Μ.Γιαννάκου: Δεν έγινε σωστά η λίστα για τις ευρωεκλογές

Η πρώην υπουργός και επικεφαλής της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο ευρωκοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε σήμερα 25/4 στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Δεν υπάρχει διάλογος (σς για τις ευρωεκλογές) και λείπει και κάτι άλλο. Επειδή οι υποψήφιοι είναι πολλοί -με την αλλαγή του συστήματος-, δεν φαίνονται ξεκάθαρα οι απόψεις των κομμάτων για διάφορα θέματα. Γνωρίζουμε τις απόψεις των κομμάτων, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, των πρώην μεγάλων, ας πούμε. Το ίδιο συμβαίνει και με

την Αριστερά, ιδιαίτερα με το ΚΚΕ. Αλλά, επειδή υπάρχει μια γενική σύγχυση και στις απλές συζητήσεις που γίνονται στα τηλεοπτικά μέσα, ανάμεσα στα ελληνικά προβλήματα, στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής κρίσης και στο μέλλον της Ευρώπης, νομίζω ότι δεν προκύπτει συμπέρασμα. Ίσως είναι πολύ αργά. Η συζήτηση άρχισε καθυστερημένα, αλλά δεν πρέπει να μας πιάνει απελπισία, διότι και σε άλλες χώρες ο διάλογος εξαντλείται σε εντελώς εσωτερικά προβλήματα».

Η πιο δημοκρατική χώρα είναι η Γερμανία

«Και τους 42 υποψηφίους τους επιλέγει ο αρχηγός του κόμματος. Όταν τους επιλέγει ο ίδιος, που την βλέπετε τη δημοκρατία; Από τη στιγμή που τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν τις διαδικασίες που έχουν, για παράδειγμα, τα γερμανικά κόμματα, τα οποία είναι πραγματικά δημοκρατικά κόμματα... Δεν μπορεί η κα Μέρκελ να τοποθετεί και να αφαιρεί από το ψηφοδέλτιο όποιον επιθυμεί. Εκεί υπάρχει και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Είναι η πιο δημοκρατική χώρα η Γερμανία. Αυτό οφείλεται και στο παρελθόν της, ότι δηλαδή ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην παρατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα και στην παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος έθεσε ζητήματα αξιολόγησης και αξιοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι σωστός ο τρόπος που έγινε η λίστα για τις ευρωεκλογές. Αν θέλουμε να έχουμε επιλογή, πρέπει να δούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει αυτή η πρωτοτυπία...».

Είπα όχι στην ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία μου ζήτησε να είμαι υποψήφια και απάντησα όχι. Διότι δεν συμφωνώ με αυτό που έγινε. Το θεωρώ αντιδημοκρατικό και εκτιμώ ότι με κάποιο τρόπο πέσαμε στην παγίδα των προσώπων που είναι γνωστά από τηλεοπτικά μέσα. Αυτό δεν έχει να κάνει μ' εμένα. Εγώ ήμουν το πιο γνωστό πρόσωπο έτσι και αλλιώς. Δηλαδή, αυτό που ισχυρίστηκαν ορισμένοι ότι εγώ φοβήθηκα μήπως δεν εκλεγώ, δεν ισχύει. Αλλά ήταν ένας τρόπος διαμαρτυρίας, διότι όλη η διαδικασία δεν είχε δημοκρατικό στοιχείο. Και βεβαίως, τα κόμματα θα εκλέξουν λιγότερους. Στη σοσιαλιστική ομάδα, δεν γνωρίζουμε καν αν θα υπάρχει εκπροσώπηση καλά - καλά. Η δική μας ομάδα θα είναι πολύ μικρότερη. Αυτό σημαίνει, ήδη, ότι θα δυσκολευτούμε να περάσουμε τα ελληνικά θέματα. Έχει τεράστια σημασία ποιοι ανήκουν σε ποιες ομάδες. Και με μια τέτοια διαδικασία εκλογής, θα δυσκολευτούμε ακόμα πιο πολύ, διότι ούτως ή άλλως η παρουσία των βουλευτών θα πληγεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα