Ιστορικές φωτογραφίες που σόκαραν τον πλανήτη

Όσες λεπτομέρειες και αν διαβάσει κάποιος σε ιστορικές πηγές, καμία δεν θα μπορέσει να αποτυπώσει στο έπακρο τη φρίκη του πολέμου, της βίας και των φυσικών καταστροφών ανά τον κόσμο.

Ωστόσο χάρη στη γενναιότητα ορισμένων ανθρώπων που ήταν εκεί και κατέγραψαν με το φακό τους τι πραγματικά συνέβη, οι στιγμές αυτές έμειναν στην ιστορία περιγράφοντας επακριβώς όσα δε μπορεί καμία λέξη. Πολλές από τις φωτογραφίες, που δημοσίευσε το dinfo, βραβεύτηκαν με Πούλιτζερ, δικαιώνοντας τη θαρραλέα προσπάθεια ενός, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ανώνυμου φωτογράφου.

Η Τραγωδία

Αερίου στο Μποπάλ 1984, από τον Raghu Rai

Η φωτογραφία του Ινδού φωτορεπόρτερ Raghu Rai λήφθηκε κατά την χημική καταστροφή στο Μποπάλ το 1984. Ο φωτογράφος δημοσίευσε την εικόνα με σκοπό να στηρίξει τους επιζώντες της καταστροφής.

Βασανιστήρια και κακοποίηση κρατουμένου στο Αμπού Γκράιμπ

Η παραβίαση του σχεδόν τα πάντα. Οι σκληρές και βάναυσες πράξεις που πραγματοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό ήρθαν στο φως όταν αυτή την εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σεισμός στην Σιτσουάν, του Μάντς Νίσσεν

Ένας άντρας κρατώντας ένα άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες κάθεται κλαίγοντας στα ερείπια του σπιτιού του μετά τον μεγάλο σεισμό των 8,0 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας.

Η τραγωδία της Ομάιρα Σάντσεζ, από τον Φράνκ Φούριερ

Ο Φράνκ Φούριερ συνέλαβε την τραγική εικόνα της Ομάιρα Σάντσεζ παγιδευμένη μέσα στη λάσπη και στα ερείπια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει γύρω της. Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάντο Ντελ Ρουίζ στην Κολομβία το 1985 προκάλεσε τεράστια κατολίσθηση, κατέστρεψε πόλεις και σκότωσε 25.000 ανθρώπους.

Μετά από 3 ημέρες προσπάθειας η εγκλωβισμένη Ομάιρα πέθανε από υποθερμία και γάγγραινα. Στον τραγικό θάνατό της βοήθησε και η αποτυχία των υπαλλήλων της χώρας να ανταποκριθούν γρήγορα και να σώσουν τα θύματα της χειρότερης καταστροφής που έγινε ποτέ στην Κολομβία. Τον μαρτυρικό θάνατο της μικρής παρακολούθησαν ζωντανά από την τηλεόραση εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώποι σε όλο τον κόσμο.

Επιχείρηση λεοντόκαρδος

Μια φωτογραφία που χάρισε στον Deanne Fitzmaurice το Βραβείο Πούλιτζερ το 2005. Η "Επιχείρηση λεοντόκαρδος" είναι η ιστορία ενός 9χρονου αγοριού από το Ιράκ που τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο βίαιες συγκρούσεις της σύγχρονης ιστορίας , στον πόλεμο του Ιράκ. Το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Όκλαντ όπου υποβλήθηκε σε δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις ζωής και θανάτου. Το θάρρος και η απροθυμία του να πεθάνει του έδωσε το παρατσούκλι: Saleh Khalaf ή «λεοντόκαρδος»

Ο τελευταίος Εβραίος της Vinnitsa, 1941

Ένας Εβραίος καθισμένος στα γόνατα μπροστά από ένα χώρο μαζικής ταφής, περιμένει την εκτέλεση του από μέλος της παραστρατιωτικής ομάδας των SS. Η φωτογραφία βρέθηκε στο προσωπικό λεύκωμα ενός στρατιώτη Einsatzgruppen,(ειδικές δυνάμεις των SS) που έγραφε στο οπισθόφυλλο του «ο τελευταίος Εβραίος της Vinnitsa».

Μετανάστρια μητέρα, της Dorothea Lange

Η φωτογράφος περιγράφοντας την φωτογραφία είπε: «Όταν είδα την πεινασμένη μητέρα την πλησίασα σαν να με τράβηξε μαγνήτης. Δεν θυμάμαι πώς εξήγησα τη παρουσία μου ή τη φωτογραφική μηχανή μου σε αυτήν, αλλά θυμάμαι ότι μου ζήτησε να μην της κάνω καμία ερώτηση. Δεν ρώτησα το όνομά της ή την ιστορία της. Μου είπε την ηλικία της, ότι εκείνη ήταν τριάντα δύο. Είπε ότι ζούσε τρώγωντας κατεψυγμένα λαχανικά από τους γύρω αγρούς και πουλιά που σκότωναν τα παιδιά της. Είχε μόλις πούλησει τα ελαστικά από το αυτοκίνητό της για να αγοράσει τρόφιμα. Φάνηκε να ξέρει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει η μια την άλλη με την φωτογράφιση και έτσι δεν στάθηκε εμπόδιο. Υπήρχε ένα είδος ισότητας σε αυτό».

Το φιλί της ζωής

Δυο υπάλληλοι εταιρείας ηλεκτρισμού, ο Ράνταλ Τσάμπιον και ο Τζέι Τόμσον εκτελούσαν εργασίες συντήρησης πάνω σε ένα στύλο όταν ο Τσάμπιον ακούμπησε κατά λάθος ένα από τα καλώδια υψηλής τάσης. Πάνω από 4000 Βόλτ διαπέρασαν το κορμί του κάνοντας την καρδιά του να σταματήσει. Ο Τόμσον που ήταν από κάτω του πολύ γρήγορα τον πλησίασε και του έδωσε το «φιλί της ζωής» μέχρι που ένοιωσε το σφυγμό του να επανέρχεται.

Αποτύπωμα στο φεγγάρι

Το 1969 ο Νιλ Άρμοστρονγκ, έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο της ανθρωπότητας : έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη σελήνη. Το πρώτο αποτύπωμα ανθρωπίνου ποδιού, στο φεγγάρι, φωτογραφήθηκε για να αποτυπώσει στη μνήμη, την ιστορική εκείνη στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα