Καλαϊτζής: "Ο Ιβάνοβιτς βάζει γερές βάσεις στον ΠΑΟ"

Για τις αναμετρήσεις Πανιωνίου-Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού-Άρη, με τις οποίες ολοκληρώνεται η 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1, καθώς και για την πορεία των «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα, μίλησε ο παλαίμαχος διεθνής πλέι μέικερ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1» και στην εκπομπή «Μπάλα στα Παραπολιτικά», με στους Γιώργο Μανιάτη και Γιάννη Φραγκουλόπουλο.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τη διαφορά των «αιωνίων» από τους υπολοίπους στην Ελλάδα:

«Αυτό είναι ένα φαινόμενο χρόνων, που σχετίζεται με την αθλητική κουλτούρα που δεν διαθέτουμε. Όταν ο «μεγάλος» δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει ανάγκη τον «μικρό», η ψαλίδα διαρκώς θα μεγαλώνει. Το μπάτζετ και ο τρόπος διαχείρισής του παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Οι «μεγάλοι» επιλέγουν και τους καλύτερους Έλληνες, αλλά και τους καλύτερους ξένους… Ανταγωνισμός υπάρχει πάντα, διότι ταλέντα διαθέτουμε, ωστόσο πλέον θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη αν ο Πανιώνιος νικήσει τον Ολυμπιακό ή ο Άρης τον Παναθηναϊκό. Πιο παλιά ήταν σκληρότερο το πρωτάθλημα, επειδή η ποιότητα των Ελλήνων παικτών ήταν πιο ανεβασμένη. Στην πορεία χάσαμε μία ή δύο γενιές Ελλήνων, διότι δεν έπαιζαν. Ήταν μία περίοδος που προωθούνταν οτιδήποτε ξενόφερτο… Πλέον οι ομάδες, λόγω κρίσης, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν τους Έλληνες και μάλιστα από μικρή ηλικία».

Για το αν βιάζονται οι παίκτες να κάνουν το μεγάλο βήμα: «Σίγουρα το τάιμινγκ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξέρει ένας παίκτης αν θα του ξαναδοθεί η ευκαιρία να πάει σε μεγαλύτερο σύλλογο. Δεν είναι κακό να πηγαίνει κάποιος σε μία μεγάλη ομάδα. Το κακό είναι να μην παίζει, οπότε το θέμα έγκειται στη διαχείριση των ομάδων. Θα πρέπει οι παράγοντες να καταλάβουν ότι ο αθλητής πρέπει να παίζει, έστω κι αν χρειαστεί να πηγαίνει κάπου ως δανεικός…».

Για το επίπεδο των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα: «Ο Ολυμπιακός έχει μπει στο μάτι όλων στην Ευρώπη, διότι πέτυχε κάτι το ακατόρθωτο. Κατέκτησε δύο συνεχόμενες φορές την Ευρωλίγκα, έχοντας χαμηλό μπάτζετ. Διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, διότι έχει πολύ καλούς Έλληνες παίκτες και έναν αθλητή, τον Βασίλη Σπανούλη, που είναι πολύ ανταγωνιστικός και συμπαρασύρει τους υπόλοιπους. Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσει, αλλά αν πρόπερσι μου έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτούσε πάλι την Ευρωλίγκα, θα το θεωρούσα απίθανο. Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός δείχνει πολύ πιο έτοιμος απ’ ό,τι περιμέναμε στην αρχή της σεζόν, φαίνεται ότι είναι ομάδα του προπονητή, καθώς ο Ιβάνοβιτς έχει περάσει γρήγορα τη φιλοσοφία του στους παίκτες και –δεν ξέρω αν θα περάσει στους «8», ωστόσο- νομίζω ότι έχει βάλει γερές βάσεις για το μέλλον, ώστε να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο».

Για το αν μετράει το βάρος της φανέλας: «Η φανέλα μετράει, διότι αποπνέει ένα σεβασμό. Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια το σεβασμό, οπότε τόσο οι δικοί του παίκτες όσο και οι αντίπαλοι σέβονται τη φανέλα που φορούν ή βλέπουν απέναντί τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα