Με ένταση συνεχίστηκε η εξέταση του Παπακωνσταντίνου

Με βολές...κατά παντός υπευθύνου συνέχισε την απολογία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ερωτήσεις του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικ. Πάσσου, σχετικά με το ποιος -κατά τη γνώμη του- προχώρησε στη διαγραφή των τριών συγγενικών του προσώπων.

Αιχμές για την εμπλοκή του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, για το σύνολο της εν λόγω υπηρεσίας, αλλά και για πιθανή στήριξη "επιχειρηματικών κύκλων", γιατί κατά την υπουργία

του "τους χάλασα τη σούπα", άφησε ξεκάθαρα από το εδώλιο του κατηγορούμενου, όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Πρ: Τι έγινε με τη διαγραφή πιστεύετε;

Παπακ: Ρωτώ μπορούσε να γίνει διαγραφή από άλλον; Ναι, το λένε οι πραγματογνωμοςύνες, ανοίγματα της περιόδου Διώτη και μετά κλπ. Δε ισχυρίζομαι ότι έκανε αλοίωση ο κ.Διώτης. Υπάρχει όμως χρήση που δεν σταματα στο κ.Διώτη.

Πρ: Εκθετο δηλαδή το υλικό;

Παπακ: Ναι , εύλογο συμπέρασμα από τις πραγματογνωμοσύνες.

Πρ: Ο κ.Βενιζέλος το κρατησε πολύ καιρό. Ποιος θα είχε λόγο να το κάνει αυτό;

Παπακ: Έχω ενοχλήσει με αποφάσεις μου πολλούς και πολλά. Χαλασα μια σούπα στο ΣΔΟΕ, γιατι γινονταν και γινονται παρανομα πράγματα, δε μπορώ να διανοηθώ πως έγινε μονο μέσα απο την υπηρεςία, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έγινε χωρις σπρωξιμο, παροτρυνση ή οτιδήποτε άλλο απο έξω. Π.χ υπηρχε εκείνη την περιοδο ένας κεδότης που ηταν στα κάγκελα μαζί μου κάθε Κυριακή γιατι ειχα κινήσει μια υποθεση φοροδιαφυγή του. Δεν μπορώ να κατηγορήσω ευθέως κανεναν, ούτε θα ήταν υπέθυνο. Αλλα ολοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν τέτοια άτομα σε αυτή την υπηρεςία, ιακανά να το κάνουν. Ενόχλησα πολύ και πολοούς. Μεχρι εκεί μπορώ να πάω.

Πρ: Πάτε σε έναν πολύ ευρύ κύκλο ανθρώπων.

Παπακ: Θα μπορούσα να πω το απλούστερο. Να κάνω ενα νέο cd να το παρεδιδα και τέρμα. Πρέπει όμως να αποφασισουμε αν ειμαι έξυπνος, ηλιθιος, λιγο πονηρός, πολύ, τι είμαι τελικά; Ποιος θα με αμφισβητούσε εκείνη την εποχή;

Πρ: Ναι, αλλά οι εποχές αλλάζουν.

Στη συνέχεια υπήρξε ένταση στη διαδικασία απο τις ερωτήσεις της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου προς τον κατηγορούμενο Γ. Παπακωσταντίνου.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν βάλατε πρωτόσκολο σε αυτό που παραλάβετε;

Παπακ: Ειναι απλό. Εγω δεν μπορώ να αποδεχτώ επιςήμως ως εκπρόσωπος του ότι πήρα παρανομα στοιχεία, ούτε η Γαλλία ότι μου έστειλε παρανομα στοιεία. Αρα η επιστολή που στείλαμε και μας έστειλαν ηταν ουσιαστικά - συγνωμη για την εκφραση- φερετζές, δηλαδή προσχηματική. Δεν μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για είπσραξη φόρων. Ως βάση διασταύρωσης στοιχείων και μόνο.

ΒΑΣ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γινεται να υποβάλλουμε κ.προεδρε έρωτήσεις προς τον κατηγορουμενο, για θεματα που εχει ηδη απαντήσει πολλάκις. Γιατί κατατείνει να γινει παραπειστική.

Εισαγ: Στην ανακριτική διαδικασία επιβάλλεται ίσως να ρωτάμε την ίδια ερώτηση

Πρ: Μπορεί νομολογιακά να θεωρηθεί επανάληψη αυτή η επαναδιατυπωση άρα εκτός θέματος. Ποιά απαντηση θα λαβουμε υπόψιν.
Εισαγ: Θα ελέγχουξε την αξιοπιστία.

Πρ: Κ. Εισαγγελέα για αξιοπιστία κατηγορουμένου δια νόμου δεν μπορούμε να μιλήσουμε ποτε.

πρώην υπουργός κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων της εισαγγελέως τόνισε οτι το usb που έδωσε αυτός στον Ιωάννη Διώτη δεν βρέθηκε ποτέ.

Εισαγγελέας: Γιατί δόσατε στη γραμματέα σας; Mπορούσε να μπει μια καθαρίστρια και να τα πουλήσει;

Π: Αν επρόκειτο για καθαρίστρια θα μπορούσε και από το δικό μου να φύγει. Και εκεί έμπαινε καθαρίστρια.

Εισαγγελέας: Δηλαδή από το ΣΔΟΕ δεν θα διέρρεε και ήταν ασφαλής η λίστα στη γραμματέα σας;

Π: Βεβαίως γιατί από το ΣΔΟΕ είχαν διαρρεύσει συγκεκριμένα έγγραφα. Αρα ήταν πιό ασφαλής στο γραφείο της γραμματέως μου.

Εισαγγελέας: Τί άλλαξε στο ΣΔΟΕ και δώσατε τη λίστα μετά στο Διώτη;

Π: Άλλαξε το ότι είχαν γίνει σημαντικά βήματα, όπως ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα, αλλά και μηχανισμοί ελέγχου, ενώ ο κ. Διώτης ήταν πρώην εισαγγελέας, ενέπνεε εμπιστοσύνη και ήταν δεν ήταν από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

Εισαγγελέας: Πως δώσατε το στικάκι σε άνθρωπο της ασφαλείας σας να το πάει στον Διώτη. Δεν φοβηθήκατε μήπως το πάρει, το πουλήσει, το χάσει;
Tτέτοια εμπιστοσύνη;

Π: Στον άνθρωπο αυτό εμπιστευόμουν κάθε ημέρα τη ζωή μου δεν θα εμπιστευόμουν το στικάκι;
Εισαγγελέας: Αλλο η ζωή σας, αλλο τα στοιχεια

Η απάντηση της εισαγγελέως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ακροατηρίου.

"Δεν μπορώ να δουλέψω ούτε να κυκλοφορήσω αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του μνημονίου. Δεν μπορώ να πάω με τη γυναίκα μου ούτε σινεμά. Αν δεν είχα αυτή την υπόθεση θα είχα φύγει στο εξωτερικό", είπε κλείνοντας την απολογία του ο πρώην υπουργός.

Σ.Σ

Keywords
Τυχαία Θέματα