Λεωνίδας Σαμπάνης: Νέα περιπέτεια με ντόπινγκ

Του Γιώργου Λεβέντη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μέγα θέμα προκλήθηκε στην Αλβανία με τον Λεωνίδα Σαμπάνη, ο οποίος φορά στολή αξιωματικού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς, όπως αποκάλυψε ο Ελέζ Γκιόζα, πρόεδρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ), ο Ολυμπιονίκης που αναδείχθηκε με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος πρόσφερε παράλληλα τις υπηρεσίες του ως αρχιπροπονητής της γείτονος.

Μάλιστα, ο κ. Γκιόζα υποστήριξε πως με πρωτοβουλία του κ. Σαμπάνη οι αρσιβαρίστες

της Εθνικής Αλβανίας προπονήθηκαν στη Νίκαια και φιλοξενήθηκαν δύο μήνες το καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις των Ελλήνων συναδέλφων τους στον Αγιο Κοσμά. Ο πρόεδρος της αλβανικής Αρσης Βαρών κατηγόρησε δημόσια τον 44χρονο Ολυμπιονίκη της χώρας μας, αφού δύο από τους Αλβανούς αθλητές του βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από το Top Channel, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Αλβανίας, επεσήμανε τα εξής: «Υπεύθυνος για τα θετικά δείγματα των Αλβανών Ντανιέλ Γκοντέλι και Χουσεΐν Πουλάκου σε στανοζολόλη είναι ο Λεωνίδας Σαμπάνης, που είχε αναλάβει επίσημα θέση ομοσπονδιακού προπονητή της Αλβανίας και υπό τις οδηγίες του προπονούνταν οι αθλητές που βρέθηκαν θετικοί».

Οπως συμπλήρωσε, μάλιστα, υπάρχουν και χαρτιά που αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. «Ο Λουάν Σαμπάνης -είπε ο κ. Γκιόζα- είναι προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών της Αλβανίας και υπάρχει συμβόλαιο. Είχαμε συναντηθεί και μου εγγυήθηκε ότι οι αθλητές μας είναι αθώοι. Ηλεγχε τρεις Ελληνες αθλητές και τρεις Αλβανούς και οι δικοί μας είναι θετικοί. Το συμβόλαιο με αυτόν περιλάμβανε προπόνηση στο Ελληνικό Ολυμπιακό Κέντρο, ιατρική φροντίδα, αποκατάσταση και εγγύηση ότι δεν θα είχαν προβλήματα με ντόπινγκ. Αναρωτιέμαι: ποια χώρα ήθελε να μας βλάψει; Νομίζω ότι είναι η Ελλάδα αυτή που μας ζήλευε, αλλά αυτό θα το αφήσουμε για μετά».

ΕΟΑΒ

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επικοινώνησαν με τον Πύρρο Δήμα, βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της ΕΟΑΒ, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ελέζ Γκιόζα και αρκέστηκε να τονίσει: «Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ο Σαμπάνης ήταν τεχνικός διευθυντής στην Ελληνική Ομοσπονδία, με αρχιπροπονητή τον Βαλέριο Λεωνίδη». Θυμίζουμε ότι ο Λεωνίδας Σαμπάνης υπήρξε μέλος της «dream team» του Χρήστου Ιακώβου και έχει κατακτήσει ως αθλητής δύο ασημένια μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και του Σίδνεϊ.

Οταν το 1995 εντάχθηκε στην ελληνική ομάδα άρσης βαρών, του χορηγήθηκε ελληνική αστυνομική ταυτότητα και μετά τα πρώτα μετάλλια διορίστηκε στην Πολεμική Αεροπορία.

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Τάσος Παπαχρήστου, απαντώντας στις καταγγελίες της αλβανικής πλευράς, υποστήριξε: «Το τι λένε αυτή τη στιγμή οι Αλβανοί είναι δικό τους θέμα. Αν έχουν τα χαρτιά που λένε, ας τα παρουσιάσουν». Η εθνική ομάδα της Αλβανίας ήρθε στην Ελλάδα για δύο μήνες το καλοκαίρι και πραγματοποίησε κοινή προετοιμασία με το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Τα έξοδα για την παραμονή της ήταν με δική τους επιβάρυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Λεωνίδας Σαμπάνης πιάστηκε ντοπαρισμένος. Είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο και του αφαιρέθηκε, αφού σε έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκαν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης στο αίμα του. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ ορκίστηκε και στα παιδιά του γι’ αυτό. Για τα υψηλά ποσοστά του συγκεκριμένου ανδρογόνου στο αίμα του είχε ισχυριστεί πως οφείλονταν στον οργανισμό του. Τον «έκαψε» όμως το δεύτερο δείγμα, που ήταν ακριβώς το ίδιο με το πρώτο, αφού διαπιστώθηκε πως η τεστοστερόνη ήταν «εξωγενής».

Με το σκάνδαλο Σαμπάνη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ασχολείται και το ΓΕΕΘΑ και αν αποδειχθούν οι καταγγελίες του Αλβανού αξιωματούχου, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνσή του από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Who is who

Ο Λουάν Σαμπάν γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1971, έχει ύψος 1,64 μ. και ανήκε στον Παναθηναϊκό. Ηρθε στην Ελλάδα από το Ελμπασάν της Αλβανίας το 1991 και για μεγάλο διάστημα έμενε μακριά από την άρση βαρών. Μπήκε στην εθνική ομάδα το 1995. Εχει προχωρημένες σπουδές δασκάλου και υπηρετεί ως αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι παντρεμένος με την Μπλέρτα και έχουν μία κόρη, την Αναστασία (γεννήθηκε το 1995), και έναν γιο, τον Αλέξανδρο (γεννήθηκε το 2004). Η κόρη του μάλιστα σήμερα σπουδάζει στην Αμερική. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του, ασφαλώς ξεχωρίζουν τα δύο ασημένια Ολυμπιακά μετάλλια, το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ. Επίσης, έχει κατακτήσει 5 χρυσά, 3 ασημένια, 1 χάλκινο σε παγκόσμια πρωταθλήματα και 9 χρυσά και 5 ασημένια σε ευρωπαϊκά.

Keywords
Τυχαία Θέματα