Κόμμα μέσα στο κόμμα οι "Καραμανλικοί"

Αντιμέτωπη με νέο αντάρτικο, το σοβαρότερο ίσως στη σχεδόν διετή θητεία της, αναμένεται να βρεθεί από Δευτέρα η κυβέρνηση, καθώς μια ισχυρή ομάδα Νεοδημοκρατών και δη καραμανλικών βουλευτών αποφάσισε να αυτονομηθεί και να απασφαλίσει, βάζοντας με ερωτήσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στο στόχαστρό της συγκεκριμένους υπουργούς, αλλά και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Με όρους… ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ακόμα μία «συνιστώσα». Σε επίπεδο Νέας Δημοκρατίας και με βάση την πολιτική

καταγωγή των μελών της νέας ομάδας που βρίσκεται στα σκαριά, η κίνηση παραπέμπει σε απόπειρα δημιουργίας κόμματος μέσα στο κόμμα.

Κι αυτό γιατί τα ονόματα που απαρτίζουν την κίνηση μόνο τυχαία δεν είναι. Ηδη συμμετέχουν επτά πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, άπαντες σκληροπυρηνικοί καραμανλικοί. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ιορδάνης Τζαμτζής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τσιάρας, Αλέξανδρος Κοντός, Σάββας Αναστασιάδης και Σταύρος Καλογιάννης είναι ήδη τα εννιά μέλη της κίνησης και ψάχνουν ακόμα έναν -απαραίτητη προϋπόθεση η «καραμανλική» καταγωγή- προκειμένου να κλείσει η δεκάδα. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής υποστηρίζουν ότι η δεκάδα θα είχε κλείσει ήδη αν ο Νικήτας Κακλαμάνης παρέμενε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.


Η ΣΤΑΓΟΝΑ…

Σε τι αποσκοπεί αυτή η κίνηση; Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση για την ομαδοποίηση των βουλευτών ελήφθη στα τέλη του Ιουνίου με πρωτοβουλία των κ. Στυλιανίδη, Λυκουρέντζου, Βλάχου και Τζαμτζή. Συμπίπτει ακριβώς με τον ανασχηματισμό του ίδιου μήνα, όταν στο καραμανλικό στρατόπεδο υπήρξε διάχυτη δυσαρέσκεια λόγω του αποκλεισμού της συντριπτικής πλειονότητας των καραμανλικών βουλευτών από την κυβέρνηση. Οι τέσσερις βουλευτές συμφώνησαν ότι η καραμανλική πτέρυγα δεν μπορούσε να καθήσει με τα χέρια σταυρωμένα κι ότι είχε έρθει η ώρα να δηλώσει «παρούσα». Κυρίως για να δείξει προς την πλευρά του Μαξίμου ότι το καραμανλικό μπλοκ της Κ.Ο. δεν είναι πλέον δεδομένο, αλλά είναι αποφασισμένο να «χτυπά» χωρίς να υπολογίζει τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση.

Η κίνηση όμως είναι και ενδεικτική του κλίματος «φαγωμάρας» που επικρατεί στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κ.Ο. και έγινε πασίδηλη προ δύο εβδομάδων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Εκεί όπου το «παρών» έδωσε μόλις το ένα τρίτο της δύναμης της «γαλάζιας» Κ.Ο. που μετείχε στο Γ’ Θερινό Τμήμα. Ολα τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυαστούν και με το ότι στη Βουλή το κλίμα μυρίζει έντονα εκλογές, με αποτέλεσμα το αντάρτικο να έχει έντονο και το άρωμα της ψηφοθηρίας.


Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

Η πρώτη απόφαση που ελήφθη ήταν ότι η ομάδα δεν έπρεπε να ανοίξει πολύ. «Θα φτάσουμε μέχρι δέκα βουλευτές και θα “χτυπάμε” μέσω στοχευμένων ερωτήσεων για την αναποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών, τη ρευστότητα, την αδικαιολόγητα υψηλή φορολόγηση και τα “κόκκινα” δάνεια», ήταν η συμφωνία. Ο,τι δηλαδή έχει να κάνει με την τσέπη του πολίτη.
Οι διεργασίες για τη σύσταση της άτυπης ομάδας κορυφώθηκαν εντός του καλοκαιριού, με τις κινήσεις των βουλευτών να θυμίζουν «Φιλική Εταιρεία». Μυστικές συναντήσεις, απόκρυφες συσκέψεις και στρατολογήσεις βουλευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία σχετική συνάντηση έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης σε αίθουσα της Βουλής.

Στα μέσα καλοκαιριού, στην ομάδα εντάχθηκαν ο βουλευτής Καρδίτσας και στενός φίλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Κώστας Τσιάρας, αλλά και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή Αλέξανδρος Κοντός, ενώ οι τελευταίες εγγραφές ήταν ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Σάββας Αναστασιάδης και ο Σταύρος Καλογιάννης.
Οι έξι πρώτοι μάλιστα δεν έμειναν μόνο στα λόγια, αλλά, σε μια άτυπη πρόβα, προχώρησαν κατά τη διάρκεια των Θερινών Τμημάτων της Βουλής και σε δύο ερωτήσεις-φωτιά προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, για να τεστάρουν δυνάμεις. Οι δύο ερωτήσεις προς τον κ. Χαρδούβελη, η πρώτη στα τέλη Ιουλίου, με έκφραση δυσαρέσκειας για την υψηλή φορολογία και προτάσεις για μείωση των συντελεστών, αλλά και η δεύτερη στις αρχές Σεπτεμβρίου, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου για την επιστροφή στο Δημόσιο των καταχρασθέντων χρημάτων από υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, είχαν τεράστια απήχηση. Ως αποτέλεσμα, οι «αντάρτες» πήραν θάρρος και αποφάσισαν πως με την έναρξη της Ολομέλειας η πίεση θα πρέπει να συνεχιστεί.

«Πόλεμος» δελφίνων

Μετά τον Γκίκα Χαρδούβελη, στο στόχαστρο των εννιά πλέον βουλευτών μπαίνει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας. Η πρώτη ερώτηση σε λειτουργία Ολομέλειας έχει ήδη αρχίσει να γράφεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά στα «κόκκινα» δάνεια και στην ανάπτυξη, με κριτική για την πενιχρή προσέλκυση επενδύσεων. Αν κάτι πάντως προκαλεί αίσθηση -ενδεικτικό και των προθέσεων των εννιά- είναι ότι, εν αντιθέσει με τον «σημιτικό» Γκίκα Χαρδούβελη, στο στόχαστρο μπαίνει και ο Νίκος Δένδιας, στενός φίλος αρκετών εκ των συγκεκριμένων βουλευτών. Η είδηση, που έχει αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί στη Βουλή, έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, ενώ μόνο λίγοι δεν είναι όσοι την εντάσσουν σε «πόλεμο δελφίνων» στο εσωτερικό της Ν.Δ., με κάποιους να θέλουν να ψαλιδίσουν το προφίλ και επομένως τις φιλοδοξίες του κ. Δένδια. Ο Κώστας Καραμανλής, τέλος, μολονότι γνωρίζει τις κινήσεις των «λοχαγών», ούτε έχει εγκρίνει ούτε έχει προσπαθήσει να αποτρέψει το «αντάρτικο».

Keywords
Τυχαία Θέματα