Κινεζική απόβαση στη Ρόδο! Συνάντηση Σαμαρά - Σι Τζινπίνγκ

Του Γιάννη Χρηστάκου

Ολο το νησί των Ιπποτών θα είναι αύριο, στην κυριολεξία, στην υπηρεσία του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ο οποίος θα μείνει εκεί γιά λιγότερο από 24 ώρες.

Ο Τζινπίνγκ θα φτάσει με το προεδρικό αεροσκάφος γύρω στις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής και συνοδεύεται από περίπου 100 άτομα, τα οποία θα καταλύσουν στο Rodos Palace. Εχουν μάλιστα κρατήσει σχεδόν όλα τα δωμάτια του μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, δηλαδή πάνω από 200 δωμάτια!

Σε αυτά, περιλαμβάνονται και οι

προεδρικές και η royal suite , χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει που ακριβώς θα διανυκτερεύσει ο Πρόεδρος της Κίνας. Η πρεσβεία της Κίνας έχει ειδοποιήσει να είναι όλοι σε ετοιμότητα, ακόμη και γιά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί εκεί το πρώτο γεύμα του Κινέζου προέδρου στη μεγάλη σάλα του ξενοδοχείου.

Στο αεροδρομιο επί της υποδοχής θα είναι ο Πρόδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης κ.κ. Δένδιας και Μηταράκης. Ο Σι Τζινπίνγκ είχε από καιρό εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί την Ελλάδα αποδεχόμενος και την πρόσκληση Σαμαρά κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Το πρόγραμμα όμως του προέδρου της Ασιατικής υπερδύναμης ήταν βαρύ και ο ίδιος , πριν από περίπου 2 μήνες ζήτησε να μπει έστω και μία μέρα στο πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα. Ετσι, βρέθηκε η ημερομηνία αυτή ως μεσοσταθμός πριν επισκεφτεί την Βραζιλία.

Η Κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα επέλεξε την Ρόδο, καθώς ο κινέζος πρόεδρος θέλησε να δει το κάστρο των Ιπποτών στην Ρόδο. Γνωρίζοντας καλά την ιστορία και βλέποντας τις φωτογραφίες, το περίγραμμα του κάστρου του φάνηκε σαν ένα μικρό ...σινικό τείχος. Κι αφού θα πετούσε σχεδόν πάνω από το νησί σκέφτηκαν οτι θα ήταν μία καλή ιδέα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, θα περπατήσει μαζί με τον κινέζο πρόεδρο σε όλη την ξενάγηση την παλιά πόλη και αργά το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα. Η πρεσβεία έχει ήδη μιλήσει με τρία εστιατόρια στην παλία πόλη της ρόδου από τα οποία έχει πάρει τα ..μενού καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες γιά τα φαγητά και την παρασκευή τους. Το ενδιαφέρον στρέφεται προς την ελληνική κουζίνα και ένα μενού με βάση την μεσογειακή διατροφή, το ψάρι και το ελαιόλαδο. Το μενού έχουν πάρει και απο το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει η Κινεζική αποστολή και μάλιστα με οδηγίες να είναι σε θέση να σερβίρουν φαγητό είτε τελικά καθίσουν εκεί είτε όχι.

Το πιό πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί εκεί ένα γεύμα, αφού στο επίσημο πρόγραμμα προβλέπεται να δοθεί από τον πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του. Εάν βέβαια οι αξιωματούχοι αποφασίσουν να βγουν έξω, τότε αυτό να γίνει σε κάποιο από τα υπέροχα εστιατόρια που διαθέτει το νησί.

Οσο γιά τα μέτρα ασφαλείας, στη Ρόδο θα μεταβούν από την Αθήνα και αλλού πάνω από 100 άνδρες των ΕΚΑΜ, καθώς και από την υπηρεσία φύλαξης VIP. Οι Ροδίτες πάντως είναι ΄τοιμοι να υποδεχτούν με χαρά τον υψηλό προσκεκλημένο τους καθώς γνωρίζουν οτι τα πλάνα θα κάνουν τον γύρο του κόσμου ως δωρεάν διαφήμιση και κυρίως στα δισεκατομμύρια των κινέζων που θα δουν τον πρόεδρό τους να βολτάρει σε έναν από τους top προορισμούς παγκοσμίως. Στο πρόγραμμα έχουν βάλει με αστερίσκο και μία βόλτα στην αρχαία πόλη της Λίνδου αν και εφόσον το πρόγραμμα το επιτρέψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα