Μετωπική συγκρουση Γιώργου Μπόμπολα με Σταύρο Ψυχάρη

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε μια πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα σκληρή δημόσια αντιπαράθεση έχουν μπει τον τελευταίο καιρό δύο πανίσχυροι, παραδοσιακοί «παίκτες» στα εγχώρια μίντια. Ο λόγος, φυσικά, για τους Σταύρο Ψυχάρη και Γιώργο Μπόμπολα, οι οποίοι, μέσω των εφημερίδων που συνιστούν τις ναυαρχίδες των Ομίλων τους («Βήμα» και «Εθνος» αντίστοιχα), κήρυξαν και επίσημα την έναρξη του μεταξύ τους επικοινωνιακού πολέμου, οι συνέπειες του οποίου έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η κόντρα κορυφής δεν ήταν δυνατό να μη γίνει

αισθητή στο Mega, όπου η πλευρά Μπόμπολα κατέχει το 32,73% και ο Σταύρος Ψυχάρης το 22,11%.

Από την έναρξη της τρέχουσας τηλεοπτικής σεζόν, και με φόντο τη μεταβατική περίοδο που διανύει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού στη μετά Τρέμη εποχή (με το άγχος για τον ανταγωνισμό, εξαιτίας της απώλειας της πρωτοκαθεδρίας, να κυριαρχεί στη Μεσογείων), το αφεντικό του «Πήγασου» έδειξε -ως πλειοψηφών μέτοχος- ξεκάθαρη διάθεση να επιβάλει τις απόψεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, παρενέβη ενεργά σε εσωτερικά ζητήματα του καναλιού, συγκεκριμένα στη διένεξη του υιού του, Φώτη Μπόμπολα, με τον Σταύρο Ψυχάρη, αναφορικά με τα πρόσωπα-κλειδιά, αλλά και τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να αποκτήσει ο άλλοτε κραταιός τομέας Ενημέρωσης του σταθμού. Ως είθισται στο Μεγάλο Κανάλι, η χρυσή τομή βρέθηκε κάπου στη μέση. Αφενός, η οικογένεια Μπόμπολα επέβαλε τη λύση της Μαρίας Σαράφογλου για την παρουσίαση του δελτίου και του Νίκου Στραβελάκη για το πόστο του διευθυντή Ειδήσεων και, αφετέρου, ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ (που με συντονισμένες κινήσεις επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή του στο κανάλι) κατάφερε να διατηρήσει στη θέση του σχολιαστή τον Γιάννη Πρετεντέρη. Το όνομα και ο ρόλος του τελευταίου στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη Μεσογείων αποτελούσε βασικό σημείο τριβής μεταξύ των μεγαλομετόχων της «Τηλέτυπος», καθώς οι Μπόμπολας και Βαρδινογιάννης τον θεωρούν (μαζί με τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Χρήστο Παναγιωτόπουλο) ως κύριο υπαίτιο για την απόσταση που δημιουργήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διελκυστίνδα αυτή κορυφώνεται σε μια στιγμή που το Μεγάλο Κανάλι έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα, συγκεκριμένα από το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος της χρονιάς. Ταυτόχρονα, ξεκινά η διαδικασία αποπληρωμής των δανείων, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

TO DEAL

Ακόμα ένα μέτωπο στο οποίο εκτυλίσσεται το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ψυχάρη και Μπόμπολα αφορά το «ναυάγιο» των συζητήσεων για τη συγχώνευση ΔΟΛ-«Πήγασου», για την οποία πριν από μερικούς μήνες υπήρχε όχι μόνο η αίσθηση, αλλά και η πληροφόρηση πως το οριστικό deal ήταν θέμα χρόνου. Αλλωστε, ήταν κοινό μυστικό πως με θετικό μάτι έβλεπαν το σχετικό εγχείρημα τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι όσο και οι τράπεζες που είχαν δανείσει τους δύο Ομίλους. Μοναδικό «αγκάθι» στις συνομιλίες συνιστούσε το ποσοστό που θα είχε στο νέο σχήμα ο Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος διεκδικούσε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο. Η συμφωνία, δε, που προωθείτο αφορούσε το σύνολο των δραστηριοτήτων των δύο μαγαζιών, από το Mega και τις έντυπες εκδόσεις μέχρι τα πρακτορεία διανομής «Αργος»-«Ευρώπη» και, βεβαίως, το πιεστήριο «Ιριδα». Ωστόσο, οι προχωρημένες συζητήσεις που έκανε ο Σταύρος Ψυχάρης με τον Φώτη Μπόμπολα προσέκρουσαν στη σφοδρή αντίδραση του Γιώργου Μπόμπολα, ο οποίος θεωρούσε εκ προοιμίου ότι δεν επρόκειτο να βρεθεί κοινό σημείο επαφής αναφορικά με τις επιδιώξεις Ψυχάρη να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στο νέο σχήμα που θα διαμορφωνόταν. «Μόνο με το 50%-50% θα μπορούσε να είναι βιώσιμη η όλη προσπάθεια», διεμήνυαν τότε συνομιλητές του πατριάρχη της μεγάλης εκδοτικής και κατασκευαστικής οικογένειας. Ως εκ τούτου, έβαλε βέτο για τη συγχώνευση, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι διαδικασίες. Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας επισημοποιήθηκε σε τετ-α-τετ που είχαν οι Σταύρος Ψυχάρης και Γιώργος Μπόμπολας, όπου ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το χάσμα που τους χώριζε και τους χωρίζει.


Σκληρή αντιπαράθεση για τον e-τζόγο

Ολα φαινόταν ότι είχαν πάρει τον δρόμο τους μέχρι την κυκλοφορία του «Βήματος» πριν από δύο εβδομάδες, όπου στο προσωπικό του άρθρο ο επικεφαλής του ΔΟΛ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις ιδιωτικές στοιχηματικές εταιρείες. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για οσμή σκανδάλου και «ντροπή για το κράτος». «Οι τράπουλες, οι ρουλέτες, τα ζάρια, τα στοιχήματα μπορούν να διαλύσουν οικογένειες και να εκθεμελιώσουν κοινωνίες», έγραφε στο άρθρο του ο Σταύρος Ψυχάρης, αναφερόμενος στις προσωρινές άδειες που δόθηκαν για τη λειτουργία ιδιωτικών στοιχηματικών εταιρειών.

Επιπλέον, εξέφραζε την άποψη πως αυτές οι εταιρείες-«πειρατές», όπως τις χαρακτήριζε, έκαναν την εμφάνισή τους σε μια περίοδο κατά την οποία «ο κρατικός ΟΠΑΠ καθυστερούσε την ανάπτυξή του εν ονόματι της αποκρατικοποίησής του».
Οπως ήταν λογικό, άπαντες ερμήνευσαν τη στάση του Σταύρου Ψυχάρη ως άμεση επίθεση στην πλευρά Μπόμπολα, η οποία κατέχει το 50% του «stoiximan.gr», που έχει μπει δυναμικά στον χώρο του ιντερνετικού στοιχήματος. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο 50% μοιράζονται ισομερώς (από 25%) ο Δημήτρης Μάρης και ο Γιώργος Δασκαλάκης. Ο πρώτος επιδεικνύει μεγάλη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, μέσω της εταιρείας 24media (στην οποία ανήκει το «sport24.gr» κ.ά.), ενώ μαζί με τη Μαριάννα Λάτση και τους εφοπλιστές Πέτρο Παππά και Ευγενία Χανδρή φέρνει στην Ελλάδα τη διεθνούς φήμης ιστοσελίδα «Huffington Post».

Η απάντηση της οικογένειας Μπόμπολα ήρθε μία εβδομάδα αργότερα στο «Εθνος της Κυριακής», όπου σχετικό άρθρο είχε τον γεμάτο νόημα τίτλο «Κήνσορες», ενώ υπήρχαν ευθείες αναφορές στην προάσπιση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ. «Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με εμφανή στόχο να προασπίσουν την “κοινωνία” και τα “χρηστά ήθη” από την “αμαρτία” του τζόγου», τονιζόταν στο δημοσίευμα, στη συνέχεια του οποίου αναφέρονταν τα εξής: «Αυτά εμφανώς. Διότι αφανώς οι επιδιώξεις είναι αλλότριες. Και διαφανείς για τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ. “Τζογάρουν” με την προάσπιση ενός μονοπωλίου που αναδεικνύεται σε τέρας. Το οποίο με την τεράστια οικονομική (και άλλη...) δύναμη που διαθέτει μπορεί -κάτω από το τραπέζι- να εξασφαλίζει συμμαχίες και χειραγωγήσιμους φίλους. Αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η δύναμη του τέρατος είναι ικανή να ενσωματώνει και να εξαγοράζει σε κάποιες περιπτώσεις αυτόκλητους συνηγόρους. Οι οποίοι a la carte προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η οικογένεια Μπόμπολα δεν κρύβει την άποψή της για τη σύναψη συμμαχίας ανάμεσα στον ΔΟΛ και τους Τσέχους μετόχους του ΟΠΑΠ, καθώς και τους Ελληνες συνοδοιπόρους τους (σ.σ.: Δηλαδή την πλευρά του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη).
Οπως και να ’χει, πάντως, το πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο κορυφαίων εκδοτών έχει άμεση επιρροή στα ενδότερα των Ομίλων τους, ενώ προκαλεί το ενδιαφέρον συνολικά του εκδοτικού -και γενικότερα επιχειρηματικού- κόσμου της χώρας. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο άλλοτε κραταιό Mega, όπου σε αυτή την κρίσιμη για την οικονομική του βιωσιμότητα περίοδο η λήψη οποιασδήποτε απόφασης συνιστά πλέον μια άκρως περίπλοκη διαδικασία. Χαρακτηριστική ήταν η τελευταία συνάντηση των μεγαλομετόχων του καναλιού, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική εξέλιξη όσον αφορά τις τρέχουσες ανάγκες. Με δεδομένο, μάλιστα, πως ο Φώτης Μπόμπολας δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του για τις ενέργειες Ψυχάρη, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Ενα είναι βέβαιο. Τα δύο εκδοτικά συγκροτήματα, εκτός από τα media, ασχολούνται πλέον έντονα και με τον τζόγο.

Η παρτίδα μόλις άρχισε.

Διαβάστε επίσης:

Το άρθρο της βεντέτας Ψυχάρη – Μπόμπολα

Keywords
Τυχαία Θέματα