Καμμένος: Προβληματική η σύμβαση των ελικοπτέρων ΝΗ-90

«Μπλοκάρησε» η παραλαβή των εναπομεινάντων μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου, λόγω του ότι «το πρόγραμμα και οι συμβάσεις του που έχουν υπογραφεί εξετάζονται από την αρχή», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς ο ίδιος μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόβλημα αναφορικά με την παραλαβή ή όχι του 12ου στη σειρά ελικοπτέρου ΝΗ-90 και πρώτου από τα ελικόπτερα της ειδικής

εκδόσεως «Ειδικών Επιχειρήσεων» («Special Operations”), που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα στην βάση της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων, από το προσωπικού του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ο ΤΕΑΣ). Η διαδικασία αυτή «πάγωσε» από χθες με υπουργική εντολή και δημιουργήθηκε ένα θέμα αναφορικώς με το αν η κατασκευάστρια εταιρία NH Industries θα απογείωνε το ελικόπτερο με προορισμό την Πάχη, όπως ήθελε αυτή επικαλούμενη συμβατικές υποχρεώσεις ή όχι όπως υποστήριζε η ελληνική πλευρά, που δεν θα το παραλάμβανε. Το τι θα γίνει τελικώς, θα το δούμε σήμερα με πιο πιθανό το σενάριο της αφίξεως με του ελικοπτέρου στην Πάχη με πλήρωμα της εταιρείας, αλλά τη μη παραλαβή του από το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.

Ο Π.Καμμένος υποστήριξε επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό είναι προβληματικό, είναι ένα από τα προγράμματα που ερευνάται από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΠΕΘΑ, η άλλη είναι αυτή των υποβρυχίων, καθώς και ότι δεν υπόγραψε τη σύμβαση για την υποστήριξη και τα ανταλλακτικά ύψους 70 εκατ.ευρώ, που ζητούν επιπλέον οι κατασκευαστές, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το όλο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση 20 συνολικώς ελικοπτέρων ΝΗ-90, από τα οποία τα 16 είναι της μεταφορικής εκδόσεως, και τα υπόλοιπα 4 της αντιστοίχου των Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και 4 συλλογές μεταφοράς τραυματιών MEDEVAC, που μπορούν να «φορεθούν» από οποιοδήποτε ελικόπτερο εκ των 20 που θα αποκτηθούν.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα