Με την πλάτη στο τοίχο οι ΗΠΑ

Μερικές ώρες έχουν μείνει ώστε το αμερικανικό Κογκρέσο να βάλει στην άκρη τις πολιτικές σκοπιμότητες και να καταλήξει σε λύση για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ για να αποφευχθεί μια καταστροφική στάση πληρωμών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φαίνεται πως η Γερουσία θα καταλήξει σε συμβιβασμό, μετά και την προειδοποίηση της Fitch που ανακοίνωσε την Τρίτη

ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη βαθμολογία του αξιόχρεου των ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο (ΑΑΑ).

Τον Αύγουστο του 2011 μια πολιτική συμφωνία είχε συναφθεί δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία και είχε υιοθετηθεί οριστικά από το Κογκρέσο λίγες μόνον ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή όπως και τότε ,η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπει απόψε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 07:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) σε μια κατάσταση πρωτοφανή για τις ΗΠΑ και επικίνδυνη για την παγκόσμια Οικονομία: το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει πλέον την άδεια να δανείζεται και δεν θα μπορεί να λογαριάζει παρά μόνο στα εξαντλούμενα αποθεματικά του. Σε μια ημερομηνία η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά θα μπορούσε να είναι κάπου ανάμεσα στην 22α και την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους. Ένα τέτοιο σοκ στην εμπιστοσύνη υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο την τύχη του δολαρίου, ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς και την τύχη των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που φημίζονταν ως τα ασφαλέστερα του πλανήτη.

Διαβάστε περισσότερα: fortunegreece.com

Keywords
Τυχαία Θέματα