Λαοκράτης Βάσσης: Ο άγνωστος γκουρού του Αλέξη Τσίπρα

Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνήθως είναι ήρεμος και χαμογελαστός. Πίσω από τα μικρά, πρεσβυωπικά γυαλιά του ξέρει να κρύβει ακόμα και τη μεγαλύτερη ένταση, ίσως και οργή. Εκπαιδευμένος να συναναστρέφεται εφήβους, μετά από χρόνια διδασκαλίας σε σχολεία, οι αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ τού φαίνονται... πταίσματα. Τα σχόλιά του μετρημένα, οι κινήσεις του ακόμα λιγότερες και το βλέμμα του με το ανασηκωμένο φρύδι χαρακτηριστικό.

Ο

Λαοκράτης Βάσσης, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που οι φίλοι του τού αποδίδουν χαϊδευτικά τον τίτλο του «γκουρού», είναι ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, σε έναν ρόλο άτυπου συμβούλου. Μισεί τη δημοσιότητα και τους τίτλους, λατρεύει όμως τους νέους ανθρώπους και τις νέες ιδέες. Ως συγγραφέας έχει ανατρεπτικές απόψεις, τις οποίες μάλιστα κατά καιρούς δεν διστάζει να εκφράσει, ακόμα και αν προκαλούν αμηχανία στους συντρόφους του.

«Η Αριστερά», είχε πει πριν από καιρό, «ώρες-ώρες εκπέμπει αυτιστικό πολιτικό λόγο. Και ενώ φαίνεται πως λέει πολύ ωραία πράγματα, επί της ουσίας δεν δίνει λύσεις. Γι’ αυτό και δεν ριζώνει στον τόπο και δεν γίνεται εθνικής εμβέλειας πολιτική δύναμη».

Με τον Αλέξη Τσίπρα τον χωρίζουν πολλές δεκαετίες, τον συνδέει όμως η Ηπειρος. Η κοινή αγάπη τους για την πατρίδα, αφού ο Αλ. Τσίπρας κατάγεται από την Αρτα και ο Λαοκράτης Βάσσης από το Ριζοβούνι της Πρέβεζας. Γνωρίστηκαν πριν από πολλά χρόνια, όταν ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού μετείχε στις συνεδριάσεις της ηγεσίας του κόμματός του, υπό τον πρόεδρο, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

Ανάμεσα στους δύο άνδρες αναπτύχθηκε αμοιβαία συμπάθεια, η οποία κρατάει ακόμα. Ο Λαοκράτης Βάσσης μαζί με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο αποτελούν το δίδυμο των «γερόντων» που κατά καιρούς μιλά με τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική κατάσταση γενικότερα, για τα πρόσωπα και για τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει σε διάφορα θέματα. Λέγεται, μάλιστα, ότι αρκετές φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισκεφθεί στο σπίτι του τον Λ. Βάσση με σκοπό μια πιο χαλαρή συζήτηση. Αλλωστε, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό του για την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται τον λόγο του σε παλαιότερη συνέντευξή του.

«Είναι ελπιδοφόρα αιχμή προς το μέλλον της Αριστεράς», είχε πει τότε. «Ολο και περισσότερο πείθομαι πως έχει συνειδητοποιήσει τις χρόνιες αδυναμίες του χώρου μας και πως διαμορφώνει συνθήκες για να τον απαλλάξει από τα “βαρίδια” του. Είναι δείγμα κρίσιμης ωριμότητας το ότι η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά συναντιέται όλο και περισσότερο με την πατριωτική και δημοκρατική παράδοση της ΕΑΜικής Αριστεράς, γεφυρώνοντας ένα χάσμα που δημιούργησε η ψευτοεπαναστατική μεταφυσική ατοπία, δήθεν διεθνιστική, που αποξένωσε την Αριστερά απ’ τον λαό αναφοράς της. Θέλω να πιστεύω πως το εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. των προηγούμενων κοινοβουλευτικών εκλογών) θα του εξασφαλίσει πρωτίστως μια συνεκτική κοινοβουλευτική ομάδα και θα του επιτρέψει να λύσει (κόψει) τον “γόρδιο δεσμό” των παραλυτικών αντιφάσεων του κομματικού σχηματισμού του οποίου ηγείται και να κάνει τον υποσχετικό του λόγο και ρόλο πειστικά πρωτοποριακό. Θα κριθεί από την απάντηση που θα δώσει στην κρίση και που τη χρωστάει στον τόπο», ήταν τα ακριβή λόγια του.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ο Λαοκράτης Βάσσης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια», επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο παρελθόν εργάστηκε ως φιλόλογος και δίδαξε έκθεση ιδεών σε πολλά… αστέρια της Αριστεράς.

Ξεκίνησε τη μακρά πολιτική πορεία του ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Δημοκρατικής Αμυνας, που αποτελούσε τάση μέσα στο Κίνημα, από το οποίο διαγράφηκε το 1975 μαζί με τους συντρόφους και φίλους του Σάκη Καράγιωργα, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Γεράσιμο Νοταρά, Στέλιο Νέστορα κ.ά. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1989, συνέβαλε στη δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, όπου παρέμεινε μέχρι το 2000 ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Η υπόθεση«Σαμπιχά»

Ο Λαοκράτης Βάσσης επανέρχεται στο προσκήνιο ως ένας από τους ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να προβάλλει τη σχέση τους και αρνούμενος πεισματικά ότι μιλά μαζί του. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της Κουμουνδούρου λένε -όχι και με τόσο καλή διάθεση- ότι πίσω από την ιστορία με την υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά βρίσκεται ο Λαοκράτης Βάσσης, ο οποίος, διατηρώντας στενή φιλία με τον Γιώργο Αϋφαντή, έπεισε τον Αλέξη Τσίπρα ότι η επιλογή αυτή ήταν σωστή. Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν και η μοναδική φορά που ο Αλέξης Τσίπρας τού έδειξε τη δυσαρέσκειά του, αφού του τηλεφώνησε και του ζήτησε εξηγήσεις. Τελικά, παρά την ένταση που υπήρξε για αυτό το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών και παρακάλεσε να μετατεθεί ο Γ. Αϋφαντής σε κάποιο καλό πόστο, προκειμένου να μη μείνει στην Αθήνα. Οπως λένε κάποιοι, ο Αλ. Τσίπρας δείχνει πάντα τον σεβασμό του απέναντι σε αυτούς που αγαπά και εμπιστεύεται. Ακόμα και αν είναι θυμωμένος...

Keywords
Αναζητήσεις
ελένη καλογεροπούλου μελοσ του συριζα, λαοκρατης βασσης γκουρου του τσιπρα
Τυχαία Θέματα