Μήνυμα Παπαδημούλη στο εσωτερικό του κόμματος

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πάμε σε συμφωνία πακέτο και πως θα πορευτούμε σε ότι αφορά την ρευστότητα αυτό το μήνα

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τις μέρες που μεσολάβησαν έχει υπάρξει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, έχει σημειωθεί κατά κοινή ομολογία μια

αξιόλογη πρόοδος αλλά φαίνεται ότι δεν φτάνει ο χρόνος μέχρι τις 11 Μαΐου για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία όπως είχε προδιαγραφεί. Κατά συνέπεια εκ των πραγμάτων πλησιάζει πολύ ο χρόνος ανάμεσα στην συμφωνία σκαλοπάτι και στην συμφωνία για το μετά τον Ιούνιο και έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε, και εκτιμώ ότι την ίδια γνώμη έχουν και οι δανειστές μας, να πάμε για μια συμφωνία την όποια θα χτίσουν εντατικά οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις και στο τεχνικό και στο πολιτικό επίπεδο ταυτόχρονα το συντομότερο δυνατό. Στο μεταξύ διάστημα κομμάτι αυτής της αμοιβαίας προσπάθειας για συμφωνία είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και εδώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι να σας θυμίσω τη δήλωση του κ. Κερέ ο οποίος είναι αντιπρόεδρος στο ΔΣ της ΕΚΤ ο οποίος λέει ότι μπορεί η ΕΚΤ να αποφασίσει να ξανανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας εφόσον διαπιστώσει ότι βαδίζουμε προς σε συμφωνία.
Το ζητούμενο τώρα είναι η εντατικοποίηση, η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων που γίνεται στο Brussels Group με την παρεμβολή και την υποβοήθηση όπου χρειάζεται και από την κορυφή την πολιτική Τσίπρας, Μέρκελ, Γιούνκερ κα έτσι ώστε στις 11 Μαΐου να υπάρξει μια καταγραφή με δημόσιο τρόπο της προόδου που έχει συντελεστεί που θα μπορούσε να δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να κάνει αυτό που προανήγγειλε.

Για την διαπραγμάτευση

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση γίνεται ταυτόχρονα στα τεχνικά κλιμάκια αλλά και στην κορυφή επειδή ο Τσίπρας έχει πάρει το παιχνίδι πάνω του φαινόμενα πολυγλωσσίας ή υπερβολικής φλυαρίας δεν βοηθούν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την κυβέρνηση.
Είναι προτιμότερο να αφήσουμε τον Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο μαζί με την διαπραγματευτική ομάδα να κάνουν την δουλειά τους και να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα.
Αυτό που εκτιμάται γενικώς είναι ότι οι αλλαγές που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση στην σύνθεση της διαπραγματευτικής της ομάδας και η καλύτερη συνεργασία που εξασφαλίστηκε ανάμεσα στο πολιτικό και το τεχνοκρατικό επίπεδο έχουν βοηθήσει την διαπραγμάτευση και την προώθηση και κάποιων ελληνικών θέσεων. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι όλος ο προηγούμενος χρόνος σπαταλήθηκε γιατί έπρεπε να καμφθεί ένας αρχικός δογματισμός από την πλευρά μερίδας των δανειστών μας που ήρθαν με φούρια απαιτώντας από μια κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει χαρτί και καλαμάρι την πολιτική Σαμαρά πράγμα που είναι αδύνατον.

Για τις φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάνε για ρήξη ή για συμφωνία

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η εντολή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ουσιαστική σκληρή διαπραγμάτευση για μια συμφωνία και λύση εντός ευρώ και όχι γα ρήξη και επιστροφή στην δραχμή. Τα θέματα λύνονται σε αυτές τις περιπτώσεις όπου είναι λογικό να υπάρχουν σε θέματα πολιτικής στρατηγικής διαφορετικές απόψεις με βάση το κριτήριο της δημοκρατίας όλοι στηρίζουν την απόφαση που θα παρθεί κατά πλειοψηφία από τους περισσότερους αλλά και με βάση του κριτήριο της συνέπειας απέναντι σε αυτό που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό.
Ο Τσιπρας έγινε πρωθυπουργός υποσχόμενος σκληρή διαπραγμάτευση για βελτίωση όρων και λύση εντός ευρώ και όχι για επιστροφή στην δραχμή. Κατά τα άλλα είναι λογικό και δεν αποτελεί είδηση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό που έκανα έκκληση να περιοριστεί ή και να σταματήσει γιατί δεν βοηθάει είναι για το τι πρέπει να γίνει στη διαπραγμάτευση στο ένα ή στο άλλο εκεί δεν χρειάζεται πολυφωνία και πολυγλωσσία.
Η διαπραγμάτευση για να είναι πετυχημένη ειδικά όταν είσαι η αδύνατη πλευρά της διαπραγμάτευσης χρειάζεται να έχεις σχέδιο, συνοχή, αποφασιστικότητα και εξυπνάδα και μια φωνή όχι δέκα.

Ερωτηθείς αν την συμφωνία θα την ψηφίσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πιστεύω ότι μια συμφωνία που θα βελτιώνει τα πράγματα και θα δημιουργεί ένα οδικό χάρτη εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα την στηρίξει στην μεγάλη του πλειοψηφία ο ελληνικός λαός ακόμη και αν περιέχει μερικές υποχωρήσεις ή μια ορισμένη χρονική μετάθεση κάποιων από τους στόχους μας. Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα και η αίσθηση μου είναι ότι αν υπάρχει ένας έλληνας που θέλει λύση και όχι δημοψήφισμα αυτός λέγεται Α. Τσίπρας και είναι πρωθυπουργός της χώρας. Και ο Τσίπρας έχει καταφέρει με την πολιτική του να έχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη στήριξη μέσα και ικανοποιητική αποδοχή έξω διότι αποδεικνύει ότι είναι ένας αριστερός πρωθυπουργός, ο μόνος αριστερός πρωθυπουργός των 19 μελών της ευρωζώνης αλλά ταυτόχρονα ένας πραγματιστής ηγέτης που ξέρει να ανοίγει δρόμους, διαπραγματεύεται σκληρά, διεκδικεί αλλά δεν είναι οπαδός της θεωρίας «όλα ή τίποτα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν την συμφωνία

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Νομίζω ότι όχι μόνο ο ελληνικός λαός στην μεγάλη του πλειοψηφία αλλά και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης πιστώνουν στον Τσίπρα ότι ως συνισταμένη αυτής της συλλογικής προσπάθειας το παλεύει. Εκτιμώ λοιπόν ότι το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας γιατί ο Τσίπρας δεν κάνει του κεφαλιού του υλοποιεί μια συλλογική κατεύθυνση, θα στηριχτεί από όλους. Δεν νομίζω ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα τραβήξουν το χαλί από τον Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα