Ιστιοπλοϊκοί αγώνες στο Φάληρο από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Ο επετειακός, ετήσιος, ιστιοπλοϊκός αγώνας με την επωνυμία «Παστρικάκεια 2015- Επετειακός Αγώνας 170 Χρόνων ΣΝΔ» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Φαληρικό όρμο, το διήμερο 9 και 10 Μαΐου


Η ονομασία αυτή των αγώνων δόθηκε σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του Ναυτικού Δοκίμου Ι. Παστρικάκη, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου 1912 έπεσε ηρωικά μαχόμενος τους Τούρκους κατά την χερσαία επιχείρηση απελευθερώσεως της Χίου από πεζοναύτες του Ελληνικού Στόλου. Ο Δόκιμος Ι. Παστρικάκης είναι ο πρώτος νεκρός του Πολεμικού Ναυτικού, προελεύσεως

της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και το ΠΝ τιμά ιδιαιτέρως τη Μνήμη του γι’ αυτό.

Ταυτοχρόνως, φέτος, η επέτειος αυτή συμπίπτει με τα 170 χρόνια από τη δημιουργία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ως αυτοτελούς παραγωγικής σχολής αξιωματικών του ΠΝ, αφού ως τότε, από το 1828 μέχρι και το 1845, οι αξιωματικοί του ναυτικού μας προέρχονταν από τη…Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων!
Το πρόγραμμα των ιστιοπλοϊκών αγώνων «Παστρικάκεια 2015» έχει ως εξής:
--Σάββατο 09 Μαΐου 2015 από 11:00 έως 18:00
--Κυριακή 10 Μαΐου 2015 από 10:00 έως 16:00
Η τελετή απονομής επάθλων του ιστιοπλοϊκού αγώνα, θα πραγματοποιηθεί στη ΣΝΔ την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στις 19:00. Ο αγώνας διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τη ΣΝΔ, με την συνδρομή του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς (ΙΟΠ) και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (ΝΟΕ), τελώντας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ). Περισσότερες λεπτομέρειες για τους αγώνες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΣΝΔ (www.hna.gr).

Ποιος ήταν ο Δόκιμος Ι.Παστρικάκης
Από την επίσημη ιστοσελίδα του εκ των συνδιοργανωτών των αγώνων Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς (ΙΟΠ) www.iop.gr βρίσκουμε τα εξής:
«Ο Ιωάννης Παστρικάκης μοναχογιός του γιατρού Γεωργίου Παστρικάκη και της Σοφίας το γένος Γραικού, γεννήθηκε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης στις 14 Δεκεμβρίου 1894.
Τελείωσε το Δημοτικό στις Αρχάνες και το Γυμνάσιο στο Ηράκλειο.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1910 μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Kατά την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων στη Σχολή φοιτούσαν μόνο πρωτοετείς και τριτοετείς διότι το 1909 και το 1911 δεν είχαν καταταγεί δόκιμοι.
Ως τριτοετής ναυτικός δόκιμος είχε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες να πεισθεί το Υπουργείο Ναυτικών να επιτρέψει στους νεαρούς δοκίμους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της πατρίδος να απελευθερώσει τα σκλαβωμένα ακόμα χώματα της από τον Τούρκικο ζυγό. Για το σκοπό αυτό παρακάλεσε πολλές φορές τον υπουργό των Ναυτικών Νικόλαο Στράτο ακόμη και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο που τύχαινε να είναι νονός του.

Έτσι ο Ιωάννης Γ. Παστρικάκης με τους υπόλοιπους τριτοετείς συμμαθητές του τοποθετήθηκαν στον Στόλο του Αιγαίου και έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις. Το σχετικό διάταγμα όριζε ότι διατίθενται μόνο στην υπηρεσία των αποβατικών αγημάτων και ότι μετά το τέλος της επιστρατεύσεως θα επανέρχονταν στη Σχολή προκειμένου να συνεχίσουν τα μαθήματά τους.


Στη Χίο ήρθε εκτελώντας χρέη αξιωματικού αποβατικού αγήματος, και συμμετείχε στην κατάληψη του υψώματος Σελλάδα του Αίπους.
Βρήκε ηρωικό θάνατο μαζί με άλλους συντρόφους του στις 15 Νοεμβρίου 1912.


Οι νεκροί της Σελλάδας τάφηκαν μετά την εγκατάλλειψη του Αίπους από τις ελληνικές δυνάμεις στις 22 Νοεμβρίου από Πυτιανούς που αγγάρευσε ο επικεφαλής τούρκος ανθυπολοχαγός Εμβέρ. Ήταν ο ίδιος αξιωματικός που σύμφωνα με τον δάσκαλο Ι.Βαριαδάκη κατά την μέρα της επιβιβάσεως και του απόπλου των πλοίων με τους τούρκους αιχμαλώτους φανέρωσε στους Βρονταδούσους Ιωάννη Γλύκα και Δημήτριο Γέμελο το τόπο ταφής του Ι. Παστρικάκη.


Έτσι 45 ημέρες μετά το θάνατό του, με φροντίδα της επιτροπής του Αγίου Γεωργίου εντοπίστηκε ο τάφος, ξεθάφτηκε το σώμα του ήρωα, τοποθετήθηκε σε τσίγκινη θήκη και μεταφέρθηκε στο ναό. Την επομένη, 8 Φεβρουαρίου 1913 μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Χίου και στις 4 το απόγευμα έγινε η κηδεία του, παρουσία και της μητέρας του Σοφίας Γ. Παστρικάκη και τάφηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, κοντά στον σύντροφό του Νικόλαο Ρίτσο.
Το 1915 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων των πεσόντων.


Η μητέρα του Ιωάννη Παστρικάκη πήγε ξανά στη Χίο το 1928 και παρέδωσε τα οστά του παιδιού της στην επιτροπή του Αγίου Γεωργίου λέγοντας:
«Γνωρίζω καλώς τας τιμάς που αποδίδετε κατ΄ έτος εις το παιδί μου. Γι αυτό κι εγώ δεν τα παίρνω μαζί μου στην Κρήτη, αλλά τα αφήνω σε εσάς. Σ΄εσάς ανήκουν».
Ο Ιωάννης Παστρικάκης ήταν πρώτος μαθητής της σχολής ναυτικών δοκίμων που έπεσε στο πεδίο της μάχης.


Μετά το θάνατο του, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αρχικελευστή οπλίτη και τοποθετήθηκε η προτομή του στο κήπο της σχολής και διοργανώνονται προς τιμή του κάθε χρόνο ιστιοπλοικοί αγώνες με την ονομασία «ΠΑΣΡΙΚΑΚΕΙΑ» σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.»

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα