"Λουλούδια στην πίστα"

Το σχόλιο της ημέρας από τον Νίκο Σίμο

Λένε ότι στη ζωή πρέπει να έχεις φίλο, οπωσδήποτε, έναν μπάρμαν και έναν μηχανικό συνεργείου. Θα πρόσθετα, λόγω πείρας, και έναν κουρέα, ο οποίος συνήθως εξομολογείται πράγματα που ούτε σε υπουργικά γραφεία θα ακούσεις. Καθώς λοιπόν κουρευόμουν και για να περάσει η ώρα λέγαμε τις γνωστές εορταστικές τυπικότητες, ο κουρεύς μου, νεαράς ηλικίας μου αποκάλυψε ότι την παραμονή των Χριστουγέννων πήγε στον ...Κιάμο. Θεώρησε σκόπιμο να μου εξηγήσει ότι πρόκειται για τραγουδιστή διότι, μη γνωρίζοντας την επαγγελματική ιδιότητά μου, ασφαλώς και δεν γνώριζε

και τη διαφορά δημοσιογράφου και επιστήμονος. Όπου ο δημοσιογράφος ξέρει λίγα για παρά πολλά, ενώ ο επιστήμων πολλά για λίγα.

Του έκανε λοιπόν εντύπωση το πόσα λουλούδια έπεφταν στην πίστα και υπολόγισε ότι κάθε «καραβιά» με τα ...ανθοφόρα κάνιστρα κόστιζε τουλάχιστον 200 ευρώ.Και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η κρίση που λένε;»....

Δικαιολογημένα διερωτήθηκε ο φουκαράς, μολονότι θα έπρεπε να έχει άλλες απορίες, τις οποίες πάντως βαριόμουν να του τις επισημάνω, καθώς άπτονται του δραστηριότατου υπουργείου μας των Οικονομικών. Λοιπόν αυτά τα λεφτά που ξοδεύονται έτσι ασκόπως υπάρχουν. Είναι τα λεφτά όσων ληστεύουν στην κυριολεξία το κράτος, καθώς αυτό εξαντλεί την εισπρακτική του αυστηρότητα, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα περί ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες, πάσης φύσεως εμπόρους κλπ προσωπικώς τα ακούω από τότε που ξεκίνησα τη δημοσιογραφία, όπου τότε δεν ήταν και τόσο βάναυσα, από πλευράς φοροδιαφυγής, τα πράγματα.

Θα μου πείτε ότι και οι λοιποί πολίτες, και όχι μόνο όσοι φοροδιαφεύγουν εμφανώς, συμβάλλουμε στο επικερδές χόμπυ τους. ¨Οταν λ.χ. σου λέει ο επαγγελματίας τόσο με ΦΠΑ τόσο χωρίς ο πελάτης θα θελήσει να πληρώσει λιγότερα για τους εξής απλούς λόγους.

Πρώτον διότι δεν υπάρχει ένα σταθερό σύστημα που να ξέρει κάθε φορά ποια δαπάνη εκπίπτει και ποια όχι.

Δεύτερον διότι υπάρχουν δαπάνες που δεν εκπίπτουν.

Τρίτον, σε επιβεβαίωση του αλαλούμ αυτού, το οποίο προφανώς προκύπτει από τους συνεχείς πειραματισμούς, μπορώ να αναφέρω ότι σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας εσόδων έχει δηλώσει ότι πιθανώς τοι 2014 να μη χρειάζεται η υποβολή αποδείξεων, ενώ άλλα δημοσιεύτηκαν προ ημερών για το ίδιο θέμα.

Τέταρτον διότι ο πελάτης που πρέπει να ζητάει απόδειξη (α) προτιμάει να πληρώσει λιγότερα χωρίς ΦΠΑ διότι γνωρίζει, όπως προαναφέρθηκε, ότι πιθανώς να μην εκπίπτει η συγκεκριμένη δαπάνη (β) διότι αμφιβάλλει αν ο επαγγελματίας θα αποδόσει τον ΦΠΑ και (γ) πολύ περισσότερο αν θα τον αναζητήσει το κράτος.Επομένως μετατάσσεται στην τάξη των κορόϊδων ο συνεπής πελάτης που θα πληρώσει τον ΦΠΑ, πληρώνοντας ακριβότερα το προϊόν ή τις υπηρεσίες.

Το τι πρέπει να κάνει το κράτος το ξέρει το ίδιο. Δεν θα το γράψω αυτή τη φορά για να μην ερεθίσω ορισμένους επαγελματίες, όπως ο φίλος της στήλης που περίπου έγραψε, τις προάλλες ότι πρέπει το κράτος να φροντίσει να μένει κάτι στους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους. Είναι προφανές ότι οι μεν μισθωτοί δεν έχουν οικογένειες οι δε συνταξιούχοι είναι με το ένα πόδι στον τάφο. Οπότε....

Keywords
Τυχαία Θέματα