Καρκίνος ενδομητρίου: Η λύση βρίσκεται στην μεσογειακή διατροφή

Σύμφωνα με νέα μελέτη φαίνεται ότι οι γυναίκες που τρέφονται έχοντας ως βάση τη μεσογειακή διατροφή διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης, έλεγξαν τις διατροφικές συνήθειες 5.000 γυναικών, ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός προσκόλλησής τους στο πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές συγκεκριμένα διαχώρισαν την μεσογειακή διατροφή σε 9 "σημεία" : υψηλή κατανάλωση λαχανικών (1), φρούτων και ξηρών καρπών (2), οσπρίων (3), δημητριακών (4), ψαριών (5), μονοακόρεστων λιπαρών (6), χαμηλή κατανάλωση κρέατος (7), γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (8) και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (9).

Στα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer, φάνηκε ότι μεταξύ των γυναικών που είχαν υιοθετήσει 7 ή περισσότερα από τα παραπάνω σημεία, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου ήταν χαμηλότερος κατά 57%.

Όσο για τις γυναίκες που είχαν υιοθετήσει 6 ή 5 σημεία της μεσογειακής δίαιτας, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου βρέθηκε να είναι μικρότερος κατά 46% και 34% αντίστοιχα.

Φυσικά επιπρόσθετοι λόγοι που επηρεάζουν και δρουν προστατευτικά είναι η ηλικία, το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου, και οι "υγιεινές" συνήθειες γενικότερα, όπως αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας.

Keywords
Αναζητήσεις
καρκινοςενδομητριου/διατροφη
Τυχαία Θέματα