Να γιορτάσει στο Ρίο ο Φερνάντο!

Ο Φερνάντο Σάντος γιορτάζει απόψε τα 59α γενέθλια του αλλά το δώρο του ελπίζει ότι θα του το δώσουν οι...Βόσνιοι χάνοντας βαθμούς από τη Λιθουανία και δίνοντας το δικαίωμα στην Εθνική να προκριθεί απευθείας στο μουντιάλ της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014.

Απαραίτητη προυπόθεση φυσικά; Να κερδίσει αύριο η Ελλάδα τη Σλοβακία και (φυσικά) την ερχόμενη

Τρίτη το Λιχτενστάιν.

Αξίζει όμως, να αναφέρουμε το πλούσιο (και ελληνικό βιογραφικό) του Πορτογάλου τεχνικού, που μετά από μία σχεδόν δεκαετία στη χώρα μας θεωρείται και "δικός" μας. Το έχει πει άλλωστε, ότι νιώθει και Έλληνας.

Ο Φερνάντο Σάντος, λοιπόν, γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1954 στην Λισαβόνα και αμέσως εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπενφίκα. Ως ποδοσφαιριστής ο Σάντος δεν έκανε καριέρα, αφού σταμάτησε μόλις στα 21 του χρόνια.

Σε προπονητικό επίπεδο έχει καθίσει στον πάγκο των Εστορίλ, Αμανδόρα, Πόρτο, Σπόρτινγκ, Μπενφίκα και Πόρτο, ενώ στην Ελλάδα πέρασε από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και τα τελευταία χρόνια είναι προπονητής της Εθνικής Ελλάδας (από το 2010).Συνολικά ο Φερνάντο Σάντος έχει περάσει περίπου εννέα χρόνια της ζωής του στη χώρα μας και ήδη γίνονται προσπάθειες από την ΕΠΟ για να παραμείνει ακόμα περισσότερα αλλά οι ενδείξεις που έχει αφήσει μέχρι τώρα μάλλον δεν είναι ευοίωνες. Ίδωμεν...

Ο Σάντος μετά από τη περιπέτεια του στον ΠΑΟΚ είχε ανακοινώσει, ότι σκοπός του ήταν να ξεκουραστεί τους πάγκους. Το τέλος της θητείας όμως του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδας μετά το Μουντιάλ της Ν.Αφρικής, άνοιξε το δρόμο της πρόσληψής του στην εθνική ομάδα. Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο., από τον Αύγουστο του 2010 έγινε ο νέος προπονητής της Ελλάδας και αυτός που ανέλαβε να την οδηγήσει στη μετά Ρεχάγκελ -εποχή. Τι έχει καταφέρει;

Ο Σάντος ως προπονητής της Ελλάδας κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων χωρίς ήττα (συνολικά 17 αγώνες). Το ρεκόρ αυτό ξεκίνησε από το πρώτο παιχνίδι του (στον φιλικό αγώνα εναντίον της Σερβίας, στις 11 Αυγούστου 2010) και "έσπασε" στην φιλική ήττα κόντρα στη Ρουμανία με 3-1, στις 15 Νοεμβρίου 2011.

Επί των ημερών του, η Ελλάδα προκρίθηκε αήττητη στην τελική φάση του Euro 2012. Στις 15 Ιουνίου 2012, οδήγησε την Ελλάδα σε νίκη επί της Ρωσίας με 1-0 και πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου αντιμετώπισε τη Γερμανία και ηττήθηκε με 4-2.Παράλληλα, στην Εθνική έγινε βαθιά ανανέωση και προωθήθηκαν αρκετά νέα παιδιά χωρίς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να χάσει τη δυναμική του και μία από τις θέσεις στη πρώτη 12αδα της παγκόσμιας βαθμολογικής κατάστασης, που της δίνει ευνοικές κληρώσεις στις κορυφαίες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα