Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πολύ συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για το πόσο σημαντική είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σε ότι αφορά στην ελληνική οικονομία και σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Και αυτό γιατί η χρήση των νέων τεχνολογιών από μεγάλες μάζες του πληθυσμού και η αξιοποίησή τους τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά και στην οικονομία μιας χώρας και στην πιο ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών της, η οποία γίνεται πιο άμεση αλλά και ταχύτερη.

Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει στο να αυξήσουμε την παραγωγικότητα

αλλά και την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να καταστήσουμε τη Δημόσια Διοίκηση πιο φιλική προς τους πολίτες.

Σήμερα η τεχνολογία προσφέρει εργαλεία εξυπηρέτησης του πολίτη, μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί παραδείγματος χάριν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση για την απόκτηση πιστοποιητικών – βεβαιώσεων - αδειών, απαλλαγμένος από χρονοβόρες διαδικασίες. Παράλληλα, η ανάπτυξη του διαδικτυακού συστήματος για την διαχείριση και προβολή πληροφοριών θα καταστήσει τον δημότη πολύ πιο ενημερωμένο σε θέματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα με το Δήμο Παιανίας και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, χάρη στην τεχνολογία μπορεί να υπάρξει καταγραφή όλων των αιτήματων, αναφορών ή και καταγγελιών των πολιτών ανάλογα με την κατηγορία στην οποία αυτά ανήκουν. Παραδείγματος χάριν ηλεκτρολογικά θέματα, θέματα καθαριότητας, οδοποιϊας, εγκαταλελειμμένα οχήματα και μηχανήματα, περιβάλλον, πράσινο, κτλ. Η αναφορά θα δρομολογείται στην κατάλληλη υπηρεσία του

Δήμου ανάλογα με την κατηγορία, ώστε το πρόβλημα να επιλύνεται όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά και να σχεδιάζονται μελλοντικές παρεμβάσεις και δράσεις.

Εξίσου σημαντική είναι και η εκμετάλευση των γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων προς όφελος του πολίτη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού γεωγραφικού περιβάλλοντος λειτουργίας για τις υπηρεσίες του Δήμου, με τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών και την ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς τους. Η λειτουργία του συστήματος είναι αμφίδρομη και διαδραστική και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν μέσω διαδικτύου. και να γίνονται κοινωνοί και χρήστες πλήθους πληροφοριών και υπηρεσιών

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση των πολιτών με τους ΟΤΑ, αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες για τη μεταξύ τους επικοινωνία και δημιουργώντας νέους ορίζοντες για τη Διοίκηση των τοπικών κοινωνιών. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι το πόσο η ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την εικόνα της μέχρι σήμερα απαρχαιωμένης δημόσιας διοίκησης και να θέσει τα θεμέλια για μια τεχνολογική επανάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα