Ηλίας Χρονόπουλος: Ένας "χάκερ" στο Μαξίμου

Του Γιώργου Νόκου, εφημερίδα Παραπολιτικά

Οσοι έχουν ταυτίσει την εικόνα ενός πρωθυπουργικού συνεργάτη με κάποιον που φοράει κοστούμια, γραβάτες, έχει προσεγμένη κόμμωση και είναι αυστηρός μάλλον θα αλλάξουν άποψη. Ο λόγος ακούει στο όνομα Ηλίας Χρονόπουλος και πρόκειται για τον νεαρό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα που τοποθετήθηκε στο επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Το παρουσιαστικό του δεν προϊδεάζει κανέναν από όσους τον έχουν δει να περπατάει από τη Βουλή

προς την Ηρώδου Αττικού και το Μαξίμου για το ότι είναι κυβερνητικός συνεργάτης, αλλά ο ρόλος του ήταν κομβικός καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και εξακολουθεί να αφορά μεγάλο κομμάτι της διαχείρισης της εικόνας του Αλ. Τσίπρα και ως πρωθυπουργού.

ΑΣΟΕΕ

Η ΑΣΟΕΕ μπορεί να χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη δύναμη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, της ΠΑΣΠ, αλλά και από τη μεγάλη αντιπαλότητα με τη ΔΑΠ, ωστόσο υπάρχει και ένα «σχήμα», όπως συχνά το αποκαλούν τα στελέχη των αριστερών φοιτητικών οργανώσεων, η ΑΡΕΝΑ, η οποία εντάχθηκε πλήρως στην Αριστερή Ενότητα, την ενιαία φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ηλ. Χρονόπουλος, ως φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ήταν επί χρόνια επιφανές μέλος της ΑΡΕΝΑ, ενώ συμμετείχε και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα και πρωταγωνιστούσε στις διαπαραταξιακές ζυμώσεις πριν από τις φοιτητικές εκλογές της κάθε χρονιάς, έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαδικασία. Ανθρωποι που τον γνώρισαν στο πανεπιστήμιο κάνουν λόγο για έναν ήπιο χαρακτήρα, που δεν προκάλεσε ποτέ, ενώ στέκονται ιδιαίτερα στην ευστροφία του.
Μετά το τέλος των σπουδών του και μέχρι τη δραστηριοποίησή του στην Κουμουνδούρου, ασχολήθηκε αρκετά με μεταναστευτικά θέματα, ενώ ήταν παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις.
Παράλληλα με τις διαδικασίες ενοποίησης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αγώνα του Αλ. Τσίπρα να συμβιβάσει τις αποκλίνουσες εσωκομματικές τάσεις της Κουμουνδούρου, οι ίδιες προσπάθειες γίνονταν και στη νεολαία του κόμματος. Εκείνος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή ήταν ο Ηλ. Χρονόπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε γραμματέας τον Μάρτιο του 2013.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του στο τιμόνι της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ηλ. Χρονόπουλος θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στην κεντρική καμπάνια του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Μαζί με τον νυν νεοεκλεγέντα γραμματέα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κορωνάκη, ο οποίος είναι προσωπικός του φίλος, ανέλαβαν ένα μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής καμπάνιας του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα, πραγματοποιώντας μαζί του και περιοδείες. Παράλληλα, διαμόρφωσαν τη διαδικτυακή ομάδα του κόμματος στα γραφεία της Κουμουνδούρου, προετοιμαζόμενοι ουσιαστικά για τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και τη μεγάλη σύγκρουση με την αντίστοιχη ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά την γκάφα με το προεκλογικό σύνθημα «Το μέλλον ξεκίνησε», το οποίο αποσύρθηκε άρον-άρον, μια ομάδα από στελέχη της Κουμουνδούρου ανέλαβε τη νέα καμπάνια του κόμματος, με στόχο όχι μόνο να εντυπωσιάσει, αλλά και να κάνει το φάουλ του σημιτικού συνθήματος να ξεχαστεί. Ανάμεσα στους συντελεστές της ομάδας ήταν ο Τάσος Κορωνάκης, ο διευθυντής του left.gr, Γιάννης Αλμπάνης, ο δημοσιογράφος Θοδωρής Μιχόπουλος και ο δημοσιογράφος του «Στο Κόκκινο» Αγγελος Τσέκερης.
Ο Ηλ. Χρονόπουλος θεωρείται από πολλούς ένας «εγκέφαλος» των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας «χάκερ», που ειδικεύεται στα κοινωνικά δίκτυα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, είχε εξολοκλήρου υπό την ευθύνη του τα προφίλ του Αλέξη Τσίπρα στα κοινωνικά δίκτυα. Η συμβολή του μάλιστα ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική στη συνέντευξη που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στην εφημερίδα «Αυγή», με τις ερωτήσεις να τίθενται μέσω Twitter. Η συγκεκριμένη συνέντευξη αποτέλεσε και μία από τις μεγαλύτερες «μάχες» ανάμεσα στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, αφού από τη Συγγρού αμφισβήτησαν ανοιχτά τις ερωτήσεις που τέθηκαν και το πόσο δημοφιλής ήταν τελικά η συνέντευξη. Η «σύγκρουση» με την ομάδα social media της Νέας Δημοκρατίας δεν έγινε βέβαια μόνο μέσω των επίσημων λογαριασμών των δύο κομμάτων, αλλά και από άλλα προφίλ, με τον Ηλ. Χρονόπουλο να έχει σημαντική συμβολή.


Ολοι οι κωδικοί στα χέρια του

Ο Ηλίας Χρονόπουλος πλέον δεν είναι απλώς ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένας συνεργάτης του πρωθυπουργού, με ρόλο στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα. Οι κωδικοί για τα προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Facebook και Twitter δεν έφυγαν ποτέ από τα χέρια του, καθώς ακόμα και σήμερα τα χειρίζεται ο ίδιος. Για τη δραστηριότητα, δε, που επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση, αφού, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου, «ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο πρέπει. Ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο» και αυτό πιστώνεται εν πολλοίς στον Ηλία Χρονόπουλο. Εξάλλου, το περιβάλλον στο οποίο εργάζεται πλέον μπορεί να άλλαξε, αλλά όχι τα πρόσωπα, αφού ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η φωνή της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, είναι παλιός γνώριμος του «χάκερ» του Μεγάρου Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα