Μεγαλύτερο ρίσκο μία εξέλιξη τύπου Κύπρου για την Ελλάδα

Ανησυχούν οι επενδυτές απέναντι στο ρίσκο της διακοπής της τρέχουσας πολιτικής της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απ' τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών απ' την ΕΚΤ», σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η επενδυτική εκτιμά πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο μοντέλο της Κύπρου και τότε είναι που θα κορυφωθούν οι φόβοι για έξοδο απ' την Ευρωζώνη.

Σε μία εκτενή ανάλυση για τα τρέχοντα στη χώρα μας και τις προοπτικές η αμερικανική επενδυτική τονίζει πως η μεγάλη ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας δεν είναι ότι θα γίνουν εκλογές ή ότι μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ρίσκο διακοπής της τρέχουσας πολιτικής και μία δριμεία ρήξη μεταξύ της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές. Σύμφωνα με την Goldman υπάρχουν λίγος χώρος για να κάνει πίσω η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και εάν επιχειρηθεί αργότερα κάτι τέτοιο τότε θα υπάρξει διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας απ' τους επίσημους πιστωτές.

Και σύμφωνα με το report η Ελλάδα το 2015 χρειάζεται οπωσδήποτε τη χρηματοδοτική στήριξη των επίσημων πιστωτών με βάση τις υποχρεώσεις που έχει, ώστε να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

"Το 2015 αποτελεί χρονιά σταθμός για την Ελλάδα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να αρχίζει να κερδίζει μομέντουμ. Αλλά οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι ακόμα υπάρχουν και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία ρίχνοντας πάλι στην ύφεση", σχολιάζει η Goldman.

Εξηγεί δε πως το 2015 είναι η τελευταία χρονιά που η κυβέρνηση έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, κοντά στα 24 δισ ευρώ. Εκτιμά ότι κάποιες απ' αυτές τις ανάγκες θα καλυφθούν από εγχώριες πηγές. Ωστόσο επιπρόσθετα κεφάλαια θα χρειαστούν για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επισφάλειες. Υπολογίζει μάλιστα πως τα επιπρόσθετα κεφάλαια που πιθανόν να χρειαστούν κυμαίνονται από 6 ως 15 δισ ευρώ με βάση διαφορετικές οικονομικές υποθέσεις.

Από το 2016 και μετά, σύμφωνα με την ανάλυση, οι ετήσιες συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμες, κάτω απ' τα 10 δισ ευρώ μέχρι το 2022. Βέβαια η Goldman τονίζει ότι τα ποσά θα εξαρτηθούν απ' τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και απ' τις αποδόσεις των ομολόγων.

Με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί τη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για το 2015. Ήδη 7,1 δισ ευρώ από κεφάλαια του ΔΝΤ είναι διαθέσιμα ως μέρος του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπό εποπτεία. Επιπρόσθετα το Eurogroup αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης εποπτείας (ECCL) αρκεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση απ' την τρόικα. Και απομένουν τρεις ζητήματα να συμφωνηθούν ώστε η τελευταία να φθάσει στο τέλος της: α) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνδικαλιστικό νόμο, β) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, και γ) περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα