ΗΠΑ: Δεν προβλέπεται συμφωνία με το Ιραν πριν το τέλος Ιουνίου

Είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία με τον Ιράν πριν το τέλος Ιουνίου επειδή οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν θα έχουν αποσαφηνιστεί, και στην καλύτερη περίπτωση οι κυρώσεις εναντίον της χώρας δεν θα αρθούν πριν το τέλος του χρόνου, δήλωσαν χθες πρέσβεις δυτικών χωρών στην Ουάσινγκτον.

Έξι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με την οποία το Ιραν θα περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με

αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων, που έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας.

Αντιπρόσωποι στην Ουάσινγκτον από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία - τριών χωρών της ομάδας P5+1 που συμπεριλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ - σκιαγράφησαν τις προσδοκίες τους καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έθεσαν για τις 30 Ιουνίου.

"Είναι πιθανό ότι δεν θα έχουμε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου ή ακόμα και αμέσως μετά", δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ Ζεράρ Αρό στο ινστιτούτο έρευνας (think tank) Atlantic Council.

Παράλληλα, ο Αρό τόνισε την πιθανότητα ενός «ασαφούς» τέλους στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ακόμη και αν επιτευχθεί οριστική συμφωνία στις αρχές Ιουλίου. Πρόσθεσε πως τα τεχνικά παραρτήματα με τις λεπτομέρειες ίσως χρειαστεί να οριστικοποιηθούν μετά από την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Η ιρανική κυβέρνηση πιέζει ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν από τους υπουργούς των έξι χωρών αντί από τους χαμηλόβαθμους αξιωματούχους είπε ο Αρό, αλλά οι δυτικοί διπλωμάτες αντιτείνουν ότι οι κυρώσεις θα αρθούν σταδιακά και μόνο εφόσον το Ιραν έχει κάνει τα πρώτα βήματα στον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

"Το Ιράν χρειάζεται κάποιο χρόνο πριν αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία, οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων η ελάφρυνση των κυρώσεων δεν μπορεί ν' αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου", πρόσθεσε ο Γερμανός πρέσβης Πέτερ Βίτιγκ.

Ο Βρετανός πρέσβης, Πήτερ Ουέστμακοτ, είπε ότι θα καταστεί δύσκολο να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ιδιαίτερα αν αποδοθεί η ευθύνη για την αποτυχία στις μεγάλες δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα