Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή από τον Γιάννη Στουρνάρα

Φορτωμένος με πολλά ερωτηματικά κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2014, καθώς πέρα από τις συνήθεις αβεβαιότητες, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα ως προς τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Στη πραγματικότητα υπάρχει ανοχή ή συμφωνία επί της αρχής ότι το

σχέδιο «δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου», όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, δείχνοντας όμως διακριτικά προς τη μεριά του Μεσοπρόθεσμου που θα ενσωματώσει όλες τις διορθώσεις στον Προϋπολογισμό, όπως το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» από το νέο σχέδιο για το Φόρο Ακινήτων ή η «τρύπα» από τη μικρότερη απόδοση των μέτρων Βρούτση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτό που θα προτάξει το οικονομικό επιτελείο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, που υπολογίζεται σε υπερδιπλάσιο ύψος από αυτό που προέβλεπε το Προσχέδιο, δηλαδή πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη κυβέρνηση, αυτή η επίδοση ανοίγει διάπλατα τη πόρτα για την οριστική επίλυση του προβλήματος Χρέους, καθώς υποχρεώνει τους Ευρωπαίους σε μέτρα για τη μείωση του. Ωστόσο, το 2014 θα είναι μια άλλη χρονιά, με ακόμα υψηλότερους δημοσιονομικούς στόχους (πλεόνασμα 2,6 δις ευρώ) και ακριβώς εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για πιέσεις και τρικλοποδιές από τη Τρόικα και τους προϊσταμένους της, για μέτρα μετρήσιμα και αποτελεσματικά, που όχι μόνο δεν θα επιτρέπουν αποκλίσεις αλλά και θα λειτουργήσουν ως εγγύηση για τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν όσον αφορά στη κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού- ενδεχομένως και με νέο μικρό δάνειο- και της ελάφρυνσης του Χρέους.

Πέρα από τους δημοσιονομικούς στόχους, αστερίσκος μπαίνει και δίπλα στη πρόβλεψη για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, καθώς πέρα από τη Τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών, διεθνείς Οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, επενδυτικές τράπεζες αλλά και κρατικά συμβούλια εμπειρογνωμόνων όπως αυτό της Καγκελαρίας, προβλέπουν μια ακόμα χρονιά ύφεσης, έστω περιορισμένης, που θα συνοδεύεται από περαιτέρω αύξηση της ανεργίας ή διατήρηση της στα ήδη πολύ υψηλά φετινά επίπεδα του 27%.

Keywords
Τυχαία Θέματα