Μιχάλης Λιάπης: Από το τζετ του Ζισκαρ Ντ' Εστέν στις πλαστές πινακίδες

Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε στους νεοδηµοκρατικούς κύκλους ως ο αγαπηµένος ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραµανλή, τον οποίο ο Εθνάρχης είχε χρίσει θεµατοφύλακα της πολιτικής και προσωπικής του παρακαταθήκης. «Σε αυτόν είχε δώσει την ευλογία του να γίνει πρόεδρος της παράταξης. Αλλά, δυστυχώς για τον ίδιο, δεν λεγόταν Κώστας Καραµανλής, όπως ο εξάδελφός του. Η “κατάρα” αυτή τον κυνηγούσε πάντα», έλεγαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του την περίοδο που ο τελευταίος

έπαιρνε στα χέρια του τα ηνία της Ν.∆.

Ο λόγος βεβαίως για τον Μιχάλη Λιάπη, που εσχάτως βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της επικαιρότητας εξαιτίας της απίστευτης υπόθεσης µε την τριπλή παράβαση του ΚΟΚ (σ.σ.: υπόθεση για την οποία τελικά διεγράφη από τη Ν.∆.), που τον έφερε αντιµέτωπο µε τη ∆ικαιοσύνη και µάλιστα µε χειροπέδες, τις οποίες προσπαθούσε εναγωνίως να καλύψει µε ένα σκουρόχρωµο πανωφόρι. Ακόµη κι έτσι όµως, ο πρώην υπουργός δικαιολόγησε απόλυτα τον τίτλο του bon viveur πολιτικού, που του είχαν δώσει στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του, αφού εµφανίστηκε στους δικαστές µε σπορ, πλην όµως άκρως προσεγµένες ενδυµατολογικές επιλογές, ανάµεσα στις οποίες ξεχώριζε το πανάκριβο, γυαλιστερό µπουφάν-γιλέκο που φορούσε. «Ολα αυτά που έκανε, αλλά και οι δικαιολογίες που προέβαλε δείχνουν ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν», σχολίαζαν χαρακτηριστικά στελέχη της Ν.∆.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόµη πολιτικό σίριαλ µε πρωταγωνιστή τον κ. Λιάπη, ο οποίος, τόσο επί υπουργίας του όσο και µεταγενέστερα, προκαλούσε φίλους και εχθρούς µε τις συµπεριφορές του. Ποιος µπορεί άλλωστε να ξεχάσει το περιβόητο χλιδάτο ταξίδι που είχε πραγµατοποιήσει στη Γερµανία για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της εθνικής οµάδας µε τη Βραζιλία, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνοµοσπονδιών, µε την ευγενική χορηγία του εν Ελλάδι παραρτήµατος της «αµαρτωλής» Siemens;

DOLCE VITA. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η µοναδική περίπτωση που ο κ. Λιάπης έκανε dolce vita χάρη στις διαπροσωπικές του σχέσεις µε τον άνθρωπο που αποτελούσε το Νο 1 της Siemens στην Ελλάδα και είχε πάρει ουκ ολίγες δουλειές από το ελληνικό ∆ηµόσιο.

Βλέπετε, το αεροπλάνο του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στο οποίο επέβαινε συνοδεύοντας τον Κωνσταντίνο Καραµανλή το 1974, όταν εκείνος ερχόταν να αναστήσει την Ελλάδα µετά τη δικτατορία, έγινε µε το πέρασµα των χρόνων µια µακρινή ανάµνηση, µε τον Μιχάλη Λιάπη να µην µπορεί να αντισταθεί στην πολυτέλεια των επιχειρηµατικών λίαρ τζετ. Ετσι, ως εκλεκτός καλεσµένος της Siemens, µπήκε σε ένα από αυτά που ναύλωνε κατά καιρούς η εταιρεία και ταξίδεψε στη Βιέννη, όπου ο τότε πανίσχυρος κ. Χριστοφοράκος προσέφερε στιγµές χαλάρωσης σε «σηµαίνουσες» προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας.

Ακολούθησε, µετά την πολιτική του αποστρατεία, η αποκάλυψη για το επίδοµα κοινωνικής αλληλεγγύης που λάµβανε το 2008 κι ενώ ήταν υπουργός Τουρισµού (σ.σ.: ο ίδιος είχε µιλήσει για τυπογραφικό λάθος), καθώς και η παραγγελία για διερεύνηση τυχόν ευθυνών του για την κακοδιαχείριση που εντοπίστηκε στον ΟΤΕ την περίοδο της παρουσίας του στο υπουργείο Μεταφορών.

Μέσα σε όλα αυτά, είχε «σκάσει» και η υπόθεση για τον «υπουργό» των κυβερνήσεων Καραµανλή στον λογαριασµό του οποίου είχε βρεθεί το ιλιγγιώδες ποσό των 178 εκατοµµυρίων ευρώ, τα οποία φυσικά δεν δικαιολογούνταν από πουθενά.

Τότε, ήταν έντονοι οι ψίθυροι ότι το εν λόγω πρόσωπο ήταν ο κ. Λιάπης (υπήρξαν κυρίως διαδικτυακά δηµοσιεύµατα που τον «φωτογράφιζαν»), γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδρασή του, καθώς τα είχε χαρακτηρίσει αθλιότητες και τερατολογίες.

ΚΟΜΠΟΡΡΗΜΟΣΥΝΗ. Εκτός των άλλων, όµως, ο εξάδελφος του Κώστα Καραµανλή έµεινε στην ιστορία και για τις µοναδικές ατάκες που ξεστόµιζε µε ύφος χιλίων καρδιναλίων στις επίσηµες εµφανίσεις του. «Χειροκροτήστε, ρε σεις», είχε προτρέψει τους παρευρισκόµενους σε µια δηµόσια οµιλία του, ενώ αξέχαστη θα µείνει και η παρατήρηση που είχε κάνει σε δηµοσιογράφο ο οποίος «τόλµησε» να του απευθύνει ερώτηµα την ώρα που εκείνος έβγαζε ένα µίνι λογύδριο. «∆εν διακόπτουµε τον υπουργό», του είπε µε αυστηρότητα. Αξέχαστη θα µείνει επίσης η κοµπορρηµοσύνη µε την οποία διαφήµιζε τον νέο ΚΟΚ που είχε ψηφιστεί επί ηµερών του (έπεσε ο ίδιος θύµα των διατάξεων που είχε θεσπίσει τότε) και για τις ανάγκες του οποίου το είχε παίξει µέχρι και... τροχονόµος.

Οι σχέσεις µε τον Κώστα Καραµανλή

Οι σχέσεις του Κώστα Καραµανλή και του Μιχάλη Λιάπη κάθε άλλο παρά αγαστές ήταν. «Ποτέ δεν τα βρήκαν... Ο Λιάπης έµαθε από τον Καραµανλή να παίζει γκολφ, αγάπησε τη Μύκονο και άκουγε κλασική µουσική, ενώ ο άλλος πήγαινε στις ταβέρνες και στα µπουζούκια…», επισηµαίνει στα «Π» άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τα µυστικά των Καραµανλήδων. Στην αρχή της πολιτικής καριέρας τους, ο κ. Λιάπης είχε πάρει σαφές προβάδισµα έναντι του πρώην πρωθυπουργού. Σε αυτό συνετέλεσε, φυσικά, η αδυναµία που του είχε ο Κωνσταντίνος Καραµανλής, ο οποίος τον είχε πάρει µαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ το 1992 είχε προτρέψει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να συµπεριλάβει τον κ. Λιάπη στην κυβέρνησή του ως υφυπουργό Ναυτιλίας, αν και ο τότε πρωθυπουργός εφέρετο να προτιµούσε τον Κώστα Καραµανλή. Ο τελευταίος, ως πρωθυπουργός πια, µετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές Χριστοφοράκου - Λιάπη, «ανασχηµάτισε» τον εξάδελφό του. «Να τον προσέχετε. ∆ιαχειρίζεται µε ελαφρότητα τις καταστάσεις», έλεγε τότε σε συνοµιλητές του. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός θεώρησε ότι ουδέποτε ο κ. Καραµανλής του παρείχε επαρκή πολιτική κάλυψη και, στο πλαίσιο αυτό, ήταν µεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Ν.∆. που αντιτάχθηκαν σφόδρα στην επιλογή του κ. Καραµανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2009. Πλέον, οι σχέσεις των δύο ανδρών παραµένουν τυπικές, αν και ο Μιχάλης Λιάπης έχει επισκεφθεί κάποιες φορές τον Κώστα Καραµανλή στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού.

Μεταξύ χωριού και Ρουµανίας

Μετά τον τερµατισµό του κοινοβουλευτικού του βίου, αλλά και µια σειρά ανακατατάξεων σε προσωπικό επίπεδο, όπως η απόφασή του να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόµους µε τη σύζυγό του, ο Μιχάλης Λιάπης ψάχτηκε πολύ για να βρει τρόπο να γεµίσει τον χρόνο του. Το τελευταίο διάστηµα, φαίνεται πως έχει βρει την «Ιθάκη» του µεταξύ Ευρυτανίας και Ρουµανίας. Στο χωριό του πατέρα του καταπιάνεται κυρίως µε τις ελιές. Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια του στη Ρουµανία, ο πρώην υπουργός φέρεται να συναντά εκεί Ελληνες επιχειρηµατίες, ιχνηλατώντας το τοπίο για επενδύσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εντοπιστεί σε κάποιο εστιατόριο ή καφέ του Βουκουρεστίου να συζητά µε την ελληνικής προέλευσης παρέα του. Πάντως, όσοι ξέρουν καλά τον κ. Λιάπη στοιχηµατίζουν ότι δεν είναι δυνατόν η ιστορία να µην έχει και µια ισχυρή δόση... ροµάντζου. «Παρίσι των Βαλκανίων λέγεται το Βουκουρέστι», θυµίζουν µε νόηµα οι εν λόγω κύκλοι. Παράλληλα, πριν από περίπου δύο χρόνια είχαν δει το φως της δηµοσιότητας πληροφορίες περί συγγραφής από τον πρώην υπουργό ενός αυτοβιογραφικού βιβλίου, στο οποίο θα παρουσίαζε αθέατες πλευρές της πορείας του στην πολιτική, αλλά και της σχέσης του µε τον Εθνάρχη. Τελικά, ανέβαλε την υλοποίηση των σχετικών πλάνων του και, όπως λένε στενοί του φίλοι, καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η περιπέτεια της υγείας του στις αρχές του 2013, οπότε και είχε υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέµβαση στον εγκέφαλο.

Πάντα πιστός στον γιο του και τις γυναίκες

Παρά το πρόβληµα µε την υγεία του, ο Μιχάλης Λιάπης δεν έχει αλλάξει τις συνήθειές του. Ακόµη και τώρα, είναι πιστός στα ραντεβού µε τον γιο του Κωνσταντίνο σε κάποιο γήπεδο 5Χ5, όπου µε οικογενειακούς φίλους ξεδιπλώνουν το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο. Μάλιστα, όπως λένε όσοι έχουν γνωρίζει τον Λιάπη junior, είναι φτυστός ο πατέρας του, καθώς έχει κληρονοµήσει από αυτόν την αγάπη για τα πάρτι, αλλά και την αδυναµία στο ασθενές φύλο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ένας από τους αστικούς µύθους που κυκλοφορούν στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου φοίτησαν πατέρας και γιος, αφορά το ισχυρό δέσιµο του Κωνσταντίνου µε την επίσης απόφοιτο του «σχολείου της αθηναϊκής αριστοκρατίας» και κόρη του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα. Μετά τον χωρισµό µε τη σύζυγό του, ο κ. Λιάπης εθεάθη είτε να φλερτάρει διακριτικά είτε να έχει στο πλευρό του γοητευτικές κυρίες, δείχνοντας πως παραµένει «κυνηγός». Ιστορικό, άλλωστε, έχει µείνει το παριζιάνικου τύπου φλερτ που έκανε στη µετέπειτα σύντροφο της ζωής του (γνωστός ακόµη ως Μισέλ λόγω της διαµονής του µε τον θείο του στο Παρίσι), την πρώτη κιόλας στιγµή της γνωριµίας τους σε αθηναϊκό σουαρέ της εποχής.

Keywords
ζισκαρ ντ εστεν, ζισκάρ, εν λόγω, το φως, παραπολιτικα, ανιψιός, ηνία, κοκ, siemens, vita, ελλαδα, ζισκάρ, εταιρεία, οτε, γκολφ, μυκονος, εκλογες, φως, junior, αθηνα, παπανδρεου, κυνηγός, φλερτ, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, ηνία, βραζιλια, κοκ, πλαισιο, υγεια, φλερτ, φως, ωρα, siemens, vita, αγαπη, αεροπλανο, ανιψιός, ανθρωπος, αποκαλυψη, βιεννη, γεγονος, γιλεκο, γινει, γηπεδο, δυστυχως, δωσει, ευλογια, εγινε, ευρω, ειπε, εν λόγω, επενδυσεις, εταιρεία, εφημεριδα, ζωης, ιδιο, υποθεση, υφος, θειο, ιστορικο, γκολφ, κυβερνηση, κολλεγιο αθηνων, ουσιαστικα, πηγαινε, ραντεβου, ρολο, συζυγο, σειρα, σιριαλ, ταβερνες, ταξιδια, το φως, υλοποιηση, υπουργειο μεταφορων, φυλο, φυσικα, ψιθυροι, κωνσταντινος, δουλειες, φιλοι, υπουργειο, junior, κωνσταντινου, κωστας, κυριακου, μυκονο, πληροφοριες, ταξιδι, υγειας, βεβαιως, χειροπεδες, χερια
Τυχαία Θέματα