Με επιτυχία η ημερίδα για τα παραδοσιακή σκάφη και καρνάγια!

«Αγαπήσαμε τις ελληνικές θάλασσες και ταξιδέψαμε κάτω από τον καταγάλανο ουρανό για εκατοντάδες χρόνια. Απλώσαμε τα σκαριά μας πάνω στο γυμνό της θάλασσας σώμα και ερωτευτήκαμε κάθε στιγμή της ιδιαίτερης αυτής σχέσης μας. Γράψαμε ιστορία με τα πολύχρωμα κορμιά μας και απελευθερώσαμε την ψυχή μας σε απέραντους αφροδίσιους ωκεανούς.

Τώρα πια νιώθουμε φόβο… σαν αντικρίζουμε την μοναξιά του βαρκάρη, σαν νιώθουμε την πίκρα της φαμίλιας του, καραβομαραγκοί, αρμαδώροι, τρεχαντήρια, τράτες, σκούνες, τσερνίκια, καραβόσκαρα, λίμπερτι, μπρατσέρες, ταρσανάδες και καρνάγια θλίβονται

στο άδειασμα της ιστορίας». Αυτά θα έλεγε ένα ξύλινο παραδοσιακό σκαρί εάν είχε φωνή.

Δεν θέλουν τα παιδιά μας να χάσουν την γνώση, την ιστορία, την αλήθεια, την παράδοση!

Κάτι πρέπει να γίνει, κάτι δραστικό, κάτι μεγάλο, κάτι διαφορετικό, ώστε το κλάμα του μαστρο- Μιχάλη να βρει επιτέλους αποδέκτη και ο ίδιος σαν ηλικιωμένος καραβομαραγκός να καταφέρει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στην νεότερη γενιά που διψά να συνεχίσει την τέχνη, που διψά να γνωρίσει… το ζωνάρι, τη καρένα, τον λούρο, τα μποτέλια, το τουρέλο, τα φαλάγγια κ.

«Δεν είναι δυνατόν η χώρα με τις ομορφότερες θάλασσες και την μεγαλύτερη ναυτική ιστορία του κόσμου να μην μπορεί τώρα να διατηρήσει την ιστορία της, την παράδοση της, τα καρνάγια της που απειλούνται με εξαφάνιση. Σε λίγο καιρό, οι νέες γενιές δεν θα γνωρίζουν τίποτα πλέον για την Ελληνική παραδοσιακή μας ναυπηγική, για την ναυτοσύνη, για την θάλασσα που λάτρεψαν και ταξιδεύουν…» αναφέρει στο metrogreece.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, Υποναύαρχος Ε.Α του Λ.Σ, Νίκος Καβαλλιέρος.

«Δεν πρέπει να σκοτώνουμε ότι μας έκανε και μας κάνει πιο δυνατούς, επειδή σχετική κοινοτική οδηγία επιδότησε γενναία την καταστροφή των σκαφών ενισχύοντας παράλληλα την κατάθεση των αδειών αλιείας των ψαράδων» συμπληρώνει, ο κ. Καβαλλιέρος.

«Έχουμε όλοι χρέος να διασώσουμε την παράδοση μας και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία πλωτών μουσείων και τη συνέχιση της παραδοσιακής ναυπηγικής μας τέχνης…» τόνισε και κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του σε ειδική ημερίδα, που διοργανώθηκε στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (Ν.Ο.Ε).

Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών με κυρίαρχο θέμα «τη διαμόρφωση προτάσεων για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών και καρνάγιων» παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, γενικοί γραμματείς υπουργείων, εκπρόσωποι δημόσιας διοίκησης και φορείς αυτοδιοίκησης καθώς και οργανισμών, ιδρυμάτων, μουσείων, συλλόγων, ομίλων και φίλων της ναυπηγικής.

Επίσης σε επιμέρους ενότητες συζητήθηκε η φορολόγηση ή μη, των παραδοσιακών ξύλινων ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, η αναγκαιότητα έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου της ΚΥΑ περί καθορισμού σκάφους ως παραδοσιακού και οι αδειοδοτήσεις λειτουργίας των παραδοσιακών καρνάγιων.

Ενώ κοινός παρανομαστής όλων όσων παρευρέθησαν μέσα από αντίθετες ή ίδιες απόψεις, ήταν ο ταρσανάς, η σκούνα, το καρνάγιο, το τρεχαντήρι και το κάθε μυρωδάτο από το ρετσίνι και την ελληνική Πεύκη σκαρί να μπορεί να στολίζει τις ελληνικές θάλασσες και την ψυχή των παιδιών μας που είναι οι συνεχιστές της παράδοσης και της ναυτικής μας τέχνης ανά τους αιώνες… σαν πλεούμενα μουσεία που ζητούν απλά κοινό! Στην εκδήλωση, θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου το «βραβείο Θεμιστοκλής» το οποίο δόθηκε
σε έξι σημαντικούς εργάτες της θάλασσας, καραβομαραγκούς, αρμαδώρους κ.α. Μεταξύ αυτών:

α) Βραβείο Διάσωσης Παραδοσιακών σκαφών : PATMOS MARINE

β) Βραβείο Καραβομαραγκού (Μεγάλα Σκάφη): κ.Γιάννης Λέκκας

γ) Βραβείο Καραβομαραγκού (Μικρά Σκάφη) : κ.Ντίνος Κορακής.

δ) Βραβείο Ναυτικής Τέχνης : κ.Μανώλης Παντελής

ε) Βραβείο Συγγραφής: κα.Χρυσάνθη Δαφνά

στ) Βραβείο Αρμαδώρου: κ.Δημήτρης Συνοδινός

Δημήτρης Πανάγος, Τάσος Λιάσκος, Αθανάσιος Μπούσιος, Γιώργος Βερνίκος, Θεόδωρος Δρίτσας

Patmos marine, Nίκος Kαβαλλιέρος

Πέτρος Κασσιμάτης, Αννίκα Μπαρμπαρήγου, Μάρα Μπέκα

Νίκος Καβαλλιέρος, Μάνος Βερνίκος, Μανώλης Ψαρρός

Το πάνελ της παρουσίασης της ημερίδας

Ο κ. Καβαλλιέρος με φίλους των παραδοσιακών σκαφών

Μαστρο Μιχάλης Χατζηνικολάου, Νίκος Καβαλλιέρος

Η κατάμεστη αίθουσα του Ν.Ο.Ε από φίλους, υψηλά καλεσμένους και λάτρεις της θάλασσας!

Keywords
Αναζητήσεις
μαστρομιχάλης χατζηνικολάου καραβομαραγκός, ιστορία των καρναγιων
Τυχαία Θέματα