Καναλάρχες κατά κυβέρνησης για τις ψηφιακές συχνότητες

Ευθύνες στην Πολιτεία για το χάος στην τηλεόραση επιρρίπτουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Προηγήθηκε, βέβαια, η συνεργασία τους με την προηγούμενη κυβέρνηση και την υπογραφή της σύμβασης Digea-ΕΕΤΤ, με την οποία απέκτησαν τις ψηφιακές συχνότητες για διάστημα 15 ετών, έναντι ποσού 18,3 εκατ. ευρώ.

Σε επιστολή, λοιπόν, που έστειλαν προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το υπουργείο Επικρατείας αναφέρουν πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί-μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ έλαβαν μέρος και προκρίθηκαν λαμβάνοντας άδεια στη

μόνη διαγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε και ολοκλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο, αυτήν του 1993.

Έκτοτε, το Ελληνικό Δημόσιο προκήρυξε άλλες δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, το 1998 και το 2003. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί-μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ συμμετείχαν σε αυτές καταθέτοντας τα απαιτούμενα, πλην όμως «το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς νόμιμη αιτιολογία, υπαναχώρησε από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς».

Οι σταθμοί υποστηρίζουν πως είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Από το 1995 με διάταξη νόμου προβλέφθηκε, αναφέρουν, η καταβολή ανταλλάγματος για τη χρήση των μη παραχωρημένων από το Δημόσιο συχνοτήτων σε βάρος των αδειούχων τηλεοπτικών σταθμών, ύψους έως 2% επί του τζίρου τους από διαφημιστικά έσοδα. Σημειώνουν πως ουδέποτε ζητήθηκε η αντίστοιχη καταβολή τέλους συχνοτήτων από τους υπερβαίνοντες τους 100 «μη αδειοδοτηθέντες περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς, που το Δημόσιο ανέχθηκε τη λειτουργία τους». Το σύνολο καταβληθέντων ποσών ως τέλος 2% για χρήση συχνοτήτων από το 1995 έως σήμερα είναι 98.588.577 ευρώ.

ΑΝΑΛΟΓΙΑ. Επιπροσθέτως, με ομόφωνες αποφάσεις των διακομματικών επιτροπών από το 2004, τα κανάλια είναι υποχρεωμένα να δίνουν διαφημιστικό χρόνο σε όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής. Η αναλογία μεταξύ των κομμάτων καθορίζεται από τα ίδια τα κόμματα και αποτελεί ανελαστική υποχρέωση όλων των καναλιών να εφαρμόσουν αυτή την απόφαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις σχετικές αποφάσεις δεν καθορίζεται μόνο ο χρόνος για κάθε κόμμα, αλλά και η εμπορική αξία. Από το 2004 και μετά, υποστηρίζουν οι σταθμοί, όταν υπήρξαν οι σχετικές ρυθμίσεις, το συνολικό ποσό διαφήμισης που διατέθηκε από όλα τα κανάλια είναι 47.370.850 ευρώ.

Ειδικά από το 2010 και μετά διατέθηκαν 24.370.850 ευρώ και θεωρούν πως «όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, τα ποσά οφειλών συμψηφίζονται με απόφαση των αρμόδιων υπουργών». Κατά την ΕΙΤΗΣΕΕ, «με ευθύνη της Πολιτείας, αυτό δεν έγινε τα τελευταία τρία χρόνια». Επί του θέματος έχει απαντήσει ο υπουργός Eπικρατείας Νίκος Παππάς, δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής πως δεν υπάρχει ζήτημα συμψηφισμού του χρόνου προς τα κόμματα με το τέλος χρήσης συχνοτήτων, καθώς ο νόμος 3023/2002 προβλέπει τη δωρεάν παραχώρησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα