Κούφιες και ανούσιες οι απειλές περί … «αυτόβουλης αποχώρησης» των ομάδων από την Ευρώπη !

Μιλώντας σε εφημερίδα της Ελβετίας, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στο αγαπημένο του θέμα, περί «βαρύτατης νόσου του ελληνικού ποδοσφαίρου» και βεβαίως, των προθέσεών του να το εξυγιάνει, απαλλάσσοντάς το, «επιτέλους, από τα βάρη του παρελθόντος.
Ακριβώς στη συνέχεια της φράσης, ο κ. Κοντονής έκανε γνωστές τις κατευθύνσεις των προθέσεών του, αιφνιδιάζοντας ακόμη και αυτούς πού πιθανότατα αντιμετωπίζουν την υπόθεση με τον ίδιο τρόπο σκέψεως :

«Για τον λόγο αυτό, ακόμη και η αυτόβουλη αποχώρηση των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι μία επιλογή

πού δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» !
Νομίζω ότι ο κ. Κοντονής έχει πρόβλημα γνώσεων και όχι μόνο γύρω από το ποδόσφαιρο. Δεν γνωρίζει μερικά πράγματα τα οποία θα ήταν τουλάχιστον υποχρεωμένος να γνωρίζει λόγω του αξιώματός του, όπως το διεθνές ποδοσφαιρικό περιβάλλον και πραγματικότητα. Η αναφορά του περί «αυτόβουλης αποχώρησης των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δημιουργεί πολλές απορίες.

Όταν χρησιμοποιεί τη λέξη «αυτόβουλη», σε ποιόν ακριβώς αναφέρεται ; Ποιοι δηλαδή θα είναι αυτοί πού θα πάρουν την «αυτόβουλη» απόφαση ; Οι … ίδιες οι ελληνικές ομάδες ; Διότι η έννοια της λέξης «αυτόβουλη» σχετικά με μία απόφαση, αφορά ΜΟΝΟΝ αυτόν πού παίρνει την απόφαση. Αν δηλαδή ο κ. Κοντονής θα ήθελε να αποχωρήσει αυτόβουλα από την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ εύκολο, διότι η απόφαση θα του ανήκε. Όταν όμως την αποχώρηση του κ. Κοντονή θα απαιτούσαν, ή θα προσπαθούσαν να επιβάλλουν άλλοι, τότε δεν θα ήταν «αυτόβουλη» πράξη, αλλά πράξη ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ, πράξη ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ, πράξη ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟΥ καθεστώτος.

«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» 2015 ;

Αν λοιπόν ο κ. Κοντονής πιστεύει ότι μπορεί να … πείσει τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ κ.λ.π. πού θα παίξουν του χρόνου στην Ευρώπη, να … αποχωρήσουν αυτοβούλως, με γειά του με χαρά του, μόνο πού δυστυχώς, προβλέπω ότι θα απογοητευθεί. Οι ομάδες πού παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κέρδισαν αυτή τη συμμετοχή τους αγωνιστικά, μετέχοντας στο ανταγωνιστικό ελληνικό πρωτάθλημα.
Υποθέτω όμως, ότι ο κ. Κοντονής χρησιμοποιώντας τη φράση «αυτόβουλη αποχώρηση» εννοούσε την βούληση της Πολιτείας, δηλαδή τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ βούληση. Υπάρχει δηλαδή μία σχεδόν άμεση απειλή, ότι αν δεν τον ικανοποιήσουν οι εξελίξεις με την UEFA, τη FIFAκαι την ΕΠΟ, θα ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ( !!! ) ο ίδιος τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη !
Αποψή μου, ότι και πάλι ο κ. Κοντονής θα απογοητευτεί, αν πιστεύει κάτι τέτοιο. Αυτόβουλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αποκλείσει κανείς τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, διότι δεν υπάρχει τρόπος ( εκτός ίσως από κάποιο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» εκδόσεως 2015 ) να τις αποκλείσει. Τις ελληνικές ομάδες τις δηλώνει στην UEFA η ΕΠΟ, πού είναι και η μοναδική αρμόδια για κάτι τέτοιο. Ο κ. Κοντονής δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την δυνατότητα να αποκλείσει καμία ομάδα, εκτός βεβαίως αν φτάσουμε στο ακραίο σενάριο του να … κλείσει τα σύνορα και να μην έχει δικαίωμα εισόδου και εξόδου κανείς από αυτήν εδώ τη χώρα.

Με έδρα την Κύπρο, τη Σερβία ή τη Γερμανία κ.α.

Οι ομάδες μας είναι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, πού αυτοχρηματοδοτούνται και πού μετέχουν στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι πολύ πριν ο κ. Κοντονής εμφανίσει αυτά τα έντονα συμπτώματα υπέρτατου σωτήρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αν για παράδειγμα, αποφασίσει να μην επιτρέψει με κάποιο τρόπο – εφεύρημα τον Ολυμπιακό να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ ( διότι κατά τη γνώμη μου ΓΙΑ ΚΕΙ το πάει ο υφυπουργός ), η πρωταθλήτρια της χώρας ομάδα μπορεί ΑΝΕΤΑ και ΕΥΚΟΛΑ να δηλώσει ως έδρα της την Κύπρο, ή την Γερμανία, ή την Σερβία, απαλλάσσοντας τον κ. Κοντονή από τις σκοτούρες της παρουσίας του στα ελληνικά γήπεδα.
Αλλά και στην επίσης ακραία περίπτωση πού ο κ. Κοντονής σε ένα κρεσέντο επίδειξης … «αποφασιστικότητας» και … «πυγμής», θελήσει να ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ τεχνηέντως γενικό αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη FIFA, και πάλι ο Ολυμπιακός, ή η οποιαδήποτε άλλη ομάδα θεωρήσει ότι θίγεται, έχει τον τρόπο να αντιδράσει εξουδετερώνοντας την απαγόρευση.

Μπορούν και κατ’ εξαίρεση !

Αυτό είναι κάτι πού μπορεί να συμβεί, αν ο Ολυμπιακός ( π.χ. ) απευθύνει σχετική αίτηση προς τις FIFAUEFA, στην οποία θα εξηγεί την συμπεριφορά του κυβερνητικού αξιωματούχου σε βάρος του και θα ζητεί την ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ συμμετοχή του στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πιθανότητες να κάνουν δεκτό αυτό το αίτημα οι υπέρτατοι ποδοσφαιρικοί φορείς, είναι πολύ μεγάλες. Και στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις (σπάνιες, αλλά υπήρξαν ) η FIFA δέχτηκε να κρατήσει εντός του διεθνούς ποδοσφαίρου Συλλόγους ή και ακόμα Εθνικά συγκροτήματα.
Βεβαίως, ακόμα και αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κ. Κοντονής να συνεχίσει να θεωρεί εαυτόν σωτήρα και εξυγιαντή του ελληνικού ποδοσφαίρου, λόγω πρωτοφανούς και καταφανούς άγνοιάς του για το άθλημα και τον ευρύτερο χώρο του.
Και το κακό δεν είναι μόνον ότι δεν ξέρει. Είναι και ότι δεν ρωτάει να μάθει, εκείνους πού πραγματικά ξέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα