Μια Ευρωπαϊκή παρτίδα στη σκακιέρα Σαμαρά

Το παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα ξεκίνησε!

Η παγκόσμια κρίση και ιδιαίτερα η οικονομική στην Ευρωζώνη και στις χώρες που δίνουν την μάχη εξόδου από τα Μνημόνια, εντείνεται καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές και τις ριζικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο κλίμα αυτό, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ΄΄τρέχει παράλληλα΄΄ σε μια συγκυρία γεγονότων εθνικών και διεθνών όπου κατά γενική εκτίμηση, η χώρα μας είναι σε θέση ν’ αποκομίσει σημαντικά κέρδη.

Οι επαφές και συζητήσεις του Αντώνη Σαμαρά

που ξεκίνησαν με το νέο χρόνο στην ανάληψη της Προεδρίας, στην Αθήνα, επέτρεψαν στο Προεδρείο της ΕΕ, Επιτρόπους και Υπουργούς των 28 κρατών μελών, να ακούσουν και να διαπιστώσουν, όχι μόνο τη σημερινή εικόνα της Ελλάδος και την πρόοδο σε πολλά θέματα, αλλά και να σημειώσουν τις προτεραιότητες τις Προεδρίας.

Η ανταπόκριση των εκτιμήσεων και τα σχόλια της Κομμισσιόν, έδωσαν λαβή στα ΜΜΕ της Ευρώπης καθώς και στην ηγεσία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ‘’κάνουν διαπιστώσεις και τοποθετήσεις ‘’ με θετικά μηνύματα για τη χώρα μας.

Πολλές από τις προτεραιότητες και τα ζητήματα που έχουν περιληφθεί στην ατζέντα των θεμάτων αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα. Όπως, η ανεργία και δη στους νέους, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια και άμυνα της θάλασσας. Παράλληλα με την ολοκλήρωση του τραπεζικού συστήματος, την ενέργεια και τον ανταγωνισμό.

Οι διαφορές του πριν με το σήμερα είναι ότι, από μέλος η Ελλάδα, της ΕΕ γίνεται πρωταγωνίστρια, με τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής των προγραμματικών εξελίξεων στο πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά και των μελλοντικών αναπροσαρμογών με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα προκύψει μέχρι το τέλος του χρόνου.

· ΣΤΟ Στρασβούργο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγινε δεκτός ΄΄ως πολιτικός ηγέτης, προσιτός σε όλους και φίλος΄΄ με την υπενθύμιση της Ευρωβουλευτικής του θητείας.

· Επιπλέον απέκτησε νέους φίλους, από όλες τις πολιτικές ομάδες.

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση με τον Πούτιν, χαρακτηρίσθηκε ως αναγκαία, λόγω και της Προεδρίας. Κυρίως όμως των εκκρεμοτήτων που είχαν ΄΄παγώσει΄΄ επί δυο, περίπου χρόνια μεταξύ των δυο χωρών. Ταυτόχρονα όμως που την ίδια ημέρα ο Ρώσος Πρόεδρος, είχε αντιπαρατεθεί με τους Φαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρρόζο.

· ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ του Έλληνα Πρωθυπουργού, το παιχνίδι είναι ανοιχτό και θα παραταθεί έως και τις Ευρωεκλογές. Με την Ελλάδα στο επίκεντρο των εσωτερικών εξελίξεων τόσο στην Ε.Ε., όσο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

· ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ, ίσως γεγονός θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου. Ως Προεδρεύων ο Έλληνας Πρωθυπουργός δίπλα στους Φαν Ρομπάϊ και Μπαρρόζο με όλα τα καυτά θέματα στο τραπέζι, τα οποία περιμένουν λύση πριν από τις εκλογές. Και τέλος στις 26 Μαρτίου, πάντα στις Βρυξέλλες, όταν ο Αντώνης Σαμαράς, θα είναι συν- αμφιτρύων, στην υποδοχή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα!.

· ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε συζητήσει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα, στην Ουάσινγκτον. Ο Ομπάμα επέλεξε την Ελληνική Προεδρία, τρεις μήνες πριν από την Ιταλική! Σύμπτωση; Προσωπική εκτίμηση; ΄΄Κάθε άλλο΄΄… θα σημειώναμε από την πλευρά μας.

Κάτι ανάλογο υπενθυμίζουμε, είχε γίνει το 2005 στο Στρασβούργο, με την επίσκεψη στη Σύνοδο (μιας ημέρας) με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους.

Ένας ακόμα ΄΄στρατηγός΄΄ της σκακιέρας θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις 6-7 Μαρτίου στο Δουβλίνο, όταν στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ψηφισθεί και ο υποψήφιος του PPE, για την διεκδίκηση της Προεδρίας της Κομμισσιόν, στη θέση του Μπαρρόζο.

Και ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον πολύ καλό του φίλο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον επίσης καλό φίλο Έντα Κένυ (Ιρλανδία) και τους Μισέλ Μπαρνιέ (Γαλλία), Κατάϊνεν (Φιλανδία), Ντομπρόβσκις (Λεττονία), Τούσκ (Πολωνία).

Μέχρι στιγμής. Η παρτίδα είναι ανοιχτή. Το παρασκήνιο πιο θολό από ποτέ άλλοτε. Αιτία οι συμμαχίες κυβερνήσεων: Κεντροδεξιάς με Σοσιαλιστές.

Είναι μια πολύ δύσκολη παρτίδα σκάκι, ανάμεσα σε πολιτικές συμμαχίες και σε παίκτες με υπομονή και στρατηγική.

Μέχρι τότε, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης παρακολουθούν τις κινήσεις των Ευρωσκεπτικιστών, των ακραίων κομμάτων καθώς και τις δημοσκοπήσεις.

ΕΝΑ χόμπυ, που έγινε επάγγελμα σε αναλυτές και Μάντεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα