοντας πως «ως νέοι βουλευτές που είμαστε, κοντά στα προβλήματα των νέων και της γενιάς εκείνης που ζει εντονότερα την κρίση, θέλουμε να πιέσουμε το κόμμα μας προς μια άλλη αντιμετώπιση των πραγμάτων, ώστε το στίγμα μας προς την κοινωνία να είναι ειλικρινές και πειστικό».

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ενδεικτικά ήταν τα όσα είπαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και επαναλαμβάνουν στους συνομιλητές τους τόσο ο Βασίλης Κικίλιας όσο και ο Χρίστος Δήμας. «Επειδή δεν άλλαξε η νοοτροπία του κόμματος, φτάσαμε σήμερα στο χειρότερο αποτέλεσμα: Φερόμαστε ως ομάδες. Οι καραμανλικοί, οι σαμαρικοί, οι μητσοτακικοί και όποιες άλλες νεοπαγείς. Δεν πιστεύω σε ομαδοποιήσεις. Ούτε και οι πολίτες που μας ψηφίζουν. Δεν κρατούν ταμπέλες με τα ονόματά μας. Κι εμείς δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε ως κομματάρχες», αναφέρει στους συνομιλητές του ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος επισημαίνει ότι «η δική μας ευθύνη είναι πως δεν αλλάξαμε νοοτροπία. Μας δόθηκε η ευκαιρία, όταν παραλάβαμε την Ελλάδα το 2012 στο χείλος του γκρεμού, για μια νέα αρχή. Δεν το προσπαθήσαμε. Ισως ήταν ασήκωτο το βάρος της κατάστασης που αναλάβαμε και αναγκαστήκαμε να ασκήσουμε πολιτική αριθμών και μεγεθών. Ωστόσο, και οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους είναι ασήκωτες». Ο ίδιος τονίζει ότι η Ν.Δ. τραυμάτισε τη ραχοκοκκαλιά της, που δεν είναι άλλη από την αστική και τη μεσαία τάξη. «Η αλήθεια των αριθμών χρειάζεται νέα προσέγγιση, ανθρώπινη, για να μην είναι τόσο σκληρή», υποστηρίζει για την πορεία του κόμματος στο εξής.

«Δεν αρκούν μόνο τα λόγια» για το μέλλον

Οπως τονίζει σε συζητήσεις του ο «γαλάζιος» βουλευτής Χρίστος Δήμας, «για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τη Ν.Δ. εκεί που ανήκει και να επανακτήσει τα πρωτεία, δεν αρκούν μόνο λόγια. Ο λόγος για τον οποίο απομακρύνθηκαν οι νέοι από τη Ν.Δ. είναι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που έπρεπε να εφαρμόσουμε και το ότι στην προεκλογική μας εκστρατεία επενδύσαμε στον φόβο. Δυστυχώς δεν εστιάσαμε όσο θα έπρεπε στην υπεράσπιση του κυβερνητικού μας έργου». Ο βουλευτής Κορίνθου υπογραμμίζει επίσης ότι στο εξής η Ν.Δ. πρέπει να επιδιώξει ως αντιπολίτευση να προβάλλει εναλλακτικές προτάσεις, βασιζόμενες στον ρεαλισμό και στην ιδεολογική της κατεύθυνση. Σε αυτό το μήκος κύματος βρίσκονται και άλλα στελέχη της νεότερης γενιάς της Ν.Δ., όπως οι πρώην βουλευτές Γιάννης Καράμπελας και Γιώργος Αναγνωστόπουλος, αλλά και παλαιότερα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, όπως ο πρώην πρόεδρος της «γαλάζιας» Νεολαίας, Σταμάτης Μαύρος, οι οποίοι μπορεί να παρακολουθούν από απόσταση τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματός τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν σε συναντήσεις για τη μελλοντική πορεία του.

Διαβάστε επίσης:

Keywords
Τυχαία Θέματα