Με συνταγή ΠΑΣΟΚ οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ , εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Δεύτερο κύμα «ΠΑΣΟΚοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση. Η Κουμουνδούρου, εξαιτίας της αντικειμενικής δυσκολίας που αντιμετωπίζει να καταρτίσει ψηφοδέλτια με στελέχη που προέρχονται από τις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ

του σκληρού πυρήνα του 4%, έχει επιδοθεί σε αναζήτηση νέων πολιτικών μεταγραφών από τον χώρο της πάλαι ποτέ ισχυρής «πράσινης αυτοκρατορίας». Αυτό γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, πρώην κορυφαίους συνδικαλιστικούς παράγοντες, αλλά και κομματικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που τα τελευταία χρόνια έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έχουν υποδυθεί «αντιμνημονιακούς» ρόλους, ώστε να επιστρέψουν στην «πολιτική πιάτσα» ως «εξαγνισμένοι παράγοντες» και «ρυθμιστές» των εξελίξεων, στην κατεύθυνση του σχεδίου για άνοδο της «Αριστεράς» στην εξουσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενεργό ανάμιξη στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Κουμουνδούρου έχουν το τελευταίο διάστημα πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που στο παρελθόν είχαν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για να επιβάλουν με τις δυνάμεις που διέθεταν τον Κώστα Σημίτη και μετά τους Παπανδρέου, Βενιζέλο στην ηγεσία του Κινήματος.

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Το πρώτο γραφείο ευρέσεως υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές είναι αυτό της προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκας Κατσέλη, η οποία, σε συνεννόηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, προωθεί δικούς της ανθρώπους στις λίστες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανερχόμενα πολιτικά ταλέντα με «ΠΑΣΟΚική» προέλευση συστήνουν στην Κουμουνδούρου και δύο ακόμη στενοί συνεργάτες της Λ. Κατσέλη, που στο παρελθόν είχαν ταυτιστεί με τον Α. Παπανδρέου και το περιβάλλον της Εκάλης ή με τον σύζυγό της, Γεράσιμο Αρσένη. Πρόκειται για τους πρώην «πράσινους» βουλευτές Χρήστο Κοκκινοβασίλη και Δημήτρη Πιπεργιά, οι οποίοι τροφοδοτούν τον ΣΥΡΙΖΑ με στελεχικό δυναμικό, υποβάλλοντας προτάσεις στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «μηχανισμός» της κ. Κατσέλη έχει προωθήσει μέχρι σήμερα στην Κουμουνδούρου στελέχη για πολλές περιφέρειες, όπως είναι η Αττική, η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα, καθώς και για την ευρωλίστα. Στην Περιφέρεια Αττικής, οι προτάσεις που έχει στείλει στον γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Βίτσα, βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, καθώς η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, εμφανίζεται επιφυλακτική σε προτάσεις που δεν «ελέγχει» η ίδια.

Η Λ. Κατσέλη επιδιώκει να «περάσει» ως υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες της Ρ. Δούρου τη στενή της συνεργάτιδα Σ. Πανδή για τη Δυτική Αττική, τον διευθυντή του πολιτικού της γραφείου, που στο παρελθόν είχε διατελέσει «υπασπιστής» του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Αμυνας, Γ. Ροΐδη για αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς, καθώς και τη συνδικαλίστρια του υπουργείου Οικονομικών, Φ. Σταυράκη. Ο κ. Πιπεργιάς προωθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τους δικούς του ανθρώπους, όπως είναι ο Τ. Γεραλής, ενώ ο Χρ. Κοκκινοβασίλης, στη Μακεδονία, τον Δ. Κωνσταντινίδη, στέλεχος προσκείμενο στο «μπλοκ» του κ. Τσοχατζόπουλου κατά το παρελθόν.

Το γεγονός ότι η κ. Κατσέλη με τους Κοκκινοβασίλη και Πιπεργιά «χρησιμοποιούν» την Κοινωνική Συμφωνία για να τακτοποιήσουν “ημετέρους” στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει «ρήγματα» στο κόμμα. Αυτό αποτυπώνεται περίτρανα στις καταγγελίες που έκανε προ ημερών ο επί σειράν ετών στενός συνεργάτης της, υπεύθυνος για θέματα Τύπου, Πάμπος Χατζηλαμπής, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα, επειδή όπως είπε: «Διαφώνησα γιατί, τους τελευταίους κυρίως μήνες, η Κοινωνική Συμφωνία, αντί της παραγωγής πολιτικού λόγου, επιδόθηκε σε καιροσκοπικά παζαρέματα βολέματος σε συνδυασμούς ως υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές προσώπων και φατριών, και κυρίως της γνωστής στην πιάτσα ως “συμμορίας των 10” (ή των 12). Κάτι που συγκινεί και αφορά μόνο τους άμεσα φιλοδοξούντες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η κ. Κατσέλη έχει αποσπάσει την έγκριση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πρώην πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», Ν. Κανάκη.

Ο ρόλος των συνδικαλιστών

Η Κουμουνδούρου αναζητά βοήθεια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και από άλλες «ΠΑΣΟΚογενείς» δυνάμεις, κυρίως συνδικαλιστές, που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν ενταχθεί ακόμη οργανωτικά σε αυτόν και απλώς λειτουργούν σαν «μάνατζερ» υποψηφίων. Μεταξύ αυτών είναι ο επί σειράν ετών πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος ενισχύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στελεχικό δυναμικό, σε συνεργασία με τον πρώην γραμματέα του Τομέα Οργανωτικού της Χαριλάου Τρικούπη Ν. Μαδεμλή. Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Βαλασόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π. Καλφαγιάννης. Ο τελευταίος φέρεται να μεσολάβησε ώστε να είναι υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Α. Κυρίτση, ενώ και για την Ευρωβουλή στηρίζει την υποψηφιότητα μίας ακόμη δημοσιογράφου, προερχόμενης από την κρατική τηλεόραση. Πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ήδη έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γ. Μιχελογιαννάκης και Α. Κοτσακάς, έχουν επίσης δώσει λίστες με ονόματα υποψηφίων στον γραμματέα του κόμματος, Δ. Βίτσα. Μεταξύ αυτών, του καθηγητή Κ. Χρυσόγονου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, του πρώην στελέχους του Τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πατσέλου, για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και του πρώην μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Σακελλάρη.

Keywords
Αναζητήσεις
περιβαλλον σημιτη στηριζει συριζα
Τυχαία Θέματα