Λύνει τα προβλήματα των υποβρυχίων ο Αβραμόπουλος

Την τροπολογία, με την οποία πραγματοποιείται το πρώτο καθοριστικής σημασίας βήμα για την επίλυση του ζητήματος των τεσσάρων υποβρυχίων που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις κατασκευής στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (ΕΝΑΕ) του Σκαραμαγκά, υποστήριξε πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε και ο ίδιος, «βάζουμε οριστικό τέλος στην περιπέτεια των τεσσάρων υποβρυχίων που κράτησε 12 χρόνια» για να προσθέσει: «Κλείνουμε σήμερα

την πρώτη και πιο σημαντική φάση της επιχείρησης να σώσουμε τα υποβρύχια που βρίσκονται υπό ομηρία στα ναυπηγεία για λόγους που ήδη γνωρίζουμε».

Σε άλλο σημείο ο υπουργός τόνισε ότι το ΥΠΕΘΑ τήρησε σκληρή στάση απέναντι στη διοίκηση των ΕΝΑΕ αφού «απαιτήσαμε με πράξεις καταλογισμού την επιστροφή του συνόλου των ποσών που καταβλήθηκαν, περίπου 360 εκατ. ευρώ από το 2010 ως το Μάιο 2011, γιατί δεν εκτέλεσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και οι ιδιοκτήτες έκλεισαν πλήρως τα ναυπηγεία. Από τις πράξεις καταλογισμού το ελληνικό δημόσιο θα προσφύγει στα δικαστήρια και θα διεκδικήσει και το τελευταίο ευρώ».

Αναφέρθηκε επίσης στο ότι τα στελέχη του ΠΝ είναι εξαιρετικά έμπειρα και διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία να ολοκληρώσουν με επιτυχία και γρήγορα τις υπολειπόμενες εργασίες, φυσικά με τη βοήθεια του προσωπικού των ΕΝΑΕ: «Ήδη για συμβολικούς λόγους έχουμε αναρτήσει την Ελληνική Σημαία στα υποβρύχια και έχουν επανδρωθεί. Το ΠΝ είναι παρών σε καθημερινή βάση και συντονίζει την έναρξη των εργασιών και έχει έρθει σε επαφή με υπεργολάβους. Όλα είναι έτοιμα και λύθηκαν τα τεχνικά προβλήματα» Και πρόσθεσε: «Στόχος είναι οι εργασίες χωρίς υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού με το αδιάθετο των 75,5 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί σε λογαριασμό τα πρώτα 35,5 εκατ. ευρώ. Εφόσον μας δικαιώσουν τα δικαστήρια θα έχουμε μείωση του τελικού κόστους ναυπήγησης».

Αναφορικά με το προσωπικό των ΕΝΑΕ ο Δ.Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το σύνολο του προσωπικού των ΕΝΑΕ θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των εργασιών στα υποβρύχια με τους μισθούς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές να καταβάλλονται από το ΥΠΕΘΑ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα