Με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες για το Airbus στις Άλπεις

Σταμάτησαν κατά την διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη, οι έρευνες στο τόπο της συντριβής του Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings, όπου έχασαν τη ζωή τους 151 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί και Ισπανοί. Παρόλα αυτά πέντε αστυνομικοί παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτα στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, σε βουνοπλαγιά των γαλλικών Άλπεων, εκεί όπου είναι διασκορπισμένα χιλιάδες

θραύσματα του αεροπλάνου και πτώματα επιβατών.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης αναμένεται να φτάσουν τριάντα αστυνομικοί σε αυτή την δύσβατη και απότομη περιοχή, Alpes de Haute-Provence, 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου κατάπεσε το αεροσκάφος της θυγατρικής της Lufthansa, καθώς εκτελούσε πτήση από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ με 144 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάινθ ντε Σανταμαρία, αποφασίστηκε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα ενώ επιπλέον η κ. Σανταμαρία κάλεσε «σε ενός λεπτού σιγή, σήμερα το μεσημέρι, όλες τις χώρες»

Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια

Με τα αίτια να παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα, και ένα από τα δύο μαύρα κουτιά να έχει ήδη εντοπιστεί και μεταφερθεί για εξέταση των δεδομένων του ώστε να καθοριστούν τα αίτια της τραγωδίας, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε πως σε «αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία αιτία» της πτώσης του αεροπλάνου.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με δηλώσεις του εισαγγελέα «το μόνο που μπορώ να ειπωθεί είναι πως η ταχεία απώλεια ύψους του αεροσκάφους είναι ανεξήγητη». Όπως συμπλήρωσε άλλωστε «δεν υπήρξε καμία επαφή μέσω ασυρμάτου και σε σύντομο χρόνο το αεροσκάφος έχασε ύψος» πριν προσκρούσει στα βουνά. «Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το αεροπλάνο μέσω ραδιοσυχνότητας αλλά δεν έλαβαν καμία μια απάντηση», όπως διευκρίνισε. Σύμφωνα επίσης με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας «δώδεκα ιατροδικαστές και ειδικοί ανθρωπολόγοι» θα είναι σε ετοιμότητα την Τετάρτη για να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων χρησιμοποιώντας δείγματα DNA.

Τρομακτική η πρόσκρουση

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, η πρόσκρουση του αεροσκάφους στην βουνοπλαγιά ήταν τρομακτική. Και αυτό διότι όπως ανέφεραν πηγές που μετέχουν στις έρευνες για την περισυλλογή κομματιών του αεροπλάνου «τα μεγαλύτερα μέρη που έχουν εντοπιστεί, δεν έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό μιας βαλίτσας ενώ μεταξύ των αναρίθμητων συντριμμιών μόνο το σύστημα προσγείωσης μπορεί να προσδιοριστεί». Οι μαρτυρίες αυτές υποδηλώνουν πως το αεροσκάφος πραγματικά κομματιάστηκε κατά την πρόσκρουσή στο έδαφος. Από την άλλη ο αντιπρόεδρος της Lufthansa, Χέικε Μπίρλεμπανχ, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βαρκελώνη, δήλωσε πως «σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι είναι ένα δυστύχημα και ότι άλλο θα ειπωθεί είναι φήμη».

Πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης πέταξαν πάνω από τον τόπο της τραγωδίας μεταφέροντας «δραματικές εικόνες». «Αυτές είναι οι εικόνες της φρίκης, είναι μια τρομερή τραγωδία», δήλωσε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ θα επισκεφθούν το απόγευμα της Τετάρτης την περιοχή.

Από ποιες χώρες ήταν οι επιβαίνοντες

Σύμφωνα με την Germanwings, στο αεροπλάνο επέβαιναν 67 Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένων δύο μωρών και 16 μαθητών που βρίσκονταν σε μαθητική εκδρομή στην Ισπανία μέσω προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών. Οι επιβάτες που έφεραν ισπανικά επώνυμα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάινθ ντε Σανταμαρία, ήταν 45 αλλά ελέγχεται η υπηκοότητά τους.

Στο Σίδνεϊ ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο Αυστραλών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο δύο Κολομβιανών. Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον ενός Βέλγου πολίτη. Ένας Δανός και δύο Αργεντινοί ήταν επίσης επί του αεροσκάφους, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, εν το Μεξικό ερευνά την πιθανή παρουσία δύο πολιτών του επί των επιβατών.

Στη μοιραία πτήση επέβαιναν και δύο τραγουδιστές της όπερας του Ντίσελντορφ, ο μπάσος βαρύτονος Όλεγκ Μπρίγιακ 54 ετών και η κοντράλτο Μαρία Ράντνερ 33 ετών. Η Ράντνερ μάλιστα συνοδευόταν από τον σύζυγό της και το μωρό της.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη αεροπορική τραγωδία στη Γαλλία από τη συντριβή του Concorde της Air France, στις 25 Ιουλίου του 2000 λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι.

Διαβάστε ακόμα:

Το Airbus που συνετρίβη είχε λάβει προειδοποίηση ασφάλειας πριν 4 μήνες!

Οκτώ λεπτά διήρκησε η δραματική πτώση του Airbus στη Νότια Γαλλία

Δείτε live εικόνα από τον τόπο συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους στη Γαλλία

Keywords
Τυχαία Θέματα